Marco Derksen publiceerde het stuk ‘Betekent AI het einde van creativiteit?’ op LinkedIn. De reageerde daarop wil ik hier, voor mijn eigen archief, ook documenteren:
Afgezien van de vraag of er zoiets bestaat als Kunstmatige Intelligentie, komt bij mij dan de vraag op hoe intelligentie en creativiteit zich verhouden. Vinden wij Rembrandt of Beethoven zo geniaal omdat ze zo intelligent zijn?
Is gevoel niet juist een basis voorwaarde voor creativiteit? Zo ja, hoe kan AI dan voor creativiteit zorgen? Kan de computer naast intelligent zijn nu ook al ineens voelen?
Creativiteit heeft meer met het proces dan met de uitkomst te doen. Je moet dus niet alleen maar naar het eindresultaat kijken of luisteren maar vooral naar het proces van de maker om van creativiteit te kunnen spreken. Daarom bestempelen we bijvoorbeeld een kopieermachine niet als een creatief apparaat.
Creativiteit is ook geen sport. Dat de mens verliest van de schaakcomputer en van Alpha Pro, is duidelijk. Maar creativiteit is geen kwestie van winnen of verliezen, het is een manier van werken. AI creatief noemen is daarom wat mij betreft onzin. AI kan iets genereren dat lijkt op de output van creativiteit maar het proces is wezenlijk anders dan wat wij creativiteit noemen. En natuurlijk, AI kan bij dat proces helpen. Maar niet zonder menselijke inbreng, zonder gevoel.
Geef een reactie