Gisteren werd tijdens de uitreiking van de Dutch Podcast Awards Brand in het Landhuis, een podcast van de NTR en maker Simon Heijmans, uitgeroepen tot de beste podcast van Nederland.
19.000 publieksstemmen telden voor 70% mee, de andere 30% kwam van een vakjury. Met name op die vakjury kwam veel kritiek aangezien diverse juryleden ook genomineerd waren voor een award. Waarmee het een soort WC-eend gebeuren werd.
Marion Oskamp (Podcastdokter NTR) verzorgde de eindredactie van de podcast Brand in het Landhuis en zat ook in de vakjury. Waarmee ik niet wil suggereren dat het doorgestoken kaart is, maar echte zuivere koffie is het ook niet.
Ik snap het. Nederland is een klein land en podcastend Nederland is nog kleiner dan klein, maar ik hoop wel dat het een leermomentje voor de Dutch Podcast Awards is.
Uitreiking Dutch Podcast Awards terugluisteren
Je kunt de hele uitreiking van de Dutch Podcast Awards natuurlijk ook terugluisteren.
Speler van Spotify op Twitter gezien?
Het viel me van de week op dat op Twitter via de speler van Spotify de gehele aflevering van een podcast af te spelen is. Dat is dus anders dan hoe men dat voor muziek doet (slechts 30 seconden). Gaaf! En dat ziet er zo uit:
Het leuke is ook dat je een tweet op je blog, bv via WordPress, kunt embedden waarbij deze speler ook getoond wordt. Dus voor diegene die een fijne speler op hun blog willen maar geen gebruik maken van bijvoorbeeld SoundCloud is het embedden van de tweet nu een prima alternatief. En misschien wel het beste alternatief want men kan én gelijk doorklikken naar Twitter om je daar te volgen én kan doorklikken naar Spotify om te abonneren op je podcast. Handig!
Podcast van het OM
Het Openbaar Ministerie maakt ook een podcast. Deze is zo te zien alleen op dit moment beschikbaar op Spotify. Waarom begrijp ik niet goed. Omdat Spotify binnen de Europese wetgeving valt? Ik hoop niet dat dat het argument is want podcasting is open en vrij en moet juist binnen alle software afgespeeld kunnen worden. En ook zou het OM beter in navolging van veel overheidsinstanties een Creative Commons licentie aan haar podcast kunnen koppelen zodat het publiek zonder problemen kan citeren en de content op allerlei manieren kan delen en hergebruiken.
Strijd om exclusiviteit?
Bij het NRC valt een artikel te lezen over de strijd tussen de grootmachten in de podcastwereld. Ondermeer komt Tim de Gier aan het woord.
“De podcast komt voort uit de vrije internet- en blogcultuur”, zegt Tim de Gier, oprichter van Dag en Nacht Media. Waar een item op de ‘gewone’ radio vaak niet langer mag zijn dan een paar minuten, praten Jansen en Kroeger gerust 2,5 uur over wat er gebeurt „voor en achter de schermen van de politiek”. Een podcast kan dieper ingaan op een onderwerp of een niche behandelen doordat het een specifieke groep luisteraars heeft.
Inderdaad, podcasting komt voort uit de vrij internet- en blogcultuur. De meeste blogs zitten niet achter een betaalmuur. Iets soortgelijks zal er met podcasting ook gaan gebeuren. Een deel zal gaan voor exclusiviteit, het andere deel zal juist gaan voor de vrije open toegang. Ik ben een groot voorstander van het laatste. Een hek plaatsen is eenvoudig maar zorgt al gauw voor het opgeven van veel vrijheden en het uitsluiten van het grote publiek.
De voorbije periode lijkt er een platformstrijd te ontstaan. „Sinds de podcast is doorgebroken merk je dat de grote platformen bezig zijn met een Netflix-strategie”, zegt De Gier. „Hoe kunnen ze er een hek omheen zetten en zorgen dat de mensen via hun hek naar binnen moeten.” De BBC trok onlangs zijn podcasts terug uit Google’s audioplatform. De techreus zou gebruikers bewust naar haar eigen platform sturen, en daarmee de BBC benadelen.
Helaas zit het artikel exclusief achter een betaalmuur.
Spotify of Apple: wie wint de strijd om de podcast? – NRC
Wat als XS4ALL verdwijnt?
Een naam die verbonden is aan het vrije internet is XS4ALL. KPN was voornemens om die naam geheel te laten verdwijnen en doet dat ook, ondanks de enorme hoeveelheid kritiek van de gebruikers.Peter de Ruiter dook in die wereld en stelde hardop de vraag: Wat als XS4ALL verdwijnt?
Podcaststart gaat van start
Herbert Codee heeft een startpagina voor podcasts gemaakt. Onder het motto ‘Er zijn meer dan 700.000 podcasts. Waar moet je beginnen? Of waar moet je verder?’
Podcast Start
Herbert Codee maakt met Podcaststart startpagina voor podcasts – Spreekbuis.nl
iTunes verdwijnt
De Apple Worldwide Developers Conference 2019 stond van de week voor een deel in het teken van podcastnieuws. In de nieuwe update van macOS (Catalina) verdwijnt iTunes en wordt het podcasting gedeelte ondergebracht in de app Apple Podcasts for Mac.
Daarbij wordt ondermeer de zoekfunctie flink uitgebreid ten opzichte van die van iTunes, ik citeer:
Apple Podcasts will allow listeners to discover shows based on audio transcripts, topics, and people. Moreover, show and episode pages will display images of hosts and guests.
Er komen nieuwe categorieën bij (true crime bijvoorbeeld) en sommige oude categorieën krijgen een nieuwe naam.
Apple previews macOS Catalina – Apple
Farewell iTunes: Apple brings standalone Music, Podcasts and TV apps to Mac – TechCrunch
Spotify test playlists voor podcasts
Spotify begint met het testen van gecureerde playlists voor podcasts. Wij zullen er nog niets van merken want Nederland wordt niet meegenomen in die tests.
Spotify begins testing curated podcast playlists – The Verge
Tot zover. Heb een goed weekend en tot volgende week!
Geef een reactie