Elke dag podcasten?

“Let’s go over there, there we can TALK VERDER!” – Ron Brandsteder, ooit op de teevee


Elke dag podcasten

Nu.nl brengt in navolging van de New York Times The Daily podcast nu ook een dagelijkse podcast: Dit wordt het nieuws.

Dit wordt het nieuws is de eerste dagelijkse nieuwspodcast in Nederland en is iedere werkdag vanaf 6.00 uur ’s ochtends te vinden op NU.nl en in verschillende podcast-apps.

NU.nl start eerste Nederlandse dagelijkse nieuwspodcast | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Nu.nl brengt al een paar jaar de NUtech podcast maar deze heeft een relatief kleine doelgroep. ‘Dit wordt het nieuws’ kan een groter publiek gaan aanspreken vanwege het generieke nieuws. Men beperkt zich net als The Daily tot een korte vlotte podcast elke dag, zo duurt elke aflevering zo ongeveer 15 minuten.

NRC gaat wekelijks podcasten

Ook het NRC pakt flink uit en gaat wekelijks haar podcast Haagse Zaken brengen. Veel meer niche dan NU.nl, want: en nou niet schikken want we krijgen… politiek!

wekelijks bijpraten over alles wat gebeurt op en om het Binnenhof

NRC begint met wekelijkse Haagse podcast – NRC

Interessant om te lezen dat het NRC naast deze podcast later dit jaar van start gaat met nóg 2 andere podcasts.

En voor de volledigheid, de conculegas van het NRC en NU.nl, de Volkskrant dus, doen natuurlijk ook aan podcasting:

het Volkskrantgeluid | Free Listening on SoundCloud

Universeel Geld

De podcast Reasons To Be Cheerful (naar het lied van Ian Dury) stelt in haar eerste episode het Universeel Basis Inkomen aan de orde. Ik kreeg de podcast doorgestuurd van de allereerste Nederlandse vrouw die een jaar lang gratis en voor niets 1000 euries per maand kreeg. Ze is de 2e Nederlander evâh die zoiets mocht beleven. Ze heet Anne van Dalen en is beeldend kunstenaar.

De term Basis Inkomen is inmiddels algemeen bekend. Staan we dus aan de vooravond van een universele doorbraak?

Reasons to be Cheerful with Ed Miliband and Geoff Lloyd: Episode 1. FREE MONEY FOR ALL? The Universal Basic Income

Ik volg veel Engelstalige podcasts wat zeker handig is om mijn Engels nog wat bij te spijkeren. Maar ben wel blij dat het aantal podcast in het Nederlands nog altijd stijgende is. Met de dag lijkt Engels meer en meer de voertaal te worden in Nederland. Mijn dochter van 15 heeft een bijbaantje bij Happy Tosti in Den Haag en schat in dat meer dan 50% van de gasten geen Nederlands spreekt. In Amsterdam zal dat percentage nog veel hoger liggen.

Soms vraag ik me af wanneer Nederlandse online media naast het Nederlands haar leesvoer ook in het Engels gaan aanbieden. Met name voor kranten zoals het NRC en de Volkskrant lijkt hun bereik daarmee enorm veel groter. Wellicht dat nieuwe online vertaaltools uitkomst kunnen gaan bieden. Die worden met de dag trouwens beter, neem bijvoorbeeld het geweldige DeepL dat recentelijk veel aandacht krijgt.

Het zou jammer zijn want onze taal maakt ons juist zo lekker Nederlands. Wel iets om te blijven te koesteren dus en niet zomaar op te geven omdat een paar Trumpachtigen ons anders niet zouden verstaan…

Onze Taal over de podcast

Leuk hoe het magazine over taal Onze Taal aandacht schenkt aan de taal die in podcasts gesproken wordt. Het artikel ervan is in een tweet te lezen:

podcastluisteren.nl on Twitter: “Fijn artikel over #podcast in @onzetaal: ‘Geef je hand, we gaan op reis.’ Met wijze woorden van @KatharinaSmets en @NouveauRiez https://t.co/rXxTSeWzr0”

Goed praten in een microfoon is een kunst. Al jaren heeft het mijn fascinatie. Mijn eigen stem maar ook die van anderen. En ook hoe je die perfect kunt opnemen met een snufje EQ en compressie erop. De een heeft een mooie stem, de ander niet. Een stem kan soms zelfs ronduit irritant klinken. Maar ook de timing en dictie zijn zeer belangrijk. Da’s iets voor een volgende nieuwsbrief wellicht. 

Ik ben recentelijk trouwens aan het zingen geslagen. Heeft weinig met podcasting van doen, dus ik hou er maar over op… 😂

Dat was ’m dus weer. Heb een goed weekend!


Abonneer je op mijn berichten

Bepaal zelf de frequentie waarin je mijn artikelen wilt ontvangen (direct, dagelijks of eens per week). De link om dit in te stellen vind je in de bevestigingsmail.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.