Het is te heet voor een rant, ik brand daarom maar gelijk los.
Podcastfestival 2020 op 18 en 19 september: offline én online
Van de week kondigde het Podcastnetwerk het Podcastfestival 2020 aan met dit jaar een offline én online programma ivm CoViD-19. En voor het eerst heeft het Podcastfestival een thema: Onzichtbaar. Op het programma staat onder andere Alix Spiegel van de NPR podcast Invisibilia (ik zeg: interessant!).
Op vrijdag 18 september vindt er een (offline) conferentie plaats in de Tolhuistuin waar zeer beperkt plek voor is. Als de maatregelen het toestaan, vindt het festival op zaterdag 19 september decentraal plaats: niet alleen in Amsterdam, maar ook in andere steden kunnen podcastfans en -makers elkaar op gepaste afstand ontmoeten. Alle programmaonderdelen zijn ook online te bezoeken, podcastfestival.nl wordt de komende weken omgebouwd tot een online festivalterrein. Je kan daar nu alvast je online toegangskaartje kopen. Het programma wordt de komende weken stapsgewijs bekend gemaakt, dus houd onze nieuwsbrief en sociale media in de gaten!
De perschef van Martin Luther King was een soort podcaster
Dankzij een tip van Peter de Ruiter kreeg ik het verhaal van de oud-perschef van Martin Luther King, Harcourt Klinefelter, onder ogen. De man woont tegenwoordig in Steenwijkerwold (zijn vrouw is Nederlandse) en hij werd onlangs door het NRC gevraagd hoe hij naar de Black Lives Matter beweging kijkt. Een interessant interview, met name ook vanwege deze passage:
Marsen, betogingen, kerkdiensten: overal waar MLK ging, volgde ‘Harky’, zoals King en diens entourage hem noemden. Met om zijn linkerschouder steevast zijn Philips-bandrecorder, meegenomen uit Europa waar hij op kampeervakantie was geweest. Vanuit telefooncellen belde hij met radiostations die de toespraken uitzonden. „Ik haalde het kapje van het spreekgedeelte van de hoorn er dan af en verbond de recorder met twee draadjes aan het toestel. Zo was King op wel driehonderd radiostations te horen.”
Het was een slimme manier om rechtstreeks de boodschap van Martin Luther King mee te verspreiden. Zij begrepen de kracht van de stem, vandaar waarschijnlijk die keuze voor audio. In zijn beroemde speech ‘I have a dream’ hoor je duidelijk hoe zijn dictie de prachtige boodschap gewicht geeft en geen luisteraar ongeroerd laat:
De toespraak werd geschreven in samenwerking met Stanley Levison en Clarence Benjamin Jones en werd diverse malen voorgedragen door Martin Luther King. Maar de beroemdste versie is die van 28 augustus 1963 voor het Lincoln Memorial in Washington D.C.
De School en het complexe racisme vraagstuk
Van de week werd het sluiten van de Amsterdamse club De School aangekondigd. Geen woord werd gesproken over de beschuldigingen van racisme die De School onlangs gekregen had. En ook geen woord over de rol van de podcast daarin. Onder de titel van Live Podcast: Taking Responsibility werd namelijk het debat aangegaan. Was hier nu sprake van racisme of niet? De podcast werd live gestreamd via YouTube waarop veel reacties kwamen, live en achteraf:
https://www.youtube.com/watch?v=WYpucKOnZbM
Theo Ploeg schreef er een interessant stuk over ‘La Haine, De School and systemic violence’. Het sluit naadloos aan op de term cancel culture die vandaag de dag vaak valt. Het debat zorgde er dus volgens velen voor dat de kloof niet beslecht maar juist groter werd.
Ik heb een droom dat mijn vier kinderen op een dag zullen leven in een land waar zij niet beoordeeld zullen worden op hun huidskleur, maar naar de inhoud van hun karakter.
Martin Luther King
Door sociale media heeft het volk meer macht in handen gekregen dan ooit tevoren. Dit heeft positieve kanten maar zorgt er tegelijkertijd voor dat onwaarheden en fake news massaal verspreid worden. Het zorgt ook voor een groter wordende segregatie. Nog ff en we zitten weer vuistdiep in de verzuiling ala de bekrompen jaren 50. Je ziet dit ook door de maatregelen rondom corona opspelen. Kiezen we voor solidariteit van de groep of stellen we de liberale vrijheid van het individu voorop? Nu voel ik mijzelf niet zozeer een groepsmens, ik ben dol op de outsider, maar ik erken wel volledig de schoonheid van onze democratische samenleving en bijbehorende solidariteitsprincipe.
Maar goed, laat ik hier geen politiek praatje van maken. Ik hoop dat de mensen altijd over hun eigen schaduw kunnen stappen. Lang leve zij die de mensheid in een breder perspectief kan beschouwen.
Ik kan het niet laten hè? Ben ik toch weer aan het ranten… komt door broer King. Ik preek, dus ik ben.
De solidariteit van Inez Weski
VPRO Zomergasten is wederom ook dit jaar weer puur in audio te volgen als podcast. Het levert meer aandacht op voor Wat Er Gezegd Wordt naar mijn idee, want dat is nou eenmaal het Voordeel van Audio. De aflevering met advocaat Inez Weski van afgelopen zondag raad ik aan:
Wat zij zegt sluit aan op wat ik hierboven beschrijf, de cancel culture en de macht van het volk. Inez is van mening dat het heel gevaarlijk is als het volk de strafmaat bepaalt. De massale verkettering die via social media plaatsvindt lijkt echter op het bestraffen zonder dat er een rechter aan te pas hoeft te komen.
Een prachtig fragment dat Inez had uitgekozen was dat van de processen van Neurenberg met de kopstukken van het nazieregime. Juist door deze idioten een eerlijk proces te geven kwamen alle feiten boven tafel en het belangrijkste: kregen zij een eerlijk proces. Deze idioten waren door het volk zeer waarschijnlijk ter plekke gestenigd, had zij die kans gekregen. Waarmee de waarheid (wat waren hun drijfveren?) verloren zou zijn gegaan. En bovendien had het volk daarmee haar eigen emoties boven een eerlijk proces gesteld.
NPO loopt tegen probleem muziekrechten in podcasts aan
Vorige week in Podpraat #176 bleek dat Kink vanwege gedoe met de SENA haar podcasts met “hoofdzakelijk muziek” alleen nog via Kink.nl en de Kink-app beschikbaar stelt. Deze week werd bekend gemaakt dat ook de NPO problemen heeft met muziekrechten.
Ook andere podcastmakers, die veel muziek gebruiken lopen risico’s op copyrightclaims. uit het buitenland. Podcastmakers kunnen bij het gebruik van muziek in hun podcast een licentie betalen aan BumaStemra. Deze licentie is echter enkel voor gebruik in Nederland.
Online kunnen die geo-restricties makkelijk worden omzeild door een VPN-verbinding te gebruiken. Bovendien benadeel je er Nederlanders mee die in het buitenland wonen of op vakantie zijn (dit is vaak de reden waarom mensen VPN nemen, aangezien deze geo-restricties ook voor Netflix gelden). Een podcast luisteren aan de rand van het zwembad is op die manier dus niet meer mogelijk.
Ook RTL Nieuws berichtte erover:
Muziekrechten in podcasts zijn dus nog altijd niet goed geregeld. Het beperkt de maker. En het beperkt de luisteraar die minder muziek te horen zal krijgen. Maar daarmee schaadt het de muziekmakers nog het meeste omdat hun muziek door minder mensen gehoord zal worden. Kortom: de vraag is wie er gebaat is bij dit soort onzinnige copyright-claims.
Persoonlijk ben ik voorstander van het gratis gebruik van muziek in podcasts als tenminste de naam van de muziekmaker genoemd wordt. Daarom ben ik ook lid van Creative Commons. Maar ik weet het, ook hierover zijn de meningen verdeeld…
Tot zover weer. Geniet van de zon!
(rechten omslagfoto Publiek Domein – Library of Congress)
Geef een reactie