Weblog GeenStijl mag niet linken naar de Playboy-foto’s van Britt Dekker, die vorig jaar waren uitgelekt. Dat heeft de rechter in Amsterdam in een bodemprocedure bepaald. Het is de eerste keer dat een hyperlink auteursrechtinbreuk is.
(bron)
Om kort te gaan: die rechter is mesjogge en wel hierom:
- Geen Stijl linkte slechts naar de foto’s en had dus zelf geen enkele foto op haar eigen server gezet
- De bestanden waren extern te linken, niet uitgesloten voor hotlinking (via bv .htaccess of iets dergelijks)
- Ik quote uit bovengenoemde bron (Tweakers): “GeenStijl beweerde overigens dat het uitlekken van de foto’s een bewuste marketingstrategie van Playboy-uitgever Sanoma was. De nieuwstip zou zijn binnengekomen vanaf een ip-adres van Sanoma. Volgens de rechter zou dat, als dat zou kloppen, niet genoeg bewijs zijn dat het om een bewuste actie van Sanoma gaat, te meer omdat Sanoma GeenStijl voor publicatie van het artikel heeft laten weten geen prijs te stellen op publicatie van de foto’s. Saillant detail is dat Britt Dekker later zelf ook een link naar de foto’s plaatste, maar ook dat speelt volgens de rechtbank geen rol.”
What’s next? De volgende keer dat er weer eens iemand naar de nieuwe miljoenennota linkt?
Playboy had prima deze bestanden alleen in eigen kring kunnen delen. Via email toegang. Een passwordje erop. Of een sleuteltje via https. Uitsluiting voor hotlinking erop kunnen doen en ga zo maar door.
Het lijkt erop dat dit allemaal te technisch is voor onze rechterlijke macht. Die doen immers alles nog op schrift, met een typemachientje en per fax (!).
Typische gevalletje van #gekkierechter #fail. En verder niets van aantrekken omdat we POTDOMME HET INTERNET EEN OPEN NETWERK WILLEN LATEN BLIJVEN ZIJN!
Geef een reactie