Heeft Twitter het bloggen veranderd?

Back in the day was bloggen vooral publiceren, communiceren en discussiëren. Bloggers bezochten elkaars blog op om op de hoogte te blijven. Later kwam RSS erbij zodat je blogs ook in een stream kon lezen via een RSS Reader. Niet langer hoefde je elk blog afzonderlijk af te gaan om te checken of er nieuwe blogposts waren. Maar wat er mee verloren ging waren de discussies die op blogs ontstonden. Reacties waren namelijk alleen op de afzonderlijke blogs te lezen en stonden niet in de RSS-feed.

En toen kwam Twitter. Twitter was en is nog steeds de eenvoudigste manier om veel mensen te volgen. Of andersom: om veel mensen jouw bericht te laten weten. Een soort SMS-en in het openbaar. De early adopters van Twitter waren vooral de bloggers. Veel Twitteraars stopten al vrij snel met het lezen van RSS maar gebruikten de Twitter-stream om onder andere bloggers te volgen. En met 1-muisklik zat je op iemand’s blog. #blogpost

Hoewel men weer echt op blogs terecht kwam via de tweets ging die twitterende massa niet op het blog discussiëren maar op Twitter zelf. Het aantal comments op blogs waar ook veel twitteraars komen is daarmee drastisch veranderd. Neem bijvoorbeeld marketingfacts.nl waar voorheen veel discussie op de veel gelezen artikelen was. En nu? Stukken worden duizenden keren gelezen waar vervolgens 0 reacties op komen.

Voordat je een reactie achterlaat op een blog moet je eerst je naam, je email, eventueel de url van de eigen blog/site invullen voordat je een reactie kunt gaan typen. Hoewel we dat vroeger massaal deden, het voelt nu als een hoop gedoe. Laat staan om dat met een smartphone te doen. Twitter daarentegen werk op een smartphone als een speer (ik gebruik een Nokia N8 met de geniale app Gravity en beheer er al mijn Twitter accounts mee, incl. foto publishing). Daarnaast is het discussiëren erover op Twitter of het retweeten van een blogpost effectiever. Simpelweg omdat veel meer mensen zien dat mensen erover aan het discussiëren zijn als je dat zo openlijk in the groud op Twitter doet. Dat heeft een aanzuigende werking op personen die misschien nog nooit op je blog zijn geweest.

De rol van het blog is duidelijk aan het veranderen. De core van het blog blijft dat het een ultiem publicatiemiddel is. Een publicatiemiddel dat berichten voorziet van tags en metagegevens zodat Google het optimaal indexeert voor haar zoekmachine. Een publicatiemiddel dat bovendien eenvoudig gekoppeld kan worden aan Facebook en Twitter zodat er nadat het blog geschreven is automatisch een paar updates naar die services gaan. Net zo goed als de publish-knop een aantal ping-servers een melding geeft van de nieuwe blogpost. Content is en blijft king online. Hoe meer content, des te blijer is Google, des te blijer zijn de mensen.

Twitter is een momentopname, vluchtig in het hier en nu. De waan van de dag. Persoonlijk en rauw. Bloggen is meer beschouwend. Op zoek naar verdieping, zuivere expressie en documentatie. Twitter is digitaal face-to-face, kroegpraat en soms gaat iemand op de zeepkist staan. Een blogpost is bedoeld voor de eeuwigheid.

Twitter en bloggen, het is een geweldige combinatie. Het een kan niet zonder het andere. En dus heeft elke blogger een Twitter-account. Zo niet, dan ben ik benieuwd: laat van je horen in de comments!


Ontvang mijn blogposts per e-mail

Je kunt de frequentie hiervan zelf instellen.


Reacties

6 reacties op “Heeft Twitter het bloggen veranderd?”

  1. Kijk, een vraag die tot een post leidt… ;-)
    Wat je trouwens nu ook vaak ziet is dat via een facebook-plugin de comments op facebook in een blog worden geïntegreerd.
    Verschillende platforms die dus langzaamaan integreren met elkaar.

    PS Toch hier even een ouderwetse comment toegevoegd…
    Lekker retro. ;-)

    1. Integratie zou wel wat zijn inderdaad maar een echt goeie integratie heb ik nog niet gezien. Ook die van Facebook voelt als extra rommel dat onder je blogpost hangt. En ik ben niet zo van Facebook. Dat zit teveel tussen een blog en microbloggen in naar mijn idee. Twitter is minimalistisch en daar hou ik wel van. Goeie aanvulling op een blog.

      Bij veel bloggers zie je dat ze comments helemaal hebben uitgezet. Jason Kottke / http://kottke.org bijvoorbeeld.

      Heb ik ook weleens overwogen. Houdt het wel lekker clean. Maar goeds, hier ontstaan toch nog steeds af en toe wat discussie en dat is dan de moeite wel. Bv deze http://marcoraaphorst.nl/6026/beste-martin-koolhoven/

      :D

  2. Nee, de uitwerking van de integratie kan absoluut beter.
    Maar het gaat mij meer om de ontwikkeling van wat plaatsvindt.

    Ik heb de comments ook een tijdje uitgeschakeld op Fresh Creation destijds.
    Later toch weer aangezet omdat ik nu en dan een persoonlijke toevoeging van een bezoeker toch wel kon waarderen.

    Die discussie over sharing van films was leuk om te lezen. :-)

    1. gebruik je Fresh Creation nog? ik zie het op je blog niet terug.

      heb dus hetzelfde wat jij hebt, comments voegen op het blog wat toe en dus laat ik het maar zo.

  3. FC is nu dus onderdeel geworden van de lessen die ik in Den Haag geef.

    1. kijk, zo leeft het door!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.