Muziekcompositie

Marco Raaphorst op gitaar in tv-uitzending On Stage, VPRO

Muziek kan een verhaal voorzien van sfeer en emotie. En het kan bruggen slaan tussen de onderdelen in het verhaal. Het begin van een stuk muziek luidt meestal een begin van een wending in het verhaal in. En het langzaam laten wegebben van een paar laatste tonen kan even een rustmoment voor de luisteraar bieden.

Muziek met zang zit al gauw de andere stemmen in de weg, vandaar dat we meestal kiezen voor instrumentale muziek in podcasts.

Deze muziek moet qua intensiteit en klankkleur perfect passen bij de stem die spreekt. Ook moet een eventuele melodie niet de aandacht gaan vragen zodat de luisteraar afgeleid wordt van wat de spreker te vertellen heeft.

Ik componeer zulke muziek op maat.

Voorbeeld: muziekidentiteit Rijksoverheid

In opdracht van de Rijksoverheid ontwikkelde ik voor het Adviescollege ICT-toetsing (voorheen BIT) de muziekidentiteit van de podcast Digitale Zaken op tafel. Oftewel: de herkenningsmuziek (intro en outro) van de podcast.

Terugblik op symposium "Digitaal vaardig beleid realiseer je samen" met de SVB Digitale Zaken op tafel

In deze eerste aflevering van Digitale Zaken op tafel, gaat Sander van Amerongen (Secretaris-directeur van het Adviescollege ICT-toetsing) in gesprek met Simon Sibma (Voorzitter Raad van Bestuur van de Sociale Verzekeringsbank), en Rikky van Osch (Voorzitter van het Adviescollege ICT-toetsing).In dit gesprek praten zij over digitaal vaardig beleid, het thema van het symposium dat het Adviescollege ICT-toetsing op 9 november 2023 organiseerde. Ook gaan ze in op relevante ervaringen die de SVB had met ICT-projecten en adviezen van het Adviescollege ICT-toetsing.Relevante links:• SVB.nl: Pilot kwetsbare ouderen • Publiek Denken: Technologisch en juridisch innoveren: TNO en SVB • Binnenlands Bestuur: SVB werkt aan blind data delen De terugblik op het symposium staat online: https://www.adviescollegeicttoetsing.nl/onderwerpen/terugblik-op-symposium-acict-9-november-2023Adviescollege ICT-toetsingDe algemene website van het Adviescollege ICT-toetsing waar alle informatie te vinden is waaronder het toetskader, de handreikingen en alle uitgebrachte adviezen:Home | Adviescollege ICT-toetsing (adviescollegeicttoetsing.nl)Creditsmuziekcompositie en uitvoering door Marco Raaphorst 

Voorbeeld: Flick Radio

Zowel een radio- als een televisiedocumentaire (NPO). Voor Flick Radio componeerde ik 20 tracks:

Voorbeeld: Portrait of Lotte, 0 to 16 years in 4 ½ minutes

In opdracht van videomaker Frans Hofmeester maakte ik muziek voor zijn time-lapse ‘Portrait of Lotte, 0 to 16 years in 4 ½ minutes’. Met inmiddels (maart 2024) meer dan 24 miljoen views op de teller:

Voorbeeld: Haagse Kunstgrepen

Deze leadertune maakte ik voor de videoserie Haagse Kunstgrepen:

Voorbeeld: mijn muziek voor Momentum installatie in San Jose Museum of Art (Californië, Amerika)

Van oktober 2014 tot februari 2015 was in het San Jose Museum of Art (Californië, Amerika) de Momentum tentoonstelling te zien. Mijn muziek is een van de muzikale scores die de stille video van kunstenaar Josh Azzarella begeleidt in de installatie “Sonic Frame”. Het werk Momentum omvat drie kleine schermen en een groter scherm waarop mijn muziek en die van anderen te beluisteren is via hoofdtelefoons. Luister naar het stuk dat ik maakte: