Gelukkig nieuwjaar hé! Leuk dat je Podpraat leest!
Wordt het een goed podcastjaar? Vast wel want wat in de lift zit, zit in de lift. En of het goed wordt ligt meer aan jou en mij dan aan de tendens. Wat boeit een gemiddelde nou, tenzij je van statistieken houdt en berustende argumenten zoekt om iets wel of niet te doen? Anno 2019 wordt het wel een beetje tijd om voor ons eigûh te denken, right?
We’re all individuals!
Internet staat natuurlijk bol van de na-aperij. Een blik op Instagram en je weet genoeg. Iedereen gedraagt zich als een grote ster met zijn of haar perfecte leventje. Heel veel meiden willen op Kim Kardashian lijken. Een vrouw die slechts bekend is omdat ze bekend is.
VERVORMER staat in de lijst
Studio Lijn 14 (Andy Clark en Richard den Haring) publiceerde onlangs een lijst met de 218 best beluisterde NL podcastafleveringen uit 2018. Ik ben rete trots dat een aflevering van mijn VERVORMER podcast op de 147e plek staat want dat heb ik geheel op eigen kracht voor elkander weten te boxen.
RAD in de media
Vorig jaar vertelde ik in Podpraat dat de NPR de open source tool Remote Audio Data system (RAD) gebouwd heeft om het luistergedrag beter te meten. Ik verwoordde het zo:
Kort gezegd meet het wanneer een gebruiker een podcast afspeelt en wanneer bepaalde cruciale momenten in de tijdslijn gepasseerd worden, bijvoorbeeld wanneer de gebruiker naar een advertentie luistert.
De Verge schreef er een stuk over en zette het in dezelfde schaduw als Facebook. Wat ik onzin vind want deze tool van de NPR is open source en dus 100% transparant. Dat is bij Facebook juist niet het geval. Facebook is een gesloten silo. Beetje raar ook dat Bits of Freedom er een paniektweet voor maakte:
China doet snugger
In China denken ze anders dan wij Westerlingen. En we zijn er stiekem heel jaloers op. Daarom zijn we massaal aan de Yoga, om maar wat te noemen. Maar ook op het gebied van geldverdienen online is China behoorlijk snugger bezig. Wij Westerlingen denken veelal in advertenties en abonnees terwijl China dat totaal anders aanpakt. Ook als verdienmodel voor de podcast. Check deze video, hij begint bij het stukje over podcasting maar terug naar het begin spoelen is ook aan te raden:
Wij zijn vooral geen individuals dat moge duidelijk zijn. We doen vooral andere Westerlingen na. En we volgen vooral de trucjes en tipjes van de veelal Amerikaanse websites op. Alsof Nederland allang een soort 2e Amerika geworden is… ik hoop het niet zeg!
Met name Patreon-achtige oplossingen vind ik heel interessant. Luisteraars die dankzij giften, of maandelijkse betalingen, een podcast ondersteunen. Betrokkenheid van de luisteraars kun je immers omzetten in geld. Dat is een universele wet. Een vorm van crowdfunding die ook hier zal gaan aanslaan, zo voorspel ik. Kwestie van tijd.
Michiel Veenstra test de Rødecaster Pro
Michiel Veenstra bestelde een Rødecaster Pro, een multitrack-recorder waarmee je heel snel een professionele podcast kunt maken, snuffelde eraan en vond er iets van. Spoiler alert: helaas kun je de individuele tracks niet achteraf mixen, dat moet je on-the-fly doen (een gigantische beperking wat mij betreft!). Maar deze tool is met name handig voor podcasters die als een soort radiomakers een showtje live willen opnemen.
Regio discriminatie op Spotify?
Vandaag klikte ik op de podcast Jazz Library van BBC Radio 3 en kreeg dit te zien in Spotify:
Een video? Een podcast zul je bedoelen Spotify! Op mijn MacBook Pro krijg ik op deze podcast de melding ‘Spotify kan dit nu niet afspelen. Als het bestand op je computer staat, kun je importeren.’
Dit zijn overduidelijk de regiobeperkingen die de BBC oplegt aan Spotify. Raar toch zoiets? Dat je zo’n mooi open format als de podcast gaat verzieken met regiobeperkingen…
Het geldt overigens niet voor alle BBC podcasts. Wel voor de eerder genoemde Jazz Library en ook voor BBC Proms Music Guide. Raarrrr!
Boektraining De Podcastprofessor
Tot slot, Peter de Ruiter mailde mij dat hij woensdag 6 februari 2019 een workshop geeft in Culemborg ter ondersteuning van zijn boek De Podcastprofessor. Kost € 79,99 wat hij vertelt is niet een kopie van het boek, vertelde ‘ie mij. Het volgens eigen zeggen een praktische vertaling die je in een paar uur op weg helpt met het maken van podcasts. De groep is maximaal 20 mensen groot. Met gratis boek. Voor meer info en inschrijven, volg deze link.
De Podpraat workshop
Het is ook een van mijn goede voornemens van dit jaar: een workshop organiseren. Waarbij ik natuurlijk het onderscheid wil maken met het aanbod dat er al is. De Podpraat workshop “om te leren wat je altijd had willen leren.” En uit eerste hand, van ondergetekende, uw dienaar in de podcastenarij.
De mazzel! Tot volgende week!
Geef een reactie