Toen ik een paar jaren geleden met de Poolse componist Cezary Ostrowski aan de rol was in Poznan hoorde ik de hele dag “Tag”. Dat komt omdat dat woordje in Polen voor ons woordje Ja staat. Wat de Polen voor het welbekende Engelse begrip Tag gebruiken ben ik vergeten.
Hoe dan ook, het gebruik van Tags is verschrikkelijk handig. Je zou het ook een Label kunnen noemen. Maar om een kort stukje vooral niet verwarrend te maken hou ik het hier op Tags. 100% ingeburgerde term ook.
Iedere content online laat zich prima beschrijven via Tags. En dat zorgt ervoor dat die content eenvoudig teruggevonden kan worden. Helaas zijn de meeste sites niet in staat meerdere Tags tegelijkertijd te laten zoeken naar content. Flickr bijvoorbeeld kan dat niet. Delicious kan dat wel.
Een voorbeeld
Stel een bezoeker van mijn website wil mijn blog doorzoeken op de term ‘muziek’. En juist niet voor blogposts die over muziek gaan (schrijfwerk) maar de muziek die beluisterd kan worden. Wat die bezoeker dus eigenlijk wil is zoeken op tags muziek + mp3. En wat denk je? Dat kan, zie http://melodiefabriek.nl/tag/muziek+mp3/.
Deze techniek bied ik sinds vandaag voor alle bezoekers van mijn blog aan. In de sidebar aan de rechterkant vind je het nieuwe onderdeel ‘Filter content via Tag(s)’. Hiermee kun je de content doorzoeken om meervoudige Tags. De enige uitdaging die overblijft is het goed toepassen van Tags. Ook voor mij is dat een uitdaging, met name voor oudere content geldt dat, want die is niet voorzien van Tags omdat het toen nog niet eens bestond.
Zo wordt het met de dag eenvoudiger om mijn blog – dat inmiddels een halve bibliotheek is geworden – te doorzoeken. Ik lijk de Belastingdienst wel. Handiger kan ik het niet maken, toch?
Geef een reactie