Online podcastopnames

Online opnames maken zonder haperingen, jawel, dat kan ik leveren!

Online opnames maken biedt als voordeel dat niemand er de deur voor uit hoeft. Dat scheelt tijd en is vaak sneller in te plannen. En geluidstechnisch hoeft het niet veel te schelen ten opzichte van een opnamesessie in mijn eigen studio of in een popup studio. Ook kostentechnisch is het interessant. En het is 100% coronaproof. De vaktechnische term voor deze techniek is Double Ender.

Dankzij deze techniek treden er geen haperingen op waar je met bijvoorbeeld Zoom of Skype wel snel last van hebt.

Online podcastsopnames lever ik, Marco Raaphorst, als professionele dienst.

Dat regel ik zo:

Elke spreker heeft een laptop nodig of computer met webcam en/of losse microfoon. Als de spreker wel vaker podcasts inspreekt en beschikt over een USB-microfoon of een microfoon die op een geluidskaart is aangesloten dan is dat helemaal fantastisch want dit biedt de beste kwaliteit. Maar ook sprekers die gebruik maken van een Apple MacBook of MacBook Pro hoeven zich geen zorgen te maken want de ingebouwde microfoon van Apple klinkt behoorlijk goed.

Ook zijn oortjes met ingebouwde microfoons (de bekende Apple AirPods bijvoorbeeld) of headsets met microfoon prima te gebruiken.

Elke spreker moet een hoofdtelefoon opzetten zodat het geluid niet kan gaan rondzingen in de microfoon en echo cancelation niet nodig is.

Ik plan met de klant een opnamesessie in. Van te voren ontvangen de deelnemers een link die op de afgesproken tijd geopend moet worden in de gratis Chrome-browser van Google. Op andere browsers werkt het niet naar behoren, dus alle sprekers zullen van te voren moeten controleren of de Chrome-browser geïnstalleerd is.

Inclusief nabewerking

De opgenomen stemmen krijgen van mij na opname een nabewerking zodat de sprekers optimaal verstaanbaar zijn zonder storende geluiden op de achtergrond.

Voorbeeld: Dit doet Den Haag met data

Voor Gemeente Den Haag maak ik in samenwerking met strategie, communicatie en ontwerp bureau Walvis & Mosmans de podcastserie Dit doet Den Haag met Data. Ik ben verantwoordelijk voor de muziek (compositie, instrumenten en opnames), montage en mixage. Een flink aantal van de gesprekken neem ik via de Double Ender techniek op.