Wordt het ooit nog eens wat met webdesign of hoe zit dat?

Afgelopen maandag tijdens de #blogpraat sessie op Twitter had ik het over typografie. Niemand reageerde. Alsof het niet belangrijk is. Maar dat is het dus wel. En niet alleen omdat ik het zeg. Vormgeving is net zo belangrijk als de boodschap zelf.

En precies daar gaat het internet flink nat. Webbrowsers lopen nog jaren achter ten opzichte van wat magazines ons qua vormgeving kunnen bieden. En nee, ook de iPad gaat dat niet oplossen. Al is het maar omdat Apple met die iPad GEEN webstandaard hanteert maar het op eigen manier probeert via gesloten applicaties. #fail

De toekomst van het Ebook zou een PDF als bestand moeten hebben. Want van een PDF kun je rechtstreeks een boek drukken. Maar wat doen de fabrikanten? Andere formaten maken zodat de boel opgesloten kan worden en voorkomen kan worden dat je de bestanden gaat uitwisselen met andere apparaten en – help, NEE! – vrienden. They want control over the user. #fail

Ik heb het voorspeld: de Ebook is een zeer kort leven beschoren. Volgens mij heeft vrijwel niemand het er nog over. En nogmaals: PDF is een perfect formaat. Het kan alle typografie aan die denkbaar is, heeft paginering en is volkomen uitwisselbaar.

De flexibiliteit van internet is tegelijkertijd haar zwakte. Hoe groot is uw scherm? En welke browser gebruikt u eigenlijk? Toch niet die verschrikkelijke, zich aan geen elke wedstandaard houdende, Internet Explorer van Microsoft mag ik hopen? Of leest u dit op een iPhone zonder Flash misschien? Iedereen die met een strak gezicht durft te beweren dat het internet geen webstandaarden nodig heeft mag van mij een week lang afgesloten met Joran van der Sloot douchen.


Iemand die goeie dingen op dit vlak roept is Jason Santa Maria. En op zijn blog jasonsantamaria.com geeft ‘ie het goeie voorbeeld. Zo krijgt vrijwel elke blogpost een unieke opmaak. Ja, maar? Natuurlijk kost dat extra tijd. Maar wat kost het voor een tijd om een magazine op te maken? En waarom doen ze dat dan? Goeie dingen kosten tijd. En dan heb je ook wat.

In deze video legt Jason het allemaal duidelijk uit:

SVA Dot Dot Dot Lectures: Jason Santa Maria van MFA Interaction Design

Een echte oplossing is er (nog) niet. En dat zal nog wel even duren ook want als fabrikanten zoals Adobe en Apple heb nog niet eens in de gaten hebben, tja wie dan wel? Hun software is niet optimaal voor het ontwikkelen voor het web. Iets waar Jason onlangs ook goeie dingen over schreef.

Waarom niet een PDFbrowser ontwikkelen? Het goeie van het PDF formaat (een formaat dat rekening houdt per een vaste breedte en hoogte per pagina) combineren met het goeie van de webbrowser (media zoals audio en video kunnen afspelen, ondersteuning javascripts en dergelijke). Het roer moet radicaal om, de browser zoals we die heden ten dage kennen is daar niet geschikt voor.

Een uitdaging. We zullen het gaan zien in de toekomst.


Abonneer je op mijn berichten

Bepaal zelf de frequentie waarin je mijn artikelen wilt ontvangen (direct, dagelijks of eens per week). De link om dit in te stellen vind je in de bevestigingsmail.

Reacties

4 reacties op “Wordt het ooit nog eens wat met webdesign of hoe zit dat?”

  1. Rose avatar

    Lekkere blogpost. Het zou een verademing zijn om een goede ‘standaard’ te hebben, een kader waarbinnen je heel creatief kunt zijn en dat je er tegelijkertijd zeker van kunt zijn dat iedereen het op welk apparaat, met welk besturingssysteem of met welke browser dan ook hetzelfde ziet. Het lijkt een utopie, maar aan de mogelijkheden van de techniek ligt het niet…

  2. Nils Breunese avatar

    “Het goeie van het PDF formaat (een formaat dat rekening houdt per een vaste breedte en hoogte per pagina) combineren met het goeie van de webbrowser (media zoals audio en video kunnen afspelen, ondersteuning javascripts en dergelijke).”

    PDF ondersteunt bij mijn weten al zaken als audio, video en JavaScript. Je kunt zelfs Flash in een PDF stoppen. Ik zie het zelf ook nooit gebruikt worden, maar het kán wel.

    Hoewel PDF dan ineens ook niet meer zo’n solide standaard is als je denkt, want lang niet alle PDF readers ondersteunen al die features. Adobe Reader waarschijnlijk wel, maar dat is ook meteen ook de reden dat er zoveel veiligheidsproblemen met Adobe Reader zijn: je computer gehackt kan worden als je een PDF opent met scripts erin en je PDF reader beschermt je niet genoeg.

    Zo zie je maar: PDF is ook niet per se de perfecte oplossing.

    Op het vlak van typografie worden sinds kort wel eindelijk goede stappen genomen (zie o.a. http://webfonts.info ), dus misschien wordt het allemaal nog wel een keertje wat met webdesign.

  3. Raaphorst avatar

    @Nils: ja, PDF is ook niet perfect. Audio heb ik zelf nooit aan de praat gegeven in PDF, maar ik weet dat het kan.

    Voordeel van PDF is wel de verhoudingen van objecten ten opzichte van elkaar. Iets dat Chrome in de browser trouwens ook waanzinnig goed doet, met uitzondering van Flash-objecten.

    webfonts.info ga ik eens beter checken. Daar zitten ook goeie oplossingen, op Tumblr zie je er goeie ook voorbeelden van.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.