Het gelijk van de waarheid

“Go ahead, go ahead, no not YOU! Not YOU! Your organisation is TERRIBLE! You are FAKE news!”, Donald Trump


Realiteitszin staat gelijk aan waarheidsvinding.

Het hoort nou eenmaal bij het leven om de waarheid te zoeken, lijkt mij. En (soms) te vinden. Waarheid die zich nestelt in kennis. Kennis die we overdragen op onze kinderen. Kennis die we delen online, noteren in boeken, verkondigen in podcasts. Kennis die we bediscussiëren. Kennis die we verdedigen. Kennis die zich keer op keer bewijst, zelfs na herhaaldelijk onafhankelijk onderzoeken wereldwijd. Een waarheid die beklijft.

Dat ieder mens regelmatig moet poepen. Dat je moet huilen bij pijn en verdriet. Dat je niet kunt vliegen als een vogel. En dat je over water niet kunt lopen. Dat de aarde rond is.

Er zijn lui die beweren dat dat allemaal, al-le-maal, niet klopt. Dat je “ze” niet moet geloven, die anderen.

Sekteleiders schieten plotseling wortel, censuur wordt onder groot applaus als het Paard van Troje binnengehaald en debielen krijgen de mogelijkheid het land te besturen.

Noem de waarheid fake en alles is mogelijk. 

Je kon de klok erop gelijk zetten..

Schreef ik een paar nieuwsbrieven terug nog over ‘Podcasts editen op basis van geschreven tekst’, is in ene Anchor dat dus gaan doen:

Ook in een paar nieuwsbrieven terug.

Rethinking audio editing on mobile – Anchor – Medium

Gebruikersgemak is hier de sleutel. Het editen van gesprekken is voor de meeste mensen te abstract. Te complex en te technisch. Maar door ze eerst via een automatische transcriptie om te zetten naar gewone tekst wordt het ineens kinderspel.

Brekend nieuws

Ook een paar nieuwsbrieven terug noemde ik de tool Adobe VoCo waarmee je een spreker woorden kunt laten zeggen die hij of zij in werkelijkheid helemaal niet gebruikt heeft. Dit zien we in video ook gebeuren. Heb je onderstaande video weleens gezien?

Future of Fake News

Vaak vertelt een documentaire meer over de maker dan over de geïnterviewden. Zelfs als de maker zelf niet aan het woord komt. Omdat de maker beslist, ingrijpt in de werkelijkheid. Barst iemand in snikken uit dan kan de maker ervoor kiezen om het weg te snijden of het huilmomentje er juist in te laten. Wellicht zelfs door er een verstevigend sfeerverhogend episch muziekje onder te zetten (lees: een paar rustig gespeelde pianotonen in het hoge register, of een stel diepe strijkers rustig gespeeld).

Luister ook eens naar deze uitzending van Radiolab over Breaking News:

Breaking News – Radiolab

Ten tijde van zoveel Fake News moeten we erop alert blijven. Zal het ons doen terugkeren naar een meer pure en rauwe vorm van journalistiek, van documentaire maken? Het lullige is natuurlijk dat je de boel juist enorm kunt belazeren door iets puur en rauw te laten lijken. Die real-life tv-programma’s met al die verschrikkelijk Bekende Nederlanders zijn daar een goed voorbeeld van. Niemand die zo leeft. Behalve als er een camera op je gericht staat.

Ik herinner me een oude docu over André Hazes. André ging een auto kopen. In werkelijkheid werd die scene overnieuw gedaan, de auto was namelijk allang gekocht, alleen zonder camera erbij.

En ik herinner me een Marvin Gaye die op de ferry vanuit Londen aankwam in Oostende. Hoe opmerkelijk dat juist dat moment gefilmd was. Welnu, het was in scene gezet. Die hele documentaire trouwens. Marvin dronk een pintje in een cafeetje aan de haven waar ‘ie never nooit geweest was. Deze promotie documentaire was gefinancierd door Freddy Cousaert om de hele wereld te laten zien hoe goed het met d’n Marvin ging in Oostende. 

WikiTribune zoekt een podcast

WikiTribune is in ieder geval een partij die iets aan al dat fake newswil gaan doen en noemt wat ze willen gaan doen Evidence-based Journalism. En daar hoort natuurlijk ook een podcast bij. Daarom hebben ze een enquête gestart om precies te kunnen bepalen hoe die podcast eruit moet komen te “zien”.

We’re thinking about a podcast. Any ideas? – WikiTribune – Medium

Online telefoongesprekken opnemen

Wire is een open source instant messaging encrypted app. Een soort tegenhanger van Skype die ontwikkeld werd door oud-Skype medewerkers. Skype is voor podcasters een veelgebruikt programma om interviews mee op te nemen. Ik gebruik dat ook regelmatig en gebruik daarbij het programma Audio Hijack op mijn Mac om de gesprekken mee op te nemen. Middels Hijack kan ik heel eenvoudig mijzelf en de geïnterviewde in 2 losse audio tracks opnemen waardoor ik deze later onafhankelijk van elkaar kan mixen. Met Wire is hetzelfde mogelijk:

Recording podcasts via Wire on macOS – Wire – Medium

Dat was ’m weer! ‘till next time folks!


Abonneer je op mijn berichten

Bepaal zelf de frequentie waarin je mijn artikelen wilt ontvangen (direct, dagelijks of eens per week). De link om dit in te stellen vind je in de bevestigingsmail.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.