Vroeger was alles beter

Menigeen kijkt wel uit om de uitdrukking ‘Vroeger was alles beter’ te gebruiken. Voor je het weet word je als aardconservatief bestempeld. Inclusief het label ‘ouwe lul’.

Ja maar uhm… Jimi Hendrix? Het Internet van voor 2005? De Walkman? Video 2000? Het Witte Fietsenplan? De Citroën DS? Andy Warhol? Martin Luther King?

Het is niet zo dat kwaliteit het altijd wint van meuk. In de topjaren van Microsoft, nog voor de eeuwwisseling, zat iedereen te vloeken op het Windows 95 dat steeds crashte. Zo ook de opvolger, Windows 98, die zo niet nog slechter was. Complete meuk! Zelfs de demo ervan crashte tijdens de presentatie.

Dacht iedereen toen “fuck it, ik stap over op Apple”? Welnee. Rebooten hoorde er “gewoon bij”. Een paar maal per dag. Het moet het bedrijfsleven miljarden hebben gekost.

Video 2000 was beter dan Betamax en veel beter dan VHS maar verloor de strijd met die concurrenten. Hetzelfde geldt voor MP3 dat van alle compressie-formaten (zoals Ogg en AAC) ronduit het slechtste formaat was qua geluidskwaliteit. En ook nog eens jarenlang beschermd was middels patent.

Wat ervoor zorgt dat iets doorbreekt? Joost mag het zeggen. De wet van de remmende voorsprong wordt vaak van stal gehaald tenzij deze weer eens NIET blijkt op te gaan.

Je ziet het ook bij muzieksoftware. Een pakket als Pro Tools heeft de naam onder muziekmakers en editors. Maar het pakket heeft zoveel debiele bugs gekend en liep zo zwaar achter op wat andere pakketen konden, dat menig klant behoorlijk op de proef gesteld werd. De mens is echter gemakzuchtig en dus blijft men doorprutsen ook al werkt het spul totaal niet naar behoren. Net als met Windows denkt men waarschijnlijk ‘dat zoveel mensen het gebruiken, dat moet toch een goed teken zijn?’

Dat zoveel mensen het gebruiken, de stompzinnige mainstream, misschien is dat juist het teken om eens heel goed zelfstandig te gaan nadenken!

Kijk dat kwaliteit het vaak juist vaak verliest van de meuk zie je ook in de politiek. Ik noem 1 naam: Trump.

Je kunt hele mensenmassa’s in fake nieuws laten geloven. En mensen laten geloven dat feiten er niet toe doen. Dat wetenschappelijke onderzoeken allemaal onnodig en onzinnig zijn. Dat de overstromingen in Bangladesh en andere delen van de wereld helemaal niet het gevolg zijn van de milieucrisis. Zolang je naar je eigen onderbuik luistert komt volgens velen alles goed.

De massa is vaak ronduit dom en kiest voor totale domheid. Vandaar dan ook mijn slotconclusie: was voeger alles beter? Veel wel. Heeeeel veeeeel zelfs. Maar alles? Nee, niet alles.


Abonneer je op mijn berichten

Bepaal zelf de frequentie waarin je mijn artikelen wilt ontvangen (direct, dagelijks of eens per week). De link om dit in te stellen vind je in de bevestigingsmail.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.