De impact van corona kan niet onderschat worden. Hierdoor werden zelfs de achterlopers gedwongen gebruik te maken van online diensten. Met gejammer over fysiek contact als resultaat.
De behoefte aan fysiek contact, natuurlijk, ik snap het, maar om samen te kunnen werken is het niet noodzakelijk. Zo werk ik sinds 2000 internationaal samen op het vlak van muziek en sounddesign met mensen die ik nog nooit ontmoet heb. En in coronatijd is dat ook voor samenwerkingen binnen Nederland gaan gelden. Zelfs voor samenwerkingen in mijn stad, Den Haag.
Maar wat de mensen wel nodig hebben is een momentum in het hier en nu. Of dat nu via Zoom gaat of via YouTube live of een telefoon gesprek.
Het hier en nu vormt immers de kern van ons bestaan.
Clubhouse en het momentum
Clubhouse heeft dat momentum gesnopen. De afgelopen weken heb ik telkens op vrijdagavond om 20.00 uur een Podpraat sessie gehouden op Clubhouse. En dat beviel dus daar ga ik mee door. Maar goed, afgezien van de privacy issues (slangenkuil) is Clubhouse in een gat gesprongen die anderen links lieten liggen: live kletsen online ZONDER beeld. Er waren al wel wat tools die zoiets mogelijk maakten, het aloude Mixlr bijvoorbeeld, waar ik een paar jaar geleden ook weleens mee geëxperimenteerd heb. Maar het waren tools die niet massaal gebruikt werden. Clubhouse inmiddels wel en dat verandert de zaak.
Ruim 1 miljoen Nederlanders gebruiken Clubhouse, volgens onderzoek van MeMo². Met een maandbereik van meer dan 8 procent zijn met name de mannelijke jongeren verantwoordelijk voor de snelle adoptie van het audioplatform.
Ruim 1 miljoen Nederlandse gebruikers voor Clubhouse – Emerce
Maar ook Twitter is in de wereld van Audio Zonder Beeld gestapt via Spaces dat men nu flink aan het uitrollen is. Ze heeft zelfs plannen om het opnemen van deze conversaties mogelijk te maken. Iets waar Clubhouse niet duidelijk over is. Met name dat opnemen zou de dienst richting podcasting duwen en het beste van twee werelden ineen kunnen sluiten: het live momentum en de on-demand mogelijkheid via de podcast.
Een mix tussen Anchor en Clubhouse
Fireside, een app die nu in beta status verkeert, biedt deze mogelijkheden overigens al:
Broadly, the app is best described as a hybrid between Spotify’s Anchor software and Clubhouse.
(…)
Creators on the app say they’ve heard that the app will allow them to host their shows and distribute them through RSS feeds to Spotify, Apple Podcasts, and other podcast players, too, which is more aligned with Anchor than Clubhouse.
Here’s a first look at Mark Cuban’s podcasting platform Fireside – The Verge
Dit zijn interessante ontwikkelingen. Het live momentum en de RSS feed vormen immers een goed huwelijk, met name voor de podcast die niet documentaire in elkander geëdit worden maar bestaan bij de gratie van Het Goede Gesprek.
Het lijkt erop dat Clubhouse een blijvertje zal gaan zijn gezien de enorme populariteit en de deelname van mensen met naam. Maar grote kans dat we ook Twitter Spaces massaal gaan omarmen. Naast ook weer andere tools. En dat is natuurlijk ook het voordeel van online: je hoeft niet te kiezen voor slechts één platform, dat kan prima naast elkaar bestaan. Het maakt de media diffuus, het verspreidt het publiek en de aandacht, maar ja, dat wisten we toch al?
Geef een reactie