De hoe-vraag

In de boog via ‘waarom‘ en ‘wat‘ zijn we nu aanbeland bij de hoe-vraag. Of te wel: Hoe maak je een podcast?

Die andere twee vragen, waarom en wat, zijn een beetje filosofische vragen en erg meta. Je hoeft dus nog niets te ondernemen behalve erover na te denken. Maar als zodra weten waarom we een podcast willen maken en een idee hebben van wat het moet gaan worden dan kunnen we dus aan de slag. Hoe gaan we dat doen dan? Komt ‘ie…


Welke spullen?

Om een podcast te kunnen maken hebben we spullen nodig. We hebben een recorder nodig, een externe microfoon, een goeie hoofdtelefoon of een stel goeie speakers en een goed programma om mee te kunnen monteren.

Hoewel ik door mijn ervaring best veel apparatuur aan de tand heb gevoerd, mijn ervaring is toch ook maar beperkt. Er zijn teveel producten om uit te kiezen. Mijn spullen heb ik zorgvuldig gekozen, maar zijn afhankelijk van wat ik maak en ook een kwestie van smaak. Dat maakt het dus lastig om daarin te adviseren. De andere kan van het verhaal is dat de kwaliteit tegenwoordig erg hoog is. Verschillen tussen spullen zijn behoorlijk klein. Dus als je geen mierenneuker bent (zoals ik) is het relatief eenvoudig kiezen.

Staar je ook niet teveel blind op spullen. Veel belangrijker is dat je je spullen door en door kent en goed kunt gebruiken. Ik ken mensen met dure spullen die waardeloze dingen produceren en ik ken ook creatievelingen die met een beperkt setje aan simpele spullen geweldige dingen tot stand brengen.

Verschil in productie = verschil in spullen

Wat je moet gaan opnemen bepaalt trouwens hoe je dat moet doen. Zo heb je voor het opnemen van een groepsgesprek andere spullen nodig (bijvoorbeeld een stuk of 4 microfoons) dan als je voornamelijk in je uppie op pad gaat om mensen op locatie te interviewen (slechts een audiorecorder kan dan al voldoende zijn).

Sommige podcasts vereisen geen complexe montage, anderen wel, wat dus de keuze voor software kan bepalen.

Reverse engineering

Om te komen tot een podcast zul je een flink aantal stappen moeten zetten. Je zult sprekers moeten gaan regelen zodat ze bijvoorbeeld bij jouw thuis aan de koffietafel een gesprek kunnen hebben. Of misschien wil je ze juist stuk voor stuk 1-op-1 gaan interviewen. Hoe dan ook, het vergt planning en voorbereidingstijd want je wilt natuurlijk beslagen ten ijs komen. En misschien wil je een tekst inspreken als voice-over ter introductie en na afloop van de podcast zodat de luisteraars weten waar ze naar luisteren en wat ze kunnen gaan doen als ze de aflevering beluisterd hebben.

Je moet er een mooi geheel van maken zodat de stemmen goed in balans zijn met elkaar en de luisteraar alles goed kan verstaan. En als je helemaal klaar bent zul je er een mp3 van moeten maken die je moet uploaden bij een goeie podcasthost. Wat is een goeie host? Daar kan ik zo een heel artikel over schrijven. Dat hou je dus nog te goed van me. En je zult er ook een website voor moeten optuigen. Misschien met een Twitter-account erbij en andere social media. Kortom: er zijn een hele hoop stappen nodig om tot een podcast te komen.

Een handige truc om dit helder te krijgen is door een podcast, die een beetje lijkt op wat jij wilt gaan doen, te analyseren. Luister aandachtig hoe het is opgenomen, op welke plekken, met wat voor soort mensen. Analyseer hoe de gesprekken tot stand zijn gekomen, hoe de montage bewust is gekozen. En let goed op aanvullende geluiden en/of muziek. Noteer de lengte van de podcast. Stel je vervolgens voor hoe jij zoiets zou kunnen maken.

En kijk ook goed hoe men zich online manifesteert. Bezoek de website, probeer uit te vissen welke podcasthost men gebruikt. Hoe men promotie maakt voor de podcast. Probeer erachter te komen hoe populair de podcast is en of je enigszins kunt verklaren waar dat ‘m in zit.

Wat men ook wel reverse engineering noemt. Vanuit een gepubliceerde productie, de podcast, ga je terug analyseren om zo te komen tot zoveel mogelijk afzonderlijke stappen die nodig waren om tot die productie te komen. Je haalt de legoblokjes als het ware uit elkaar. En dit doe je omdat de kleine stappen daarmee overzichtelijk en helder worden. Als je alle stappen duidelijk op je netvlies hebt dan is het relatief simpel om er zelf ook een te maken via die stappen.

Hoe je een podcast maakt is een verhaal dat een vervolg behoeft, het leent zich voor een serie. Ik hoop dat de komende tijd te kunnen doen. Wordt dus vervolgd!

En voor wie concrete hulp bij podcasting zoekt, ik ben professioneel in te huren!


Abonneer je op mijn berichten

Bepaal zelf de frequentie waarin je mijn artikelen wilt ontvangen (direct, dagelijks of eens per week). De link om dit in te stellen vind je in de bevestigingsmail.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.