ShortDoc Ubuntu vanuit de thuisbasis

Op mijn blogpost ‘Ik wil met Ubuntu Studio aan de slag!‘, alweer van een poosje terug, reageerde ene rooz. Hij vertelde een ervaren gebruiker te zijn. En gaf me diverse tips. Onder andere door bijvoorbeeld lid te worden van het forum LinuxMusicians. Hij liet mij zijn email weten en bood aan om mij te helpen. Gisteren was het zover. Ik had zijn hulp hard nodig, ik zat helemaal vast. Er komt wel geluid uit mijn laptop maar elk muziekprogramma onder Ubuntu heeft Jack (een soort audio-connectie programmaatje) nodig. En laat nou juist die Jack (het programmaatje, duh!) een boel foutmeldingen geven waar je u tegen zegt. Gelukkig dus dat rooz, die eigenlijk John heet, mij wilde helpen.

De achternaam van John zal ik nog kuch een keer moeten vragen. Maar dat terzijde.

Skype op Ubuntu heb ik nog niet aan de praat. Ook zoiets. Maar goeds, John heeft geen webcam, dus hebben we maar ‘gewoon’ Gmail chat gebruikt. Een sessie van bijna 2 uur. Helaas zijn we er nog niet klaar mee. De problemen van Jack zijn nog niet verholpen. Close, but no sigar. Er zal nog een sessie nodig zijn. Maar goeds, om een lang Haags verhaal wat korter te maken: mijn vriendin was zo snugger om een stukje te filmen.

John is te mailen voor hulp en support op: linuxstudioproducties (AT) gmail.com

P.S. Mocht je je afvragen “kan het zijn dat ik dit verhaal al ken?”, klopt, het bericht staat ook op HollandDoc > DocBlogs > Open.


Ontvang mijn blogposts per e-mail

Je kunt de frequentie hiervan zelf instellen.


Reacties

6 reacties op “ShortDoc Ubuntu vanuit de thuisbasis”

  1. Ik heb het package dat Skype voor Ubuntu aanbiedt gedownload en dat werkt gewoon: http://www.skype.com/go/getskype-linux-ubuntu

  2. Overigens is JACK ook waar ik jaren geleden door ben afgehaakt qua audio en Linux. Ik heb het niet recent geprobeerd, maar ik had gedacht dat dat nou toch ondertussen wel eens opgelost zou zijn.

  3. bij mij werkt het nu ook ‘gewoon’. dank voor de link!

  4. Je kon Skype eerst niet vinden via Synaptic, omdat Skype geen open source is en daarom niet in de repositories van Ubuntu opgenomen is. Nadat je het zelf gedownload en geïnstalleerd hebt, staat het wel in de lijst van Synaptic, want Synaptic laat ook alle geïnstalleerde pakketten zien.

  5. Ik heb 2x een fresh install gedaan en Jack Control aan de praat gekregen.

    Het probleem is dat de jack sound server niet samenwerkt met de pulseaudio sound server. Pulseaudio is de default op Ubuntu, maar voor echte audio applicaties heb je dus wel jack nodig. Het niet samengaan van jack en pulseaudio is een bug in Ubuntu, de rest is gewoon configuratie.

    Drie dingen zijn essentieel, zonder de volgende stappen start jack niet. Je kunt het allemaal via de GUI doen, geen ge-etter op de command line dus:

    – De regel “@audio – rtprio 99” moet worden toegevoegd aan /etc/security/limits.conf. Als je het ubuntustudio-audio metapakket installeert via synaptic gebeurt dat automatisch.

    – Het pakket pulseaudio moet worden gedeinstalleerd, of pulseaudio moet worden uitgeschakeld. Dat uitschakelen vergt commandline actie, maar deinstalleren gaat eenvoudig via synaptic. Als er wordt gevraagd om een of twee metapakketten te verwijderen (ubuntu-desktop) dit gewoon toestaan. Mijn werksysteem heb ik gezuiverd van alle ‘pulse’ pakketten, behalve libpulse0. Markeren voor volledige verwijdering zorgt ervoor dat ook alle config bestanden van een pakket worden gewist.

    – De audio configuratie moet je op ALSA zetten in “Systeem > Voorkeuren > Geluid” en misschien ook “Systeem > Voorkeuren > Multimediasystemen selecteren” De menu entry “Multimediasystemen selecteren” is standaard verborgen en moet je eerst nog even enablen door rechts te klikken op het menu-icoon helemaal linksboven op het panel in je desktop.

    Dan de comp herstarten zodat pulseaudio uitgeschakeld en niet meer ingeschakeld wordt en dan draait Jack, maar het geeft nog wel (niet kritieke) memory-errors.

    Om die te tacklen kun je de regels:

    @audio – nice -19
    @audio – memlock unlimited

    handmatig aan limits.conf toevoegen, maar ook hier is een GUI oplossing voor. Als je de ubuntustudio metapakketten hebt geinstalleerd dan is er onder “Systeem > Beheer > Ubuntu Studio Controls” een config app waarmee je de memory access en nice value kunt aanpassen. Realtime heb ik op 90 gezet en de nice value op -19. Als je video over firewire wilt binnenhalen vanaf een camera moet je ook raw1394 acces aanvinken.

    Verder heb ik de realtime kernel (linux-rt) geinstalleerd maar die gaf een panic en startte dus niet. Om dit te verhelpen heb in in /boot/grub/menu.lst de volgende regel handmatig aangepast:

    sudo gedit /boot/grub/menu.lst

    – kernel /boot/vmlinuz-2.6.28-3-rt root=UUID=* ro quiet splash
    – kernel /boot/vmlinuz-2.6.28-3-rt root=UUID=* ro quiet splash nosmp acpi=off pnpbios=off

    (het sterretje staat voor de uuid die bij jou anders is als hier)

  6. Dennis M avatar

    Videofeedback van een eindgebruiker voor (linux) programmeurs: geniaal in zijn eenvoud!

    Mensen: dit is superwaardevolle feedback voor software ontwikkelaars! Stuur dit soort feedback in videovorm naar de programmeurs en usability kan in een snel tempo verbeterd worden op Linux.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.