Geweldig: Big Tech wordt getemd door onze Europese DSA

Gisteren is de Digital Services Act, DSA, ingegaan. Het dwingt de grote techbedrijven zich te houden aan de Europese regels om zo betere privacy te garanderen en transparantie voor haard burgers af te dwingen. De gigantische ellende die door oa Cambridge Analytica werd veroorzaakt hebben mij doen besluiten om te stoppen met alles wat het bedrijf Mata (toen nog Facebook geheten) produceert, inclusief Whatsapp. Volgens sommigen staat dit gelijk aan digitale suïcide maar dat is overdreven.

Door de DSA is dat roer radicaal omgegooid. Bijvoorbeeld, grote techbedrijven moeten duidelijk maken aan de gebruikers waarom ze bepaalde posts te zien krijgen.

Gebruikers van Facebook en Instagram krijgen een knop om hun tijdlijn chronologisch te rangschikken.

NRC

Ik zal niet alles opsommen maar een paar highlights zijn wat mij betreft:

Gebruikers mogen advertenties niet meer voorgeschoteld krijgen op basis van gevoelige persoonlijke informatie, zoals religie, seksuele geaardheid of politieke voorkeur. Minderjarigen mogen helemaal niet meer op basis van persoonlijke gegevens benaderd worden met reclame.

NRC

Als de internetbedrijven de DSA goed naleven, krijgen gebruikers minder last van illegale uitingen en producten. Ze komen minder misinformatie tegen, minder namaakmerkartikelen en minder pogingen tot politieke beïnvloeding en propaganda. Ook krijgen ze meer inzicht in waarom ze bepaalde advertenties te zien krijgen, en meer rechten om beslissingen van de platforms aan te vechten.

NRC

Het probleem van de grote dataverzamelingen door de NSA dat door Edward Snowden voor het eerst grootst werd aangekaart heeft mij achterdochtig gemaakt richting de grote techbedrijven. Ik merk dat, nu ik me wat meer in de regels rondom de DSA verdiept heb, ik die achterdocht wil laten varen. Ik wil mijn vertrouwen uiten richting de geweldige maatregelen van Europa die met de Digital Services Act laat zien dat zij haar burgerrechten meer respecteert dan welk werelddeel dan ook. De regels die nu voor alle Europeanen gelden vind je immers nergens.


Abonneer je op mijn berichten

Bepaal zelf de frequentie waarin je mijn artikelen wilt ontvangen (direct, dagelijks of eens per week). De link om dit in te stellen vind je in de bevestigingsmail.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.