Discografie

Mijn muziek is op alle streaming diensten onder mijn naam Marco Raaphorst te beluisteren.

Past Presents (1)

Een deel van de instrumentale muziek die ik over de jaren gemaakt hebt heb ik verzameld in een eerste verzamelaar getiteld Past Presents (1). Een deel van deze muziek kwam voort uit het idee om wekelijks een nieuw muziekstuk onder de noemer KlankBeeld Raaphorst te maken. Een aantal tracks heb ik onder die titel al eerder verzameld).

Diverse tracks vonden hun weg naar o.a. radio- en televisiedocumentaires, podcasts en kunstinstallaties wereldwijd.

Terug in Den Haag

Een eerbetoon aan Louis Couperus. Voor meer informatie, lees het persbericht.

Grijs

Een remake van mijn single uit 2008 met een tekst van Karin Ramaker. Meer info hier.

Sessiewerk als gitarist

Diverse tracks waarop ik als gitarist te horen ben, verzamel ik in een playlist:

MAM – De Auto Van IJzer (remake)

De rerelease van het album Hobbel van mijn oude band MAM in het kader van MAM stromend, 30 jaar na dato, hebben we voorzien van een remake van het nummer De Auto Van Ijzer. Hierop speel ik een korte gitaarsolo. Ook ben ik verantwoordelijk voor de mixage in samenwerking met Tom America.

Thuisreis (EP)

Het stond bovenaan mijn wensenlijstje maar het kwam er telkens niet van: een bundel van songs maken, of noem het een album of een EP. Losse liedjes, geen punt, ik nam er diversen op de afgelopen jaren. Tot ik 50 werd en besloot: nu moet het. Met het album Thuisreis als resultaat, bestaande uit 6 liedjes.

The Record Man

The Record Man is een album als eerbetoon aan de Amerikaanse muziekfan Ron Kane dat een dramatisch staartje kreeg.

Ik speel gitaar op vier tracks:

  • White Car, Blue Ocean – met zang van Henk Hofstede (NITS) en bas + computerwerk van Tom America (o.a. bekend van mijn oude band MAM)
  • Human Heart – de single! – met zang van Hans Croon (The Dutch) + aanvullende gitaarpartijen (Hans speelt een prachtige George Harrison achtige “slidepartij”, zie ook podcast-verhaal op VERVORMER!) en Rick Snyder als bassist (bekend van zijn werk met de legendarische Captain Beefheart!)
  • Better – met Fay Lovsky op piano
  • Wat Betekent Het? – met Pieter Bon (o.a. bekend van mijn oude band MAM) op zang

Till That Day van Tim Treffers

Onder de muzikale leiding van Tim Vermeulen (zoon van Hans) neem ik een gitaarpartij voor mijn rekening voor de track Till That Day van Tim Treffers. Tim is de componist van het nummer. Luister via Spotify:

Tom America – tjielp tjielp [CD]

Voor de heruitgave van de CD ’tjielp tjielp’ in het kader van de Boekenweek 2009 – het motto van de Boekenweek 2009 was tjielp tjielp, naar aanleiding van het bekende Jan Hanlo gedicht – arrangeerde ik een tweetal nummers samen met Tom America.

Ook Vincent van Warmerdam (o.a. bekend van de filmmuziek voor de films van zijn broer Alex en zijn eigen Beatlesneske bandje, de Moondogs, die hij samen met Kees ‘Jiskefet’ Prins vormde) en Hennie Vrienten (o.a. bekend van Doe Maar en zijn werk voor Het Klokhuis en Sesamstraat) werkten aan dit album mee.

KlankBeeld Raaphorst

Tussen 2008 en 2009 maakte ik wekelijks een track op basis van een foto ter inspiratie, onder de noemer KlankBeeld Raaphorst. In 2009 besloot ik een aantal van deze tracks te bundelen in een onofficieel album. Een compilatie-album op Free Music Archive dat meer dan 50.000 downloads heeft opgeleverd tot nu toe (moment van schrijven: mei 2015).

Creative Commons Nederlands CD/DVD

In 2006 selecteerde Creative Commons Nederland mijn track Cuckoo (met  vocalen van Lisa DeBenedictis) voor haar CD. De videoclip van het nummer, gemaakt door Irene van Nispen Kress, werd uitgegeven op de bijbehorende DVD.

De mastering (wiki/mastering) van deze CD werd ook door mij gedaan (zie blogpost CC Nederland).

Pieter Bon – Alles moet anders [CD]

Met Bon, de band van de -ex zanger van MAM, nam ik in 2001 de CD ‘Alles moet anders’ op. Deze werd geproduceerd door Rick de Leeuw. Ook gitarist Phil Tilli (oa. Trockener Kecks en Moke) speelde hierop gitaar. Ik ben als gitarist te horen op de volgende nummers (inclusief gitaarsolo’s):

Vat Geen Kou / Alles Wordt Anders / Terug / Jij Slaapt / Zelf Verzinnen / Rondom Auto’s

MAM – look: Nederlands!

Van 1991 t/m 1995 maakte ik als gitarist deel uit van de Tilburgse band MAM. Ook bediende ik de Atari 1040st computer, maakte samples en verzon arrangementen.

In 1995 kwam de allerlaatste CD van de band uit: ‘look: Nederlands!’

Opgenomen in Studio BGM in Voorburg (technicus: Conno van Wijk).

Kees van Kalmthout – Ik ben liever dan alleen [CD]

Na de dood van dichter en kunstenaar Kees van Kalmthout werd ‘Zonder naam maar niet naamloos’ (1993) uitgegeven, een complete herdenkingsuitgave van zijn werk. Hierin een selectie van gedichten en beeldend werk als ook de CD ‘Ik ben liever dan alleen’ waarvoor ik met de band MAM het nummer ‘Hee Kees’ opnam. Hierop ben ik op gitaar te horen en was ik medeverantwoordelijk voor het arrangement.

Het nummer ‘Hee Kees’ staat ook op het MAM album ‘look: Nederlands!’ die, 2 jaar later, in 1995 uitkwam. Het gaat hier om een iets andere uitvoering.

Opgenomen in Studio BGM in Voorburg (technicus: Conno van Wijk).

Wouldn’t You? [cassette – demo]

Dit is geen officiële release (1991), het is een demo met 3 nummers die werd uitgegeven op cassette. Het was een eerste stap in de popmuziek die resulteerde in een samenwerking met zanger/songwriter/producer Hans Vermeulen.

De bands Wouldn’t You? en de Braziliaanse band Xangô werden door zanger/gitarist/arrangeur Quintus Kessler (overleden) en mij in 1990 opgericht.

De demo namen we grotendeels in Studio BGM in Voorburg op (technicus: Conno van Wijk).

Zie ook mijn credits op Discogs.

Melodiefabriek

In april 2003 ben ik Melodiefabriek begonnen, mijn persoonlijke creatieve onderneming voor muziek en geluid. Later is daar podcasting bijgekomen.

wereldberoemde time-lapse video waarvoor ik de muziek componeerde

Op de streaming diensten kun je een remastered versie van deze track vinden.

Aanvullende info over de artiesten

Voor aanvullende informatie over de genoemde artiesten zie de Muziekencyclopedie van Beeld en Geluid: