Podpraat #109 – als je niet doet wat Apple zegt dan zwaait er wat!

Apple stuurde afgelopen maand een mailtje met als onderwerp ‘Optimize your show’s metadata and resubmit RSS feeds in Podcasts Connect.’

Veel belovend. Maar goeds, schijn bedriegt.


Apple is de podcastpolitie

Apple stelt in die email een paar verboden op:

  • Het is verboden om een standaard tekst in je podcast description/beschrijving (id3 tagging metadata) te gebruiken zoals “Podcast by [author name],” “New podcast weblog,” “Cover art photo provided by [name],” or “Description goes here.”
  • Het is verboden om de titel of de naam van de maker in de beschrijving te herhalen bv “The Very Hungry Tourists by Dr. María Sánchez and John Appleseed.”
  • Het is verboden irrelevante inhoud of spam op te nemen in de titels of beschrijvingen bv “The Very Hungry Tourists | Travel | Explore | Learn” or author names like “Dr. María Sánchez, coach and travel enthusiast.”
  • Het is verboden nummers in titels te gebruiken. Dus bv “The Very Hungry Tourists Episode 01” or episode titles like “01 Broken Heirloom.”

Dat nummeren van afleveringen in titels wordt massaal gedaan. Wat wil Apple, dat we alle podcasts gaan editen en opnieuw uploaden?

Maar wie zich niet aan de geboden van Apple houdt loopt een groot risico:

These practices could result in your show being rejected or removed from ApplePodcasts. 

Is Apple echt compleet van het padje af? Het lijkt er zeer zeker op.

In het mailtje trof ik ook iets aan dat mijn positieve hersencelletjes een dansje liet doen. Ik quote:

Resubmit RSS Feeds in Podcasts Connect 

Users now have the ability to resubmit rejected feeds. 

Should your show fail our review process or be removed from our catalog for the reasons described above, review your RSS fields to ensure compliance. Then, revalidate the feed and resubmit it via Podcasts Connect.

Ik ben vorig jaar een podcast voor Podpraat begonnen en daarbij gebruikte ik het logo met de iPhone earplugs, het bekende logo van Podpraat. Apple keurde die podcast direct af vanwege een copyright infringement. Je mag de Apple spullen niet in een logo verwerken voor een podcast, zo stelt de zure politieagent. 

Apple stond tot voor kort nooit toe dat je dezelfde RSS feed nogmaals kon indienen. Helaas kan je de feed bij Soundcloud niet wijzigen dus liet ik het maar voor wat het was. Podpraat als podcast heb ik na 2 afleveringen dus moeten opgeven.

Maar goeds, nu ik dat mailtje ontving van Apple ’Resubmit RSS Feeds in Podcasts Connect ’ besloot ik toch een poging te wagen. Helaas, opnieuw kreeg ik de melding “Can’t submit your feed. Your feed was previously submitted.”Ik besloot Apple te mailen.

Waarop antwoord kwam:

Hello Marco,

As stated previously, this type of rejection does not allow you to resubmit the RSS feed URL.

You must submit a new RSS feed as a new show.

Spotify vindt dat Apple haar benadeeld

Spotify vindt dat zij benadeeld wordt door Apple die in de appstore 30% aan extra centjes heft op apps van derde partijen. Voor haar eigen apps doet Apple dat niet en dus trekt Spotify nu het vlaggetje van oneerlijke concurrentie. Ze heeft een klacht ingediend samen met de Europese Commissie.

Consumers and Innovators Win on a Level Playing Field — Spotify

Is het STEREO of MONO?

Podcastmakers weten, als het goed is, wat de geluidsnormen uitgedrukt in LUFS inhouden. Politieagent Apple kwam een poos geleden met haar statement dat men -16 LUFS adviseert.

Apple Podcast norm

Apple is daarbij wel vergeten aan te geven of het om MONO of STEREO gaat. Welnu tussen MONO of STEREO zit 3 dB verschil. Oeps, Apple! Bovendien is Apple totaal onduidelijk of de LUFS meting integrated (voor volledige file) of short term (korte 3 seconden meting) is. Dat maakt ook een enorm verschil.

Als je als politieagent dan een norm stelt wees dan duidelijk! 

Ik heb die vragen aan Apple gesteld maar geen antwoord ontvangen. Het is dus gissen wat die norm nou precies inhoudt.

Komt Spotify met een podlist?

Je kunt nog altijd op Spotify geen lijstjes maken van podcastafleveringen. Muziek kun je groeperen in een playlist maar podcastafleveringen niet. Die vraag leeft al jaren

Als Spotify dat doet dan schept ze trouwens wel een nieuwe podcastfunctionaliteit omdat het dan plotsklaps heel simpel wordt om die lijstjes te gaan delen op Twitter en dergelijke (lees: de vieze bunker met het naampje Facebook). Net zoals dat nu met muziek gebeurt.

KINK is lekker bezig

Het nieuwe KINK dat vanaf dit jaar een feit is maakt een dagelijkse podcast. Michiel Veenstra brengt elke ochtend muzieknieuws uit de meer indie en alternatieve hoek via de podcast Daily Kink. Doet ‘ie goed! Het is de eerste dagelijkse podcast over muziek zover ik weet.

Daily Kink on Spotify

Maar dat is niet het enige, KINK maakt een hele berg aan podcasts. Zo is Oeverloos met Leo Verdonschot ook weer terug van weggeweest.

Je snapt het, ik als muzikant moedig muzikale podcasts alleen maar aan. Muzikanten kunnen die aandacht en liefde goed gebruiken.

The Daily is ook van het padje

Afgelopen vrijdag zag ik de 4 uur durende documentaire Leaving Neverland. Ik vond daar wat van:

Leaving Neverland, tja wat moet ik daar nu van vinden? – Marco Raaphorst

The Daily, de dagelijkse podcast van de New York Times kwam ook met een analyse. Eentje die wat mij betreft tenenkrommend is. Leaving Neverland als docu is namelijk zeer discutabel. Er is geen hoor en wederhoor gepleegd. De getuigen zijn niet getoetst op hun uitspraken. Het geheel staat bol van de speculatieve uitspraken.

Het was mij al weleens eerder opgevallen dat The Daily een sensatiezoekende soap is geworden. Maar de analyse nav Leaving Neverland gaat echt zwaar de grens over wat mij betreft. Hoef je het niet mee eens te zijn natuurlijk, daarom:

Reckoning With the Real Michael Jackson – The New York Times

VPRO Tegenlicht

Hoewel de VPRO wat mij betreft een historische misser maakte door Leaving Neverland uit de zenden, de laatste aflevering van Tegenlicht over de sluiting van het Slotervaart ziekenhuis maakte veel goed. In de podcast Future Shock sprak Chris Kijne voorafgaand aan die uitzending met Sarah van der Lely, een student medicijnen die je sluiting van het ziekenhuis van binnenuit met een GoPro camera heeft kunnen filmen. Nederland op haar smalst. Het Zilveren Kruis geeft geen reet om patiënten en zorg. Het laat klip en klaar zien dat de marktwerking in de zorg mislukt is. Een terminaal systeem, het wachten is nu op de politiek om het tij te keren.

#21 Ondergang van het Slotervaartziekenhuis – VPRO Tegenlicht – VPRO

Advies van Jaap Boots

Ik heb van de week weer een aflevering voor mijn VERVORMER live gezet. Het werd tijd. Een mooi gesprek met muzikant Jaap Boots dit keer. 60 minuten muziekzen in hele volzinnen. Klik ’m maar aan:

Advies van Jaap Boots – VERVORMER

Dat was ’m weer! De mazzel!


Ontvang mijn blogposts per e-mail

Je kunt de frequentie hiervan zelf instellen.


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.