Kan de computer nu ook al voelen?

Marco Derksen publiceerde het stuk ‘Betekent AI het einde van creativiteit?’ op LinkedIn. De reageerde daarop wil ik hier, voor mijn eigen archief, ook documenteren:

Afgezien van de vraag of er zoiets bestaat als Kunstmatige Intelligentie, komt bij mij dan de vraag op hoe intelligentie en creativiteit zich verhouden. Vinden wij Rembrandt of Beethoven zo geniaal omdat ze zo intelligent zijn?

Is gevoel niet juist een basis voorwaarde voor creativiteit? Zo ja, hoe kan AI dan voor creativiteit zorgen? Kan de computer naast intelligent zijn nu ook al ineens voelen?

Creativiteit heeft meer met het proces dan met de uitkomst te doen. Je moet dus niet alleen maar naar het eindresultaat kijken of luisteren maar vooral naar het proces van de maker om van creativiteit te kunnen spreken. Daarom bestempelen we bijvoorbeeld een kopieermachine niet als een creatief apparaat.

Creativiteit is ook geen sport. Dat de mens verliest van de schaakcomputer en van Alpha Pro, is duidelijk. Maar creativiteit is geen kwestie van winnen of verliezen, het is een manier van werken. AI creatief noemen is daarom wat mij betreft onzin. AI kan iets genereren dat lijkt op de output van creativiteit maar het proces is wezenlijk anders dan wat wij creativiteit noemen. En natuurlijk, AI kan bij dat proces helpen. Maar niet zonder menselijke inbreng, zonder gevoel.


Ontvang mijn blogposts per e-mail

Je kunt de frequentie hiervan zelf instellen.


Reacties

4 reacties op “Kan de computer nu ook al voelen?”

  1. Jochem avatar

    Interessante discussie. Ik ga een heel eind met je mee. Heel sec gezien kan een computer niet voelen inderdaad. Alles moet aangeleerd worden, het voelen wordt dus gesimuleerd. Maar bij mij levert het dan vervolgens weer de vraag op hoezeer het ‘voelen’ nou werkelijk verschilt van ons voelen. Ons brein vormt ook een smaak, (of het in staat zijn tot het maken van keuzes?) op basis van ervaring, door heel veel te proberen en ervan te leren, wat vind je lekker en wat niet, wat vind je mooi en wat niet. En mooi bestaat door de gratie van lelijk, licht kan alleen bestaan als er ook duisternis is, etc. Technisch gezien werkt ons brein veel complexer en maakt AI veel rationelere keuzes. Maar hoe onstaat een emotie? Dat begint toch vaak bij een gedachte over een situatie die wordt geëvalueerd en vervolgens geïnterpreteerd. En die interpretatie gebeurt op basis van wat we hebben ervaren. Het verschil is dat wij geboren worden met bepaalde gevoelens terwijl een computer alle ‘gevoelens’ moet aanleren. Of AI ooit hetzelfde resultaat zal behalen als wij mensen betwijfel ik. Maar soms twijfel ik eraan of onze twijfel vooral komt doordat we niet wìllen dat AI hetzelfde resultaat behaalt als wij.

    1. Marco Raaphorst avatar
      Marco Raaphorst

      Aan gevoel ligt vaak ratio ten grondslag maar het is in de kern iets diep wezenlijks dat volgens mij voorkomt uit sterfelijkheid en bewustzijn. Het is een natuurlijk proces dat naar mijn idee juist haaks staat op het geprogrammeerde.

      Gevoel is wat mij betreft de kern van wat wij zijn. Als wij als mens niet meer voelen dan zijn wij dood. Voor de computer geldt dit allemaal niet en daardoor is intelligentie ook een lastig begrip in relatie tot AI omdat denkprocessen die geen rekening houden met onze emoties en sterfelijkheid zeer gevaarlijk kunnen zijn.

      Daarom vinden wij het proces van creativiteit ook zo leuk, omdat een kwestie van voelen is. Voor de computer geldt dit niet, die levert zonder gevoel. Er is geen enkele aanleiding om te leveren behalve wanneer wij wensen dat de computer levert. Maar de computer voelt daar helemaal niets bij, wij mensen wel.

  2. Raul V. avatar
    Raul V.

    Ik krijg meestal ruzie met bots. Ik scheld ze uit. Zijn natuurlijk machteloos. Emotie kennen ze evenmin als creativiteit. Overigens zijn er ook steeds meer mensen die creatief doen maar helemaal niets te melden hebben. Zie/beluister de muziek v tegenwoordig. Verschrikkelijk!

    1. Marco Raaphorst avatar
      Marco Raaphorst

      Dat die bots dan vaak “menselijk” reageren vind ik ook enorm raar. Het voelt echt alsof je een zombie tegenover je hebt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.