Stel je maakt al een poosje een podcast en je loopt op een gegeven moment een beetje vast. Misschien gaat het onderwerp je vervelen of misschien wil je de vorm gaan wijzigen. Wat let je om dat niet te doen? Bang om luisteraars te verliezen?
you lose some you win some…
Botte
Ik volg Botte sinds hij zijn podcast De Eeuw van de Amateur begon. Een titel die slaat op de tijd waarin wij leven en waar veel nadruk op amateurs is komen te liggen. Elke podcastmaker zonder enige ervaring in het maken van radio heeft de beschikking over goeie online tutorials, YouTube-videos en kan prima dingen gaan maken. Die Do-It-Yourself-mentaliteit lijkt op de punk van eind jaren 70. Je begint gewoon.
Botte was al een ervaren radiomaker voordat ‘ie ging podcasten. Maar hij had zich wel vanaf het begin voorgenomen om geen radiootje te gaan spelen (lees: geen gelikte show te maken). In het begin twijfelde hij over wat het onderwerp van zijn Eeuw moest gaan zijn. En dus experimenteerde hij een paar seizoenen lang. Totdat hij zijn huidige vorm vond met gesprekken aan de keukentafel. En qua onderwerp:
De Eeuw van de Amateur is de podcast over ALLES!
Hoe breed wil je het hebben? Zo breed dus.
Toen ik mijn VERVORMER begon overwoog ik ook de ondertitel ‘een podcast’ te gebruiken. Toch heb ik er maar ‘een podcast over muziek’ van gemaakt. Om vervolgens te komen tot ‘verhalen achter de muziek’. En nu opnieuw vraag ik me af of dat niet een ander zinnetje moet worden…
Terug naar Botte. Gewoon maar een gesprek aan de keukentafel opnemen is vrij simpel. Je hebt er wat spullen voor nodig. Je moet goed kunnen lullen. Maar verder qua editing is het een lachertje.
Toch hoeft de kwaliteit er niet onder te lijden als je de zaken eenvoudig houdt. Een goeie afweging tussen kosten (lees: druk dat niet alleen uit in geld maar ook in tijd en energie) en baten (lees: druk dat niet alleen uit in geld maar ook in positieve aandacht van luisteraars en het plezier dat je ermee hebt) is daarbij van essentieel belang. Input-output: energie die je in iets stopt moet je er ook weer voor jezelf kunnen uithalen als het goed is, soms zelfs een beetje meer, dat werkt pas echt motiverend! Maar het gaat dus om de balans tussen geven en nemen.
Ik zit op dit moment ook een beetje op zo’n punt met mijn eigen podcast VERVORMER dat ik denk: moet ik me beperken tot muziek? En moet ik het mijzelf wel zo moeilijk maken met die editing? Het is eigenlijk niet te verantwoorden qua hoeveelheid tijd. Ik ben misschien te weinig punk en stop teveel tijd in details. Wie hoort zoiets nou? Ik wel maar ik denk een hele hoop mensen niet.
Van de week hoorde ik een leuk interview met Marcel van Roosmalen in de podcast Volkskrantgeluid Cultuur. Marcel is een goeie observator met een humoristische venijnige schrijfstijl. Hij begon erover dat het maken van reportages uitstervend is. Er zou volgens hem geen geld meer voor zijn. Ik bedacht me hoe lollig ik zoiets zelf vind. Bijvoorbeeld door naar het Binnenhof te rijden en daar met een microfoon te gaan staan wachten tot iemand iets mafs begint te roepen. Dat gebeurt namelijk altijd wel. Zo heb ik vele goeie opnames kunnen maken. Erg leuk want het is spontaan en kost vrij weinig moeite. Je moet wel oog en oor hebben voor maffe dingen, maar dat zit gelukkig in mijn DNA.
#31: Marcel van Roosmalen over zijn nieuwe bundel — het Volkskrantgeluid Cultuur — Overcast
Waar ik nu ook bij het maken van mijn podcast tegenaan loop is hoe afhankelijk ik ben van anderen, van muzikanten die traag reageren op mijn vragen, als ze al reageren. Het geregel is een boel gedoe. Je wil niet weten hoeveel muzikanten ik de afgelopen tijd heb geprobeerd te bereiken. Laat staan dat er dan nog een afspraak mee te maken valt.
Het voordeel van zo’n rapportage is dat ik er gewoon op af kan gaan. Recorder aan en draaien maar! Zo ben ik ook ooit aan die audiodocumentaire over Marvin Gaye begonnen, simpelweg door naar Oostende te rijden. Van het een komt het ander.
De Radio Jaren op herhaling
De producer van VPRO OVT stuurde me van de week een mailtje met de mededeling dat mijn radiodocumentaire ‘Wim de Bie: de Radio Jaren – van Uitlaat tot podcast’ die ik voor VPRO Radio Doc maakte, herhaald zal worden bij OVT op zondagochtend 22 juli. Voor deze documentaire (een schonologisch verhaal) ben ik samen met Wim in zijn radioverleden gedoken. Kortom: we hebben ons bio gegraven. Dat leverde een mooie speurtocht op vol mooie gesprekken al zeg ik het zelf.
OVT is natuurlijk ook als podcast beschikbaar. Kwalitatief dik in orde en grote kans dat je er een tandje slimmer van wordt.
podcast – OVT – VPRO – Luistert u graag naar OVT, maar slaapt u op zondag liever uit? Geen probleem: OVT is te beluisteren als podcast, zodat u OVT op een voor u geschikt moment via de smartphone of computer terug kunt luisteren.
Google Podcasts voor Android
Van de week werd de app Google Podcasts gelanceerd voor Android-gebruikers:
Listen up: Google Podcasts is now on Android
Google Podcasts-app verschijnt voor Android – Computer – Nieuws – Tweakers
Ik vraag me af of er ook een iOS-app voor komt. Zal wel denk ik. Als ze dat doen zijn wederom slimmer dan Apple want die weigert vooralsnog een app voor Android te maken.
Editing op iPad met Anchor
Anchor kwam van de week met een iPad-versie die het maken van een podcast wel heel eenvoudig maakt. Je kunt audio via de app opnemen, knippen en plakken, fragmenten verzamelen en rangschikken. Het oogt echt super handig.
Introducing Anchor for iPad: a bigger, better way to make your podcast
Anchor is nog altijd gratis, wat mij wel een wenkbrauwtje doet optrekken want waar wil men ooit geld mee gaan verdienen? Die onzekerheid naar de toekomst toe vind ik een punt van aandacht. Neemt niet weg dat deze app voor vele makers super handig gaat zullen zijn.
Top-zoveel lijstjes
Podcharts is een nieuwe tool voor het meten van populariteit van podcasts. Ik heb inmiddels een account en kon mijn VERVORMER aanmelden. Maar helaas: Nederland is nog geen land dat gemeten wordt. Voor wie de Podcast Charts in landen wil volgen zoals Duitsland, Engeland, Spanje, Frankrijk, Trumpycountry enzo, dat kan nu al:
Podcharts – Track your podcast rankings
1e exclusieve podcast NL van Spotify
Spotify maakt zelf ook content. Het 1e resultaat daarvan is nu te beluisteren via Spotify (dank Michiel Veenstra!). Nee EXCLUSIEF te beluisteren moet ik zeggen, want Spotify vloekt tegen alle regels van de podcast in en biedt deze podcast zuiver en alleen op haar eigen platform aan.
De Woordenschat Podcast on Spotify
Op die manier verziekt Spotify het podcasten vind ik. Een podcast moet namelijk NIET exclusief gemaakt worden voor een platform. Straks gaat Google ook exclusieve podcasts maken die alleen via haar software of te spelen is. En gaat Apple dat doen. Puur bedoeld voor eigen gewin. Iedereen op zijn eigen eiland. Het publiek is daar uiteindelijk niet blij mee. Dus daarom protesteer ik, en wel hierom!
Ik vind die 1e Woordenschat overigens ook he-le-maal niets. Interessantdoenerij door met Engelse termen te gaan strooien en rappers die trots zijn op hun gevangenisstraf terwijl de interviewer dat stoïcijns aanneemt zonder door te vragen. Inhoudelijk heeft het dus de diepte van een vingerdopje.
Lees in dit kader trouwens ook vooral het stuk ’Rappers gebruiken hun strafblad voor hun imago. Maar niemand mag ernaar vragen’ op De Correspondent:
Rappers gebruiken hun strafblad voor hun imago. Maar niemand mag ernaar vragen
Genoeg om je kwaad over te maken! Maar goeds, beter dat dan langzaam uit te doven of in te dutten!
Geef een reactie