Het woord sample komt uit het Engels en betekent voorbeeldexemplaar (proeve), steekproef of monster. Als zodanig wordt de term gebruikt bij digitale signaalbemonstering en in de context van digitale muziekinstrumenten.
(bron: Wikipedia-NL)
Dankzij de sampler kwam een nieuwe generatie in aanraking met de muziek van James Brown. De gesampelde Funky Drummer drumloop van James Brown vormde namelijk vaak de begeleiding in Rap muziek (= rapping to the beat).
Het album ‘Endtroducing…’ van DJ Shadow bestaat voor 100% uit samples. En de Beastie Boys gebruikten op ‘Paul’s Boutique’ meer dan honderd samples. Tegenwoordig kun je het maar beter uit je hoofd laten. De muziekindustrie ruikt het geld dat copyright oplevert en zit er met duur betaalde advocaten bovenop.
Toch is het gebruik van samples (lees: legale samples) niet meer weg te denken uit de muziek. Zelfs The Rolling Stones maken gebruik van samples. En Kinderen Voor Kinderen. Zelfs Frans Bauer.
de lezing The Art of Sampling zoomt in op de historische en creatieve aspecten van sampling
In mijn lezing The Art of Sampling ga ik in op deze boeiende geschiedenis en laat ik als componist en sound designer zien hoe ik met samplers allerlei creatieve geluiden en muziek maak.
Interesse? Stuur me een mailtje!