Podpraat #122 – politici prefereren podcasts boven kranten, radio en tv

Onder politici is de podcast Betrouwbare Bronnen van PG Kroeger een hit. Met name om zelf in te kunnen preken, uhm spreken. In tegenstelling tot radio en tv waar het tijdsbestek minimaal is (een interview van meer dan 10 minuten is een zeldzaamheid) krijg je in een podcast wel de tijd om je verhaal te vertellen. En dus komen politici liever opdragen voor een podcast dan voor een interview in de krant, radio of tv.

Uit het artikel van Trouw (met de hijgerige kop): ‘Wil je als politicus scoren? Treed dan op in een podcast!’ citeer ik:

Bij politici favoriete media in campagnetijd:

1. Facebook

2. Politieke podcast

3. Tv, krant, radio

Kortom: de podcast is next level. Wist we natuurlijk al.

Maar het is ook opvallend hoe oliedom die politici zijn om nog altijd centjes in de grafkelder met de naam Facebook te investeren. Zeer waarschijnlijk speelde Facebook namelijk een belangrijke rol (via Cambridge Analytica!) in de Brexit, check daarvoor de TED-talk van journaliste Carole Cadwalladr maar eens. 

Ja, we leven in rare tijden. FC knudde is aan de macht.

Alleen maar podcastartikelen in mijn Blendle!

Afgelopen maandag kreeg ik een hele stroom aan podcastartikelen via Blendle Premium aangeboden, ik maakte er een vidootje van voor op de Twitters:

https://twitter.com/Raaphorst/status/1137975237058945025

Bullet voor video snippets

Bullet is een nieuwe dienst om korte video’s mee te maken als ankeiler van je podcast. Handig om te delen op social. Ik heb deze service nog niet uitgeprobeerd maar het ziet er gebruiksvriendelijk uit:

Het idee is dat mensen door zo’n korte video bv op Twitter gaan besluiten “hey interessant, dat moet ik later eens gaan beluisteren.” Toch vraag ik me af of dat wel effectief is. Mensen luisteren naar die snippet, vinden dat misschien leuk en gaan dat verder delen op social, maar een handige link naar je podcast of een soort bookmark-knop voor je podcast ontbreekt. Kortom: het maakt Bullet populairder als service, maar jouw podcast… uhm, niet! Per saldo kun je dan beter naar je podcast linken lijkt mij. Dan kunnen de mensen gelijk luisteren of het bookmarken zodat ze later kunnen luisteren.

Wat zijn de beste podcast hosts?

Online hosting voor podcasting, het stikt ervn. Vrijwel allemaal bevinden die services zich in Amerika, met uitzondering van SoundCloud dat Europees (Berlijns) is. Discoverpods maakte een overzichtje waar overigens SoundCloud niet bij zit.

The 8 Best Podcast Hosting Services (For Every Podcaster) | Discover the Best Podcasts | Discover Pods

Er zijn nog meer hosts, die ook niet meegenomen zijn in bovengenoemd blog, zoals bijvoorbeeld het zeer interessante Fireside.

Persoonlijk vind ik het nog altijd raar dat we in Nederland enorm veel hostingpartijen hebben voor WordPress blogs maar nog niets op het gebied van podcasting.

Wat ging er mis met Madonna tijdens het ESF19?

In de Klap van de Molen podcast ging het recentelijk natuurlijk over het gewraakte valszingmomentje van Madonna tijdens het Eurovisie Songfestival. Ook telden ze het aantal modulaties in de liedjes, altijd leuk. Een vermakelijk item dus. Luister maar:

98 – KROEGEDITIE: We weten PRECIES wat er misging bij Madonna op het songfestival — Klap van de Molen podcast — Overcast

Het internet dat lekker indie moet blijven

Ha! Blijkt dat de Glitch Podcast na een paar jaar podcaststilte toch weer begonnen is. Zo is er nu een toffe uitzending met Frank Meeuwsen die zich inzet voor wat zich internationaal manifesteert onder de term Indieweb:

Glitch Podcast 18: Frank Meeuwsen (IndieWebCamp)- Gaat het Indieweb het internet redden?

Veren voor ondergetekende

Van de week was er voor ondergetekende veel aandacht. Dat ga ik nu even heel ijdel opvoeren. Met Spreekbuis.nl sprak ik over mijn podcast VERVORMER. Dit interview werd ook op de site van de Online Radio Awards geplaatst. Twee podvliegen in 1 klap dus.

Marco Raaphorst: ‘Er zijn vele podcastmakers die totaal anders denken dan radiomakers’ – Spreekbuis.nl

Marco Raaphorst: ‘Er zijn vele podcastmakers die totaal anders denken dan radiomakers’ – Online Radio Awards 2019

Daarnaast pikte mijn Australische collega van Podnews (leest ook Podpraat, natuurlijk) mijn nieuws van vorige week op dat je hele episodes van je podcast via de player van Spotify op Twitter kunt delen. Vervolgens blijkt ook dat het embedden van die player op je eigen website dezelfde mogelijkheid biedt. Dus niet zoals met muziek dat de boel na 30 seconden wordt afgeknepen, nee je kunt een gehele aflevering afspelen.

Dat was ’m weer. Heb een goed weekend en tot volgende week!

Oh wacht! Er is nog iets: zoals je ziet heeft Podpraat een nieuw logo gekregen. Zoals vaste lezers weten betichtte Apple mij van copyright infringement omdat op het oude logo van Podpraat de earpods van Apple te zien waren. Dat is nu verleden tijd. We zien de gril van een mooie condensator microfoon (ik noem geen namen) met Podpraat er dwars overheen geschreven. Simpel maar effectief. Ja toch?


Ontvang mijn blogposts per e-mail

Je kunt de frequentie hiervan zelf instellen.


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.