Zijn we online onsterfelijk?

Wat gaat er gebeuren als je dood gaat?

Het beeld gaat op zwart. Ze heffen jouw YouTube account op.

Je Flickr account, je blog, je Twitter account, noem maar op, allemaal weg. Kwestie van tijd.

Elke dag gaan er mensen dood en verdwijnen de online accounts die zij hadden aangemaakt.

“this video is no longer available”

Tenzij de nabestaanden die accounts laten bestaan, laten doorleven.

Een dood-account, dat mag blijven bestaan.

Een Amerikaanse vrouw komt er jaren later achter dat haar overleden zoon een blog had.

Op een dag ontvangt een Amerikaanse vrouw een brief van haar zoon die al jaren dood is. Hij had hem aangemaakt met een online service waarmee je jezelf in de toekomst een brief vol toekomstverwachtingen kon toe laten toesturen.

Op een dag ontving zijn moeder die brief. De zoon was al jaren dood. En via de brief kwam ze erachter dat haar zoon een blog had. Ze besloot deze gewoon online te laten staan. Haar zoon was een actieve blogger geweest. De moeder heeft nu nog voor jaren leesvoer. Af en toe reageert ze nog op een blogpost uit het verleden van haar zoon. Ook anderen doen dat soms. Alsof hij er nog is. Onsterfelijk op internet.


Ontvang mijn blogposts per e-mail

Je kunt de frequentie hiervan zelf instellen.


Reacties

8 reacties op “Zijn we online onsterfelijk?”

  1. Prachtig. Interessant thema waar ik al over nadenk sinds een vriendin van me plotseling overleed en ik er achter kwam dat zij een gedichtensite had waar ze nooit over sprak. Sporen die troost bieden aan achterblijvers.
    Mooi blog!

  2. @lizzz: ja, mooi dat het blog van jouw vriendin behouden kan blijven. Ik vind het ergens echt heel raar dat al die content gewoon ineens zal verdwijnen, dat lijkt mij totaal onjuist. En kan me bijna niet voorstellen dat de YouTubes en de Hyves van deze wereld daar niet over nadenken. Maar daar lijkt het wel op.

  3. Hans Groeneweg avatar
    Hans Groeneweg

    Mooie post, Marco. Dit thema komt regelmatig in mijn gedachten nu ik ernstige longemfyseem heb.

    Staat de content op een betaalde account, dan begrijp ik dat het verdwijnt als er niet meet betaald wordt. Maar een site als YouTube is gratis. Daar verdwijnt het toch niet zomaar? Of is het bij YouTube net als bij Flickr? Na een bepaalde periode van inactiviteit wordt bij Flickr de account verwijderd.

    De gedachte dat content blijft bestaan op het internet na het overlijden van de maker, spreekt mij enorm aan. Virtuele onsterfelijkheid. Prachtig.

  4. @Hans: eerstens ga ik er natuurlijk vanuit dat jij op een relatief prettige manier stokoud zult worden. Of is de longemfyseem echt heel uitputtend en niet stabiel?

    De nabestaanden kunnen in principe de accounts laten voortbestaan. Dus juist opnemen in de wilsbeschikking, zou ik zeggen.

    Maar er zit nog meer aan vast, want ook de sites die jouw content bv van YouTube embedded hebben verliezen op die manier een deel van hun content van de een op de andere dag.

    Misschien dat ik een keer een vervolgstuk op deze blogpost moet maken.

    Natuurlijk vanwege mijn rechtenactivistme ben ik zeer geïnteresseerd in dit soort onderwerpen, maar het concept virtueel onsterfelijk grijpt mij nog meer aan.

    Ik heb zoveel content online gezet en het meeste heeft mijn familie en vrienden niet gelezen. Laat staan derden. Dat kan dus best een nog groter doel dienen en blijven voortbestaan :)

  5. Gelukkig bestaat er nog zoiets als internetarchive, waar werkelijk van alles bewaard wordt.

    Als je echt wat bewaren wilt moet je er voor betalen, anders loop je de kans dat het eens gewist wordt.

  6. misschien een idee voor een online wilsbeschikking. ‘hierbij wens ik …’ :-)

  7. Interessant onderwerp. Binnenkort kunnen we eindelijk hemel, hel en reincarnatie afschaffen. De nieuwe optie is simpelweg het online virtueel voortbestaan van de creatieve ziel. Een bijzonder verhaal van die moeder: dat ze jaren later toch nog een boodschap van haar zoon krijgt. Dat ze hem na zijn dood, dankzij zijn blog beter leert kennen. Dat raakt me.

  8. @Michael: in een podcast gehoord. Of ‘This American Life’, of RadioLab. Heb wat zitten zoeken, maar (nog) niets gevonden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.