Storytelling

Ferry en Marco

Het vertellen van verhalen is zo oud als dat verhaal over die weg naar Rome. Toch lijkt er met Storytelling iets anders aan de hand te zijn. Storytelling is niet zomaar een hippe term, maar een vorm die onze online communicatie en marketing richting geeft. Een goed verhaal geeft een product of dienst bestaansrecht.

Hoe ik op Storytelling stuitte

Dankzij het bekende Amerikaanse radioprogramma This American Life raakte ik in 2009 bekend met het woord Storytelling. Dat zaadje was al in 2003 geplant want toen startte ik mijn eigen bedrijf Melodiefabriek voor mijn werk als componist en sounddesigner. Al snel werd ik ook gevraagd voor documentaires. En al vrij snel verzorgde ik niet alleen de muziek en het sounddesign maar nam ik ook de dialogen op en regisseerde ik de stemmen. Ik leerde wat een goed verhaal tot een echt goed verhaal maakt en hoe je dat het beste kunt vertellen.

Als kind vertelde ik graag goeie verhalen aan anderen. Ik smulde van de legendarische opnamesessies van bands. Verhalen over de ongekende perfectiedrang, op het neurotische af, van de band Steely Dan bijvoorbeeld. En later toen ik zelf in studios ging opnemen en op podia zoals Paradiso en North Sea Jazz kon gaan optreden, kwamen de verhalen vanzelf. Ik had er een neus voor. Mij vielen dingen op die aan andere voorbij waren gegaan. Het gewone blijkt namelijk vaak heel ongewoon te zijn.

Levensveranderende ervaring

Een echt goed verhaal kan je kijk op het leven compleet op zijn kop zetten. Een levensveranderende ervaring worden. Een echt goed verhaal boort iets aan dat je wereldbeeld een beetje verandert. Een goed verhaal moet iets met je doen. Over die diepe verhalen gaat mijn lezing Storytelling, die ik meestal opsplits in een paar onderdelen:

  • wat maakt een verhaal tot een goed verhaal?
  • verschillen tussen de formats tekst, beeld en geluid
  • aansprekende voorbeelden van goede verhalen
  • tips voor het maken van een goed verhaal

Interesse in zo’n lezing? Stuur me een mailtje!

(foto vanaf de webcam van het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen waar ik samen met Ferry Maat sprak nav mijn radiodocumentaire Oostende Healing)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.