Sound design

Stel we hebben een interview in een cafeetje opgenomen. Nu moeten we in het gesprek gaan knippen. Maar door de pratende mensen op de achtergrond die niet de hele tijd op met hetzelfde volume praten, vallen die knipjes erg op. Het voelt nep. Wat nu?

Misschien kunnen we de achtergrondgeluiden hier en daar wat versteken door er een geluidsopname van pratende mensen aan toe te voegen waarmee we de knipjes kunnen verbloemen. Of we voegen aan een lastige knip het gerinkel van een koffiekopje, iemand die hoest of zijn stoel verplaatst, toe.

En misschien kunnen we ook simuleren dat er in het cafeetje muziek klinkt door er wat stockmuziek aan toe te voegen die we wat filteren en het ruimtelijke effect van het cafĂ© geven. Op deze manier kan de muziek en het geroezemoes zachtjes doorlopen terwijl een voice-over het woord neemt. Als luisteraar blijf je dan ‘bij de scene’ van het cafeetje.

Sound design is de audiovormgeving van een podcast waarin dialogen, muziek en geluidseffecten worden ingezet om een bepaald gevoel bij de luisteraar tot stand te brengen.

Ik maak als podcastmaker wat ik wil horen en zet de werkelijkheid naar mijn hand. Niet om afbreuk te doen aan de inhoud, maar om het waarachtig te maken.

Het is een kwestie van passen en meten, van knippen en plakken, van filteren, van vervormen en omvormen zodat alle audiolagen samenvallen in een nieuwe werkelijkheid waarvan ik en de regisseur zeggen: ja, zo moet het zijn, zo moet het klinken.

Voorbeeld: De zwembadblub

Een podcast van Annegriet Wietsma (ook bekend van De Deventer Mediazaak). Naast het sound design verzorgde ik voor deze productie de audionabewerking. Ook is de voice-over van Annegriet in mijn studio opgenomen.