Wat doet een podcastmaker?

Ik ben podcastmaker en werk onder andere voor de NRC Vandaag podcast. De titel podcastmaker (ook wel podcaster genoemd) is relatief nieuw en dus bestaan er veel misverstanden over welke werkzaamheden er nu precies onder die verzamelterm podcastmaker vallen. Dat zal ik even uitleggen.

De verzamelterm podcastmaker

Inderdaad, podcastmaker is een verzamelterm waar vele disciplines onder vallen. Van het regisseren tot het monteren van een podcast. Soms wordt een podcast gemaakt door een groot team waarin iedereen zijn eigen discipline vertegenwoordigt. Maar soms ook zijn die disciplines in één podcastmaker vertegenwoordigd. Ik ben een manusje-van-alles die tot die tweede categorie behoort. Mijn eigen podcast VERVORMER is van top tot teen door mijzelf gemaakt. Zodoende ben ik voor vele disciplines ook in te huren.

Je moet dan denken aan disciplines zoals:

  • opnemen van interviews, lokatie audio opnemen, editing, mixage, mastering, sound design etc. – kortom: werkzaamheden die technisch van aard zijn
  • research, script schrijven, transcriberen, regisseren etc. – kortom: inhoudelijke werkzaamheden
  • beeldmateriaal verzorgen, begeleidende teksten schrijven, website beheer, sociale media etc. – kortom: promotionele bezigheden
  • adverteerders benaderen, fondsen werven, personeel inhuren, planning bewaken etc. – kortom: productionele bezigheden

Voor de NRC Vandaag podcast ben ik op dit moment werkzaam als editor. Daaronder verstaan we bij NRC: editing/montage, mixage, mastering, sound design, muziekselectie/bewerking.

Hoe gaan we bij NRC Vandaag te werk?

Een NRC Vandaag podcast bestaat uit een gesprek dat in één van de studio’s op de redactie van NRC opgenomen wordt. Dit is een gesprek tussen een journalist van NRC (een gast) en een presentator (de host) die de vragen stelt.

Regelmatig komt het voor dat de journalist in een ander deel van de wereld zit. We nemen dan online remote op.

Het script voor de studiosessie wordt door een redacteur bedacht. Deze persoon verdiept zich uitvoerig in het onderwerp en stelt een script samen voor het studiogesprek. Dit script bestaat uit een serie vragen en aandachtspunten. De redacteur leidt het studiogesprek en let goed op de inhoud van hetgeen er gezegd wordt. Aangezien NRC Vandaag een gemonteerde podcast is, zal de redacteur regelmatig ingrijpen om een vraag op een andere manier te laten beantwoorden door de gast als het antwoord niet afdoende is.

Natuurlijk kun je het gesprek ook lekker live houden, inclusief versprekingen, zonder te monteren. Je moet daar wel heel ervaren sprekers voor hebben want de meeste mensen praten, uh, niet zo heel soepel. Voor podcasts waarin de inhoud echt 100% feitelijk onderbouwd moet zijn, is het sterk af te raden om niet te monteren.

Nadat het studiogesprek is opgenomen ga ik samen met de redacteur er een podcast van maken. Ik knip en plak alle audio aan elkaar en voorzie de montage van muziek en sound design. Een montage van NRC Vandaag (tussen de 15 en 20 minuten in lengte) kost 10 uur editing of meer.

De redacteur verstrekt hiervoor aan mij een speciaal script in Google Docs waarin de tekstdelen voorzien van tijdcodes corresponderen met de audio-opnames.

De redacteur zit meestal op de NRC redactie terwijl ik in mijn studio in Den Haag zit. Alle editors van NRC werken op die manier, remote. Met andere opdrachtgevers werk ik hetzelfde.

Op de achtergrond voor een Vandaag podcast werken er ook mensen mee die andere rollen vervullen zoals voor coördinatie en productie. Daarnaast is er een Chef en een Plaatsvervangend Chef die het grotere geheel bewaken.

Iedereen die betrokken is bij het maken van een NRC Vandaag podcast zal zich podcastmaker noemen, maar zoals je nu wel zult begrijpen, lopen de aard van de werkzaamheden dus behoorlijk uiteen.

Het is een technisch vak

Het maken van podcast stelt hoge eisen aan de techniek. Om goede opnames te maken, binnen of buiten, het is een vak apart. Ik beheers die techniek. Een opnamesessie zoals die van NRC kan ik ook in een kantoor opzetten in de vorm van een popupstudio. Hoewel de meeste kantoren niet over een perfecte studio-akoestiek beschikken, in de praktijk valt daar nog behoorlijk veel van te maken.

Ook is het tegenwoordig prima mogelijk om online remote uitstekende opnames te maken. Dat scheelt een hoop gereis en gedoe voor jou en jouw gasten.

Wil jij mij hiervoor inhuren? Laat het me weten!