Muziek A-Z: I

Elke zaterdagavond een letter uit mijn muzikale ABC.

Vandaag de I. De i dus. Van internet.

Ik op internet.

Internet is mijn publicatieplatform. Mijn domein, mijn eigen kanaal.

Internet levert mij professionele samenwerkingen op. Die mij inhuren voor mijn muziek. Partners die radio-producties met mij willen maken. Of televisie-producties. Of internet-producties.

Internet levert mij luisteraars en lezers op. Zij luisteren, zij reageren, zij zijn betrokken.

Internet geeft mij een plek om te vertellen dat hergebruik en remixing een voorwaarde voor muziek is. Dat alle muziek voorkomt uit iets ander. Ook mijn muziek. Dat ‘art always builds on the past‘.

Internet biedt mij een podium om anderen te laten horen wat ik hoor. Van fonografische geluiden tot persoonlijke Uitgesproken verhalen.

Internet laat mij samenwerken met internationale bedrijven zoals bijvoorbeeld Propellerhead uit Zweden.

Internet toont aan dat je ook zonder platenlabel en zonder lid te zijn van BUMA/STEMRA een serieuze plek kunt veroveren als professionele Audio Designer. En dankzij internet kan ik dat verhaal overbrengen op anderen via mijn blog en via mijn lezingen.

Internet toont aan dat copyright voor grote problemen zorgt. Met name YouTube laat dit zien. Want ook al dans je nog zo mooi op de muziek van Lady Gaga, de wet bepaalt dat jij eerst aan Lady Gaga had moeten vragen of je op haar muziek mag dansen. Internet geeft mij de kans om te vertellen hoe raar dit systeem in elkaar zit.

Internet laat zien hoe de recording industry zichzelf belachelijk maakt door haar eigen klanten aan te klagen voor het ‘illegaal’ downloaden van muziek.

Internet geeft mij een gezicht. Een stem. Een geluid. In vrijheid waar ik voor sta en waar ik altijd voor wil blijven gaan.

Door Marco Raaphorst

maakt podcasts en muziek

3 reacties

  1. Wat ik nu ga zeggen is niet lullig bedoeld, dat je dat weet. Ik vraag me alleen af; waarom niet gewoon meer muziek gemaakt in plaats van zo veel energie gestoken in blogs, teksten, artikelen, in ideeën (die buiten de muziek liggen) et cetera, Waarom?

  2. internet schept kansen. ook op muziekgebied. op allerlei gebied.

    @Arno: ik leef met hem, en geloof me, hij maakt veel muziek. … (mooie muziek, en bagger teringherrie.) ;-)

  3. @Arno: kijk eens hier http://www.melodiefabriek.nl/audio/mp3/

    Ik produceer echt heel veel muziek.

    Maar ik hou ook erg van geluid, ik ben ook sound designer. En ik hou van een goed verhaal, daarom ben ik de podcast Uitgesproken begonnen. En zelf vertel ik ook graag een goed verhaal via lezingen. Het vormt uiteindelijk allemaal tezamen mijn inkomen.

    Maar wat ik wel recentelijk ontdekt heb is mijn liefde voor de podcast. Bijzondere verhalen opnemen heeft echt mijn voorkeur op dit moment, met of zonder mijn muziek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.