Montage

De montage van een podcast, ook wel editing genoemd, is een vak apart. Het kan een podcast maken of breken. De monteur moet gevoel voor storytelling hebben, weten wat timing met het verhaal doet, rekening houden met de dictie van de stemmen, de toegevoegde waarde van muziek en sound design begrijpen. Dat alles moet samensmelten.

Goede editing valt niet op. Als het goed is klinkt het volkomen normaal. De editor heeft zich uit de naad gewerkt maar dat moet je niet horen. Ook al zit de productie vol minuscuul knip- en plakwerk. Het is prachtig als de luisteraar dat allemaal niet doorheeft. Dan is de missie geslaagd.

Montage en sound design zijn aan elkaar verwant. Montage gaat meer over de structuur van het verhaal en sound design gaat meer over de esthetische klank van het geheel.

Als ik een podcast monteer dan pas ik ook altijd sound design toe. Want de montage moet uitstekend klinken. Ook zijn mijn montages altijd inclusief mixage en mastering. De podcasts die ik aflever kunnen dus direct online zonder verdere nabewerking.

Ik werk veelal remote/online maar het is natuurlijk ook mogelijk om in mijn studio fysiek samen te werken.

Voorbeeld: NRC Vandaag

Ik ben editor voor NRC Vandaag. Hiermee won ik de PrinsjesPodcastprijs 2023.