Over mij

(klik voor een vergroting)

Mijn naam is Marco Raaphorst. Ik maak muziek, geluiden en podcasts.

Hieronder een paar highlights in chronologische volgorde.

North Sea Jazz Festival

In 1987 speelde ik twee dagen als afgevaardigde van de Jazzgitaar Workshop van Ferry Robers, Stedelijk Muziekschool Den Haag, op het North Sea Jazz Festival.

Doei HEAO!

Kort daarna, eind jaren 80, verbrak ik met slechts een propedeuse op zak mijn studie aan de HEAO om samen met Quintus Kessler (RIP) de Braziliaanse band Xangô en de popformatie Wouldn’t You? te beginnen. Dit resulteerde in een samenwerking met zanger/songwriter/producer Hans Vermeulen (RIP).

Muziek Als Middel

Vervolgens ging ik vanaf 1991 deel uitmaken van de Tilburgse band MAM die bekend werd met het lied Maternité:

We tourden een paar jaar in het clubcircuit, waaronder Paradiso en traden diverse malen voor televisie op. Ook verzorgden we het voorprogramma van ondermeer De Dijk en The Scene. Samen met MAM ben ik als gitarist te horen op de CD Kees van Kalmthout – Ik ben liever dan alleen (1993). In 1995 kwam het laatste album van MAM uit look: Nederlands! Naast gitarist ben ik op dat album mede-verantwoordelijk voor de arrangementen, samples en computer-editing. Daarnaast schreef ik als componist mee aan twee tracks.

In 1995 hield MAM op te bestaan.

Een band met energie

Eind jaren 90 heb ik de Braziliaanse band Banda Energia opgericht waarmee ik veel heb kunnen opgetreden (oa Woodstock69 en de Groenoordhallen, Leiden).

Alles Moet Anders

In 2000 kwam ik bij de band van Pieter Bon (-ex MAM) waarmee we ondermeer het voorprogramma van de afscheidstournee van de Tröckener Kecks op ons hebben genomen. Onder de productionele leiding van Rick de Leeuw ben ik als gitarist op het album Alles Moet Anders (2003) te horen.

Melodiefabriek

In 2003 ben ik mijn muziekbedrijf Melodiefabriek begonnen. In die hoedanigheid lever ik ondermeer voor het Zweedse bedrijf Reason Studios tot op de dag van vandaag samples en geluidensets.

Heineken

Voor een installatie in de Heineken Experience componeerde ik muziek (2005).

Flick Radio

Flick Radio is een radiodrama uit 2007 gemaakt door Bert Kommerij voor de RVU (radio én televisie) waarvoor ik de muziek componeerde.

10y3voor12

Voor het 10-jarig bestaan van VPRO 3voor12 componeerde ik twee tunes.

tjielp tjielp

In 2009 heb ik voor de heruitgave van de CD tjielp tjielp van Tom America (-ex MAM) het arrangement, de instrumentatie en de editing van twee extra tracks verzorgd.

VPRO Metropolis TV

Daarnaast componeerde ik in 2009 alle muziek voor een aflevering van VPRO Metropolis TV:

23 miljoen views and counting…

De muziek die ik voor Frans Hofmeester’s time-lapse video Portrait Of Lotte 0 to 16 years in 2015 schreef (2015) ging viraal.

Dolly

Voor Sjaak Bral zijn theaterstuk over Blonde Dolly uit 2016 componeerde ik tien tracks. (In 2021 maakten we hier een film van waarvoor ik de muziek maakte en de geluidseffecten en mixage deed).

Wim de Bie

Via de VPRO werd ik aan Wim de Bie voorgesteld. Vervolgens heb ik Wim bij het maken van zijn podcast Bie’s Warboel geholpen. Aansluitend daarop maakte ik in 2017 in opdracht van VPRO Radiodoc een portret over Wim getiteld Wim de Bie: de Radio Jaren – van Uitlaat tot podcast.

Podpraat

Op 17 februari 2017 begon ik mijn wekelijkse nieuwsbrief over podcasting: Podpraat. Dit is inmiddels uitgegroeid tot een professionele service voor hulp bij podcasting. Check Podpraat.nl

VERVORMER

Sinds 2018 maak ik de podcast VERVORMER, over dwaaltochten door de muziek.

The Record Man

Daarnaast nam ik in 2018 samen met diverse artiesten wereldwijd het album The Record Man op. The Record Man is een eerbetoon aan de Amerikaanse muziekfan Ron Kane. Op de single Human Heart, met zang van Hans Croon (The Dutch) ben ik samen met Rick Snyder (bekend van zijn werk met de legendarische Captain Beefheart) te horen. Met een kleine delegatie van The Record Man, Hans Croon, Fay Lovsky, Henk Hofstede (NITS), Marcos Kuzka Cunha (Brazilië), Pieter Bon, Tom America en Bob Gaulke (New York) deden we in 2018 een paar optredens waaronder eentje in Paradiso.

De Auto van IJzer

In het kader van de digitale uitgave van Hobbel (2019), het vierde MAM-album uit 1989, maakten Tom America en Pieter Bon een remake van het lied De Auto van IJzer. Ik verzorgde samen met Tom America de mixage en nam de gitaarsolo voor mijn rekening.

Thuisreis

In 2019 maakte ik de EP Thuisreis waarvoor ik alles zelf deed: muziekcompositie, zang, alle instrumenten, opnametechniek, mixage, mastering en het artwork.

VPRO On Stage

In 2021 trad ik samen met Tom America in het programma On Stage van de VPRO op, aangevuld met bassist Reyer Zwart en accordionist Gert Wantenaar. Ik heb het lied Belleke trekke mede gearrangeerd en bouwde de bossa nova beat.

Raaphorst Speelt

Op Spotify houd ik een lijstje bij van muziek waar ik op te horen ben:

Naast muziek en sounddesign lever ik sinds 2017 onder de noemer Podpraat professionele services op het gebied van podcasting. Om de boel overzichtelijk te houden focus ik me hier op marcoraaphorst.nl voornamelijk op mijn muzikale avonturen. Want muziek, ja dat is toch wel de allermooiste bezigheid wat mij betreft. Fantastisch om daar mijn leven aan te kunnen wijden.

Contactgegevens

marco@melodiefabriek.nl | 06 45 49 2000 | IMDb | DiscogsTwitter