Mijn naam is Marco Raaphorst en ik woon en werk in Den Haag. Ik ben op 3 juli 1968 in Den Haag geboren en heb op 15 april 2003 mijn bedrijf Melodiefabriek opgericht.

Ik creëer muziek, ontwerp innovatieve sounds en maak documentaries voor radio en podcasts.

Muziek en innovatieve sounds

Voor de media componeer ik muziek vanuit een geheel eigen visie. Ik heb verstand van alle audiolagen: muziek, voice-over, ambiance geluiden (set noise), sounddesign en special FX.

Voor de time-lapse video ‘Portrait of Lotte, 0 to 16 years in 4 1/2 minutes’ creëerde ik de muziek. Deze video kreeg aandacht in het programma Pauw en ging de hele wereld over (Reddit, The Huffington Post etc.) en is miljoenen keren bekeken. De productie is, inclusief mijn muziek, te zien in een permanente installatie in het Haagse Museon museum.

Propellerhead Reason

Veel muzikanten wereldwijd gebruiken mijn patches en samples die worden meegeleverd met het zeer populaire muzieksoftwarepakket Propellerhead Reason. Ook ontwerp ik geluiden (sounddesign) voor film, documentaires en apps (iOS en Android).

Paradiso en North Sea Jazz Festival

MAM @ Paradiso Als gitarist heb ik ruime podiumervaring opgedaan (Paradiso, North Sea Jazz Festival etc). In de jaren 90 maakte ik deel uit van de eigentijdse Tilburgse band MAM (zie bio op Muziekencyclopedie.nl) en diverse lokale Haagse bands.

Radiodocumentaires

Oostende Healing is een radiodocumentaire die ik geheel op eigen initiatief maakte. Deze werd uitgezonden op 1 april 2014 op Radio 6 door de NTR en werd in de nacht van 6 op 7 april opnieuw uitgezonden in de Nacht van het Goede Leven van Adeline van Lier. En op zaterdagavond 27 februari 2016 werd deze radiodocumentaire uitgezonden door Radio Rijnmond.

Ik heb ervaring met stemregie en het verzinnen van rake teksten. Zoals onderstaande radiocommercial die ik voor de website Filedier.nl verzon (tekst en stemregie: Marco Raaphorst / stem: Loes Luca):

Wim de Bie

Voor Bie’s Warboel, de podcast van Wim de Bie, ben ik verantwoordelijk voor de techniek en de montage.

VERVORMER podcast

Sinds 2018 maak ik geheel in eigen beheer VERVORMER, een podcast over muziek.

Storytelling

Bij al mijn werkzaamheden staat een goed verhaal – storytelling! – voorop. En dat verhaal kan dus ook heel kort zijn. Zoals bijvoorbeeld deze 1 Minuut die ik voor de VPRO maakte:

Advies, lezingen en trainingen

Door mijn grote interesse en technische kennis van internet, blogs en sociale media heb ik ondermeer voor de VPRO diverse WordPress blogs opgezet (VPRO, Holland Doc, Radio 6, Pooljaar, In Europa en meer). Ook verzorg ik regelmatig trainingen, gastlessen en lezingen voor Hogescholen en andersoortige organisaties op het snijvlak van online media, muziek, geluid en storytelling. Soms ook in België.

Online communities

Ik heb diverse online en offline communities opgezet (Haags Bakkie, Opûh Koffie, Hofstijl, A13.nu, Offline070) en heb ervaring met het organiseren van festivals en evenementen (zie bijvoorbeeld het Blog-Art festival).

Journalistiek

Als journalist (tekst, fotografie, audio en video) werk ik incidenteel voor De Nieuwe Reporter (zie mijn profiel @ DNR).

Waardering

De Revu noemde mij 1 van de 30 invloedrijkste online Nederlanders (2010, nr 51/52). En in 2007 won ik een Dutch Bloggie in de categorie Beste Muziekweblog met marcoraaphorst.nl. Voor een kijkje in mijn keuken, zie Showcase en check mijn Discografie.

Contactgegevens

marco@melodiefabriek.nl | +31 (0)6 45 49 2000 IMDb | DiscogsTwitter | Facebook | LinkedIn | SoundCloud | Flickr