https://twitter.com/#!/erwblo/statuses/4289033
27 januari 2007, stop de tijd!
Van Erwin kreeg ik een vriendenverzoek. Wist ik veel wat Twitter was. Ik vond het nogal vreemd. Als actieve blogger zou het bij mij niet opgekomen zijn om de melding ‘Bed kopen’ het internet op te schoppen. Überhaupt die vraag van Twitter “what are you doing?” vond ik nogal uhm… tja, waarom zou je de hele tijd op internet gaan verkondigen wat je zit te doen?
Maar Erwin zijn verzoekje liet mij niet geheel koud en dus ging ik op onderzoek uit. De dag erna liet ik hem weten:
Jaiku is misschien goed.
Er zullen nu lezers zijn die denken: Jaiku? Dat was de tegenhanger van Twitter en dus ongeveer net zo oud. Qua functionaliteit was het uitgebreider dan Twitter, zo kon het reacties op een bericht bij elkaar verzamelen. Twitter kan dat zelfs vandaag de dag nog niet eens echt goed. Een discussie op Twitter wordt al snel een zooitje als je het later terug zou willen lezen. Nou goeds, nu weten we dat je dat dus nooit gaat doen. Twitter is bedoeld voor een tijdelijke conversatie in het nu.
Anyway, Jaiku werd door Google overgenomen. Verder hebben we er weinig meer van vernomen. Handig die overnames…
Terug naar begin 2007. Erwin mailde mij terug:
Laat je door mij niet opjagen, zie het als manikaal enthousiasme!
First things first
Toch ben ik kort daarna voor Twitter gezwicht. Gewoon om het uit te proberen. Wat de neuk, inderdaad. En het beviel. Twitter was toen een dorp op internet ter grootte van een kroeg, iedereen kende mekaar en je kwam altijd medetwitteraars tegen bij lezingen enzo.
Ik herinner me de allereerste Twitterborrel nog in Amsterdam. De afgesloten ruimte achterin Luxembourg, Amsterdam, was voldoende om heel Twitterend Nederland te voorzien van alcoholische versnaperingen. En als je je in gezelschap voorstelde met “@Raaphorst” dan waren er altijd een paar die dachten dat ik Ed Raaphorst heette. Kortom: je pikte ze er zo uit, de mensen die geen Twitter gebruikten.
Wij, de gebruikers, verzonnen de @ reply. Twitter ‘erkende’ dat helemaal niet en het heeft misschien wel 2 jaar geduurd voor ze het inbouwde als ‘@Mentions‘. Net als de retweet, de RT. Dat was ook wel het mooie van Twitter: de gebruikers maakten de dienst tot iets mooiers. Twitter heeft dat allemaal aan de community te danken.
In die tijd was het heel overzichtelijk allemaal. Je kon volledig de tijdslijn in de gaten houden, zo rustig was het er. En velen begonnen de dag met de tweet “Koffie, Twitter”. Tenminste, als ‘ie het deed, want in die tijd werkte Twitter vaker niet dan wel.
Is er vandaag de dag iets veranderd? Niet veel eigenlijk, de techniek is grotendeels hetzelfde gebleven. Maar het aantal gebruikers is wel enorm toegenomen. De charme die bij het pionieren hoort is er helaas vanaf. Ik denk dat alle innovators dat zullen beamen. De aandacht binnen de groep was maximaal omdat de groep lekker overzichtelijk was. Wel zo handig voor een tool die we misschien wel mogen beschouwen als de beste tool ooit voor online conversaties. Kroegpraat onder het genot van een kop koffie. Vergankelijk, tijdelijk, nu. Ik hier, jij daar.
Terwijl Big Brother over ons waakt.
Geef een reactie