Het waarom, wat en hoe zijn belangrijke vragen voor elke podcastmaker. Laat ik daarom vandaag beginnen met een betoog over de waarom-vraag. Voor wie een podcast wil gaan maken en voor wie er al eentje maakt en alles weer even op scherp wil zetten. Begrijpen waarom je het doet, dat wil toch iedereen?
Stel de juiste vragen
“Gewoon omdat ik het leuk vind”, is een tricky antwoord. Zelden is iets alleen maar leuk. Dus wat doe je als het even tegenzit? Hou je er dan gelijk mee op?
Het maken van een podcast is arbeidsintensief en zorgt voor best wat mentale druk. Zoiets hou je alleen vol als er een goede reden achter zit. Als je goed weet waarom je die podcast maakt. Sommige podcasters haken namelijk af als het teveel moeite blijkt te kosten, niets of te weinig geld oplevert of omdat ze erachter komen dat ze het interviewen of de editing geen bal aan vinden.
Zet je verlangens voorop
Het beste is om de waarom-vraag te beantwoorden door uit te vogelen wat je met jouw podcast wilt bereiken. Dat kan natuurlijk ook geldverdienen zijn. Ik denk alleen dat dat niet zo’n handig uitgangspunt is. Geld schept een verwachting die al gauw negatief kan uitpakken. Want let wel: de meeste podcasters verdienen nauwelijks geld rechtstreeks aan hun podcast. Zoek het dus in een ander soort winst.
En schep liever geen verwachting maar focus je op een verlangen. Achter een verlangen zit namelijk gevoel. In tegenstelling tot een verwachting dat vrij absoluut is.
Het verlangen naar impact hebben, naar autoriteit, dat lijkt mij een belangrijke reden, een waarom, om een podcast te maken. En het is nog eens haalbaar ook want elke podcaster die met veel geduld, aandacht en liefde een podcast maakt zal zeer waarschijnlijk een autoriteit op dat gebied worden. En autoriteit is een teken van professionaliteit, grote kans dus dat je op die manier wel, al is het misschien indirect, aan je podcast zult gaan verdienen.
Nieuwsgierigheid
Je kunt ook een podcast maken om slimmer te worden wanneer je ernaar verlangt nieuwe dingen te leren. En wat jij hebt geleerd breng je vervolgens over op de luisteraars. Leren van elkaar is zo oud als de weg naar Rome en een uitstekend verlangen, doel en antwoord op de waarom-vraag. Bingo!
Het is precies waarom ik mijn podcast VERVORMER maak. In mijn podcast zoek ik uit wat muziek zo bijzonder maakt, analyseer de songs en onderzoek de creatieve drijfveren van muzikanten.
Leren is het gevolg van nieuwsgierigheid. Of je nu tafelgesprekken houdt of een verhalende podcast maakt, nieuwsgierigheid is vaak de achterliggende gedachte. Het luisterend publiek is natuurlijk minstens zo nieuwsgierig.
Vermaak
Een vraag die in het Eindrapport podcasting Nederland van Amanda Brouwers en Bob den Hartog werd gesteld was: ‘Waarom luister je naar podcasts?’ Ik citeer:
Uit de balans tussen luisteren voor ‘leren’ (87%) en ‘vermaak’ (90%) kan opgemaakt worden dat de typische luisteraar luistert ‘ter lering ende vermaak’ (Figuur 2.13). Dit kan bijdragen aan, of het gevolg zijn van de populariteit en grote hoeveelheid van non-fictie podcasts. Wat opvalt is dat de respondenten die aangaven vooral naar fictie te luisteren, vaker alleen voor ‘vermaak’ kozen (alleen leren: 14%, alleen vermaak: 30%).
Eindrapport podcasting Nederland (PDF)
Vermaak is leuk voor zowel de luisteraar als maker. Dus als dat jouw roeping is, jouw verlangen, ga ervoor!
Conclusie
Kijk dus uit met het scheppen van een verwachting, zoek het liever in een verlangen. En zodra je dat weet, weet je waarschijnlijk waarom je die podcast moet maken.
Vragen? Laat het me weten, of reageer op dit bericht.
Geef een reactie