Ik heb het oude internet nog gekend. Een internet dat traag was. Zelfs een plaatje moest je in postzegelformaat op je site zetten want anders jaagde je iedereen die kwam kijken naar je webpaginaatje op hoge kosten. Met hun 14k4 modems. Toentertijd dachten we nog niet na over video. Zelfs geluid was toekomstmuziek. Maar inmiddels streamen we HD video met gemak op onze smartphones. Wie had ooit gedacht dat het zo snel zou gaan? Internet is even zo snel als radio en televisie. Vrijwel zonder vertraging. Live. Instantly.

Toch zitten wij bloggers nog wel een beetje in het oude tijdperk. Want hoewel Twitter en Facebook hebben aangetoond dat live-conversaties fantastisch kunnen zijn, op onze blogs doen en kunnen we dat nog niet bieden. Wij bloggers publiceren een (lange) lap tekst en hopen dat er reacties op komen. We wachten na het publiceren af totdat we via email een melding krijgen dat er een nieuwe reactie is gekomen op ons blogje. De meeste interactie vindt echter wel direct plaats op Twitter of Facebook maar op het blog blijft het vaak stil. Omdat het comment-systeem sterk verouderd is. Het is niet live, niet direct. Het intypen van een reactie kost de bezoeker heel veel moeite en als bezoeker voel je niet goed aan of anderen ook aan het reageren zijn. Sterker nog: vaak zijn er geen anderen die reageren. Na het publiceren van een comment moet je de pagina zelfs in zijn geheel herladen. En dat geldt voor al je bezoekers die reageren. De vereniging van F5-ers, club Refresh The Page, hoopt dat er nieuwe reacties komen. Tja, Twitter heeft met haar live updates simpelweg gewonnen. Niets refreshen, gewoon direct lezen. Niet zo gek dus dat gisteravond na de WK overwinning op Spanje met 5-1 het op Twitter regende van de interessante tweets vol grappen. Zoiets zie je tijdens het songfestival ook gebeuren. TV kijken zonder Twitter is simpelweg een stuk minder leuk. Vandaar dat inmiddels 50+ ook massaal begonnen is met het omarmen van Twitter.

https://twitter.com/MarcelEvenblij/status/477557162869542912

Terug naar de discussie. Nu zijn er wat systemen zoals Disqus die wat aanvullende functionaliteit bieden wat zeker aardig kan zijn. Zo heeft Disqus een edit-knop om uit een reactie je eigen typfouten te halen. Maar mijns inziens ontbreekt het bij deze services ook aan een belangrijke functionaliteit: de trackback wordt genegeerd. Maar goeds ook van WordPress zou je veel meer ontwikkeling op dit vlak verwachten, zoals bijvoorbeeld die edit-knop. Maar qua innovatie blijft WordPress toch behoorlijk achter. En is men op het conservatieve af qua nieuwe functionaliteit. Dus zijn het vooralsnog tools zoals Twitter of Facebook waar de echte conversaties plaatsvinden.

Hou me ten goeden, bovenstaande geldt niet alleen voor bij voetbalwedstrijden of songfestivals maar echt voor elke vorm van content. Ons menselijk gedrag is namelijk gebaseerd op de conversatie, het praten. En om die conversaties zo goed mogelijk te laten verlopen moet er zo min mogelijk sprake zijn van ruis op de lijn. De techniek moet snel zijn en via een gemeenschappelijke taal verlopen.

Wij bloggers denken nog teveel vanuit de gedachte en kracht van het vrij publiceren. Wat dat betreft denken we als journalisten van een krant alleen is ons medium digitaal in plaats van papier. Je moet niet denken dat door iets te publiceren je klaar bent. Nee, dan begint het pas! De wereld van pak ‘m beet een jaar of 5 geleden zat anders in elkaar dan anno nu. Radicaal anders. Vroeger was het publiceren voorbehouden aan een relatief kleine elite club. Tegenwoordig kan en doet iedereen het. Daarmee is de publicatie slechts een aanzet geworden tot conversatie, tot communicatie. En het maakt onze verbondenheid beter zichtbaar dan ooit tevoren. Vanuit gelijkwaardigheid.


Ontvang mijn blogposts per e-mail

Je kunt de frequentie hiervan zelf instellen.


Reacties

Eén reactie op “Live”

  1. Eens, discussies op Facebook zijn vaak levendiger dan op je blog. Mensen reageren daar sneller en reageren daar ook weer vaak op elkaar. Dat komt deels volgens mij omdat veel mensen elkaar ook kennen. Op blogs kom je toch vaak meer de reacties van vreemden tegen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.