In Antwerpen

fotocredit onder Creative Commons BY licentie: Marco Raaphorst

Op elke hoek zit tenminste een gezellig cafeetje of restaurantje met terras. Verkeer lijkt de grote afwezige. Af en toe komt een elektrische auto of een step voorbij. Of een oud trammetje.

Je waant je in een soort van Parijs, of Milaan, maar dan veel rustiger.

Wij vertoeven aan de Marnixplaats, een rotonde waar 8 straten op uitkomen. Binnen die cirkel zoeken mensen elkaar op om van gedachten te wisselen en het glas te heffen. Terwijl anderen oorlog maken, zitten zij te genieten.

Onze ziel was voor even daar. In district ‘t Zuid.

Overtuigingen

Veel conflicten ontstaan doordat mensen er vaak verschillende overtuigingen op na houden. Zo’n overtuiging kan al vanaf de opvoeding in een ieder vastgeroest komen te zitten.

Geen mens kan zonder overtuigingen, het is zelfs gevaarlijk zonder te leven. Ze vormen het morele kompas waar men naar handelt. Zo leven de meesten van ons in de overtuiging dat je een ander niet mag doden, tenzij uit zelfverdediging. Daarom komt er ook meestal emotie los als iemand jouw overtuigingen niet deelt. Daar zijn we vrijwel allemaal heel gevoelig voor.

Sommigen zeggen echter dat je je nooit aangevallen moet voelen door wat anderen zeggen of denken. Als je de kans hebt om weg te lopen en je schouders op te halen, doe dat dan, zo adviseren ze. Voor de meesten van ons is dit misschien best lastig en zodoende vervalt men in het verdedigen van elkaars overtuigingen. Dit is hoe discussies ontstaan met eventuele ruzies en soms oorlogen tot gevolg.

Maar hoewel overtuigingen een moreel kompas vormen, het wil nog niet zeggen dat ze ook een juist moreel kompas vormen. Soms zijn overtuigingen het gevolg van waanideeën, ongezonde opvoeders, slechte interpretatie van heilige schriften, ongezond scepticisme en ga zo maar door.

Soms gaan overtuigingen zo ver dat men bereid is ervoor te sterven.

Wie weleens een psycholoog heeft bezocht is misschien bekend met het fenomeen dat aan onze gevoelens soms juist verkeerde gedachten en overtuigingen ten grondslag liggen. Wie zich daarvan bewust wordt, bijvoorbeeld middels het bijhouden van een gedachten dagboek, kan zich geestelijk sterken door deze automatische gedachten bij te stellen. Hoewel het veranderen van overtuigingen wel een stuk lastiger lijkt, vrijwel alle mensen stellen vaak onbewust continu hun overtuigingen bij.

De term komt ook voor in het 1e artikel van onze Grondwet:

Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

De meeste overtuigingen zorgen zelden voor echt grote problemen. Hooguit levert het wat spanning tussen mensen of ergernissen op. Lastiger wordt het als bijvoorbeeld geestelijken met overtuigingen komen die een gevaar vormen voor mens en dier. Als bijvoorbeeld offers een onderdeel vormen van de overtuiging. En als de overtuiging eruit bestaat dat, wanneer er niet wordt gehandeld volgens de regels van de overtuiging, er boetedoening zal volgen.

We dienen te accepteren dat onze overtuigingen geen wetten zijn. Hoewel wij er misschien stellig van overtuigd zijn, anderen zijn wellicht stellig overtuigd van het tegendeel.

En hoewel artikel 1 van de Grondwet ‘Gelijke behandeling en discriminatieverbod’ ons duidelijk maakt dat we ongedacht onze levensovertuigingen gelijk behandeld moeten worden, wil dat nog niet zeggen dat als je vanuit een levensovertuiging onrechtmatig handelt dit toegestaan is. Precies het omgekeerd is het geval: onrechtmatig handelen is niet toegestaan, ook niet stellig vanuit overtuiging onderbouwd.

Het rechtmatig handelen weegt dus zwaarder dan de (levens)overtuiging.

Op die manier kunnen de vrijheden van overtuigingen ingeperkt worden. Zodoende kun je bij wet afdwingen dat een ieder zijn of haar gezicht zal moeten kunnen tonen ter identificatie. Ook al leef je volgens de overtuiging dat god van je verlangt jouw gezicht af te schermen. En wie leeft vanuit de Christelijke overtuiging ‘eert uw vader en uw moeder’ zal toch eventuele criminele activiteiten van vader of moeder niet kunnen verzwijgen. Het maakt het kind immers medeplichtig. Opnieuw, rechtmatig handelen gaat voor overtuiging.

Overtuigingen zijn diepgewortelde gedachten. Misschien vormen ze wel een blok aan je been? Maar voel je in ieder geval niet aangevallen door de gedachten en overtuigingen van een ander. Wat de ander nu stellig denkt, daar denkt ‘ie morgen misschien wel heel anders over. Het gaat er tenslotte om wat jij denkt. Overtuig jezelf daarvan en niemand anders. En ja, toegegeven, da’s best lastig want ook ik wil graag overtuigen. Waarvan akte :)

Het blogt maar door

Al grasduinend door de statistieken van WordPress kwam ik er zojuist achter dat 2009 een hoogtepunt vormde voor mijn blog marcoraaphorst.nl op het gebied van het aantal gelezen artikelen. Goed voor een gemiddelde van zo’n 500 weergaven per dag. Ik blog dit niet voor mij, mijzelf en ik alleen, dus meer oogjes is een prettig gegeven. Zo resoneert het wat langer door.

Dat bloggen had ooit in 2000 na de ontdekking van Blogger een brandend vuur in mij aangestoken. Ik kon in ene publiceren wat ik wilde! Als de brandweer ging ik, hoewel ik dat brandende vuur in mij natuurlijk ongemoeid liet.

Het heilige moeten zonder er iets meer van te verlangen, hoe mooi is dat! En nog altijd koester ik dat gevoel, hoewel de regelmaat van weleer er wel uit is. Een decennia terug poepte ik er soms 2, soms wel 3 blogs op een dag uit. Het kwam veel en in alle kleuren en geuren. Maar het voelde nooit als werk, rook niet naar werk en smaakte niet naar werk. Kortom: het was geen werk.

En dat is het nog altijd niet.

Ik blog. Dus ik besta.

De demo

Vroeger bestond er zoiets als De Demo. Dat was een versie van een song die je op een 4-sporen cassetterecorder opnam. Om het vervolgens in de studio allemaal nog eens dunnetjes over te doen.

Soms pakte dat goed uit, maar vaak ook niet. De demo klonk dan misschien niet zo gelikt als een studio-opname maar de demo had wel een unieke energie die niet te reproduceren bleek.

Het overkwam Bruce Springsteen met zijn Nebraska album. De demo opgenomen met een 4-sporen cassetterecorder was in de studio niet te overtreffen. Guided By Voices heeft menig album op die manier gemaakt, overigens zonder te overwegen in een studio de boel gelikt op te nemen, men wist van te voren dat de 4-sporen opname afdoende zou zijn. Roman Candle van Elliott Smith kwam ook op die manier tot stand.

The Beatles hadden natuurlijk ook niets meer nodig dan een 4-sporen recorder. Bovendien leunt popmuziek en rock ‘n’ roll sterk op iets dat de Japanners Wabi-sabi noemen: de schoonheid van imperfectie. Een esthetische keuze die wat mij betreft dus naadloos aansluit op popmuziek, blues, rock ‘n’ roll, rock, hiphop en zo verder. Vervorming is een belangrijk ingredient van muziek die niet gladjes moet klinken.

R. Stevie Moore ging nog een stap primitiever door te pingpongen met 2 cassettedecks. Hij is de man aan wie het stempel DIY kleeft.

 I’m sick of people even talking about demos — all of my work is demos. So what’s wrong with demos? They’re recordings. It doesn’t mean they need to be perfected with sheen, polish and reverb. I’ve gone through the whole thing of trying to remake some of my home recordings, and there was something lacking. They soundedamazing, but they were forced and they weren’t inspired. It always takes away. There are some things that are improved, but there are more things that are lacking. I am the king of demos and think people prefer them. If you are a music fan, you don’t worry about it.

R. Stevie Moore in Tape Op Magazine

Wie maakt er vandaag de dag nog demo’s? Ik vermoed een flink aantal. Er zijn genoeg muzikanten die thuis wat met Garageband rommelen om het vervolgens toch allemaal in een studio compleet anders te gaan doen. Toch is het raar want juist dankzij de computertechniek is het kinderspel om juist die demo te verfijnen. Je hoeft nooit overnieuw te beginnen, je gaat gewoon verder met wat je al hebt.

Je klinkt nergens zo ontspannen als thuis. Iets dat John Lennon al in de jaren 60 was opgevallen. Hij vond zijn demo-opnames thuis veel lekkerder klinken dat de studio-opnames. Wat erin resulteerde dat hij besloot om in de controlekamer te gaan zingen ipv in die grote holle studioruimte.

Een van mijn favoriete bands is de Latin Playboys. Een band die 2 albums opnam op basis van cassetteopnames die in de studio voorzien werden van overdubs. Met name door de aanvullende ambient geluiden en het doorbreken van aloude songstructuren klinken de albums zeer vernieuwend en maken ze juist een tegengestelde beweging dan veel andere albums uit dezelfde periode (jaren 90), in plaats van de boel glad te strijken doen Latin Playboys met hun 2 album precies het tegenovergestelde: grossieren in een organisch Wabi-sabi geluid. Of noem het een eerbetoon aan De Demo.

Het is ook wat ik met mijn Thuisreis doen. Ik neem ‘m in mijn uppie hier thuis op, dus 100% DIY en volgens de Wabi-sabi esthetiek.

Luguber begraafplaatsje van het klooster van de St. Paulus Dom

In de begraafplaats van het klooster van de St. Paulus Dom van Münster liggen diverse kanunniken begraven. Een stel ere plekken voor de happy few. Sommigen zijn behoorlijk recent, van een paar jaar terug. Maar wat je in het midden aantreft oogt bijzonder luguber:

Doodskoppen en skeletten, wat muziek van Deep Purple erbij en het plaatje is compleet.

In de dom zelf trof ik de belangrijkste ereplekken aan:

Ook het LWL-Museum van Münster hangt het vol met collecties van verheerlijkte geestelijken. Menig geestelijke kon vroegâh zijn status en gezag opkrikken door een schilder in te huren. Selfies avant la lettre. Een vorm van pure zelfverheerlijking en ijdeltuiterij: zie mij beter zijn dan het klootjesvolk.

Een goeie reden dus om abstract te gaan.

Koester je Scheveningen

Zoals ik het strand ooit voor het eerst aantrof zo ligt het er nog steeds bij. Alles er omheen is wel compleet veranderd. Vroeger zonde men topless, tegenwoordig is alles weer bedekt. En vroeger kocht je weleens een zure bom uit het grote blik van het poepbruine mannetje dat langsliep, maar nu?

Menig zonliefhebber ligt vandaag de dag op een luxe rustbank met wijn uit de koeler z’n bruine body te showen aan de medemens. En menig strandtent op Scheveningen biedt tafels met ingebouwde barbecues. Van alle gemakken voorzien.

Maar in plaats dat we in een staat van ‘flipperdeflip zeg! wow wow wow wow!’ verkeren vermoed ik dat de meesten het als een normaal gegeven beschouwen. Geen decadentie, geen ongekende luxe, dit is gewoon Scheveningen.

Noem dat maar gewoon.

Koester je zegeningen. Koester je Scheveningen!