Van de week bleef dit zinnentje hangen:
“Als je een paar podcasts hebt waar je verslingerd aan bent, dan heb je geen leven meer, dan ben je alleen nog maar aan het luisteren.”
Zomergasten snapt het
TV-programma’s met pratende hoofden rondom een tafel is de typische TALKshow setting. Daarbij gaat het om het gesprek, ook al worden de mannetjes en vrouwtjes van te voren dik in de schmink gezet, het gaat niet om het beeld. Maar waarom worden Pauw, Jinek en DWDD dan nog altijd niet als podcast beschikbaar gesteld?
Vraag ik me dus al jaren af… en dat dacht de VPRO waarschijnlijk ook! Zomergasten is dat gaan doen. Zomergasten is nu ook beschikbaar als podcast.
Zomergasten is natuurlijk een programma dat van beeldfragmenten aan elkaar hangt, dus dat vergt wel een kleine toevoeging achteraf: een voice-over legt in de podcast uit wat de kijker te zien kreeg. En voila: vervolgens kan elke tv-uitzending van Zomergasten ook als podcast aangeboden worden. Goed werk VPRO!
Zomergasten podcasts – Zomergasten – VPRO
S-Town doet haar naam eer aan
John B. McLemore, de hoofdpersoon, maakt het in aflevering 1 van S-Town al duidelijk: in deze Shit Town in Alabama wonen alleen maar idioten. Spoel door naar 2018, een paar jaar later en voilà: de makers van de S-Town worden aangeklaagd door een stel rednecks die geld ruiken, aldus de aanklacht:
“None of these ‘mysteries’ are of legitimate public concern, nor were these matters that McLemore contacted (Brian) Reed to investigate or write about. Instead, they generally involved the private matters of McLemore’s life,”
Lawsuit filed against ‘S-Town’ podcast creators by estate
Zoiets kan alleen maar in Trumpycountry waar de mensen zonder nek hun eigen gat niet eens kunnen onderscheiden van een gat in de grond. Zoals Randy het zo mooi zingt:
Skype komt met recordertje
Ik neem mijn gesprekken via Skype op met Audio Hijack, een stukje software waarmee je de audio die je computer weergeeft kunt splitsen en routeren zodat je dit later in audiosoftware als losse sporen/kanalen kunt editen. Heel handig want zo kan ik mijn eigen stem en de stem van de geïnterviewde achteraf nog mooi in balans brengen.
Maar wellicht dat dit in de toekomst eenvoudiger gaat worden nu Skype heeft aangekondigd om een recorder te gaan inbouwen in een update van Skype 8 dat binnenkort al zal uitkomen:
Call recording—Take call snapshots to the next level with call recording. Capture a special Skype calls with loved ones or record important meetings with colleagues. Call recording is completely cloud-based, and as soon as you start recording, everyone in the call is notified that the call is being recorded—so there are no surprises. Call recordings combine everyone’s video as well as any screens shared during the call.
Misschien dat Skype de audiokwaliteit van de gesprekken hiermee zal verbeteren, de cloud-based oplossing die hierboven genoemd wordt, doet mij dat vermoeden. Afwachten dus…
Het is te gek om op die manier, bv via Skype, podcasts te kunnen maken. Je hoeft er de deur niet voor uit en je kunt toch de hele wereld bereiken. Precies waarvoor het internet bedoeld is.
Wie nog betere kwaliteit wil kan aan de geïnterviewde vragen of deze de audio van zijn/haar eigen microfoon ook op wil nemen en dat bestand later op te sturen. Het geluid rechtstreeks van een microfoon is stukken beter dan het waterige geluid van Skype. Qua editing is het wat complexer omdat je beide audiokanalen, de audio van de interviewer en de audio van de geïnterviewde achteraf gelijk moet leggen/syncen.
Er is nog een andere oplossing die zelfs buiten Skype om werkt:
Wat Zencastr doet is lokaal, dus op jouw computer en op de computer van de geïnterviewde de audio van het gesprek opslaan en deze bestanden pas na afloop van het gesprek aan elkaar koppelen. Hierdoor is de internetsnelheid tijdens het gesprek minder van belang. Een hele slimme oplossing dus! Als Skype dit nu ook gaat doen… dat zou GEWELDIG zijn!
De Magische sixties
Anne Janssens en Misha Melita van Dag en Nacht Media maken voor het Stedelijk Museum de leuke podcast Amsterdam Magisch Centrum, een podcast over de roemruchte sixties. Ondermeer Wim T. Schippers komt voorbij. Altijd goed!
Stedelijk Museum Podcast – Dag en Nacht
De Radio Jaren op herhaling
Opvallend hoe groot de belangstelling voor de sixties weer is. Zeker in Amsterdam met haar Paradiso dat dit jaar 50 jaar bestaat.
Voor een groot deel gaat mijn eigen radiodocumentaire ‘Wim de Bie: de Radio Jaren – van Uitlaat tot podcast’ ook over die roemruchte jaren 60. Wim begon zijn carrière immers in 1963 als eindredacteur van het progressieve VARA radioprogramma Uitlaat.
Deze radiodocumentaire gaat aanstaande zondag 22 juli 2018 in de herhaling bij VPRO OVT. Het begint ongeveer om 11.15 uur op NPO Radio 1.
NL-podcasters op Patreon, werkt het?
De Verhalende Podcast komt met een Stand Van Zaken:
Verhalende Podcast – Tien jaar geleden publiceerde Kevin Kelly, medeoprichter van techmagazine Wired, zijn betoog 1,000 True Fans. De essentie: met duizend échte fans (‘superfans’) kan een muzikant, schrijver of andere creatieve maker financieel rondkomen. Zou dit ook opgaan voor makers van Nederlandstalige podcasts?
Podcasts populairder dan blogs
Volgens Google Trends wordt er inmiddels meer naar content gezocht op het zoekwoord ‘podcast’ dan op ‘blog’. Leeswaardig:
Podcasts More Popular than Blogs – Search Engine Journal
#podpraat op Radio Aalsmeer
Anna-Maria Giannattasio (@puur) is al een tijd een betrokken lezer van mijn nieuwsbrief. Voor Radio Aalsmeer maakt ze het Uur van Puur en interviewde ze mij van de week over het fenomeen met het naampje Podcast. Luister het item nu terug:
#podpraat in Uur van Puur by Marco Raaphorst | Free Listening on SoundCloud
De quote helemaal bovenaan kwam dus van Puur. Mijn werk bestaat voor het grootste deel uit luisteren. Ook als ik muziek maak. En dat ga ik toevallig volgende maand in Paradiso doen samen met de band The Record Man waarin ik gitaar speel. Dat avontuur is denk ik wel een podcast waard want we spelen met een stel oudgedienden en een vogel die we uit New York en een vogel die we uit Brazilië laten overvliegen.
Kickûh toch?
Geef een reactie