Waarom durft niemand video zonder geluid te maken?

Het is een soort ongeschreven regel: er mag in een video geen stilte langer dan een paar seconde klinken. Liever wat achtergrond ruis dan totale stilte, dat idee. En dat terwijl 99% van de bezoekers van een website het verschrikkelijk vinden wanneer er muziek klinkt. Waarom pruimen we het bij een video dan wel?

Een stille video is prima te verdragen, kijk maar:

Waarom doen we dat dan niet vaker? Heerlijk toch die rust? En je kunt er je eigen muziek bij draaien als je daar zin in hebt. Of je fluit er wat bij.

Volgens mij doen we het niet omdat iedereen het niet doet. Kuddegedrag, braaf, saai, volgzaam. Toch is een video zonder geluid helemaal geen gek idee, zeker als je geen sprekende mensen in beeld hebt. En let wel: als radio een soort televisie zonder geluid is, dan moet het omgekeerde, beeld zonder geluid, toch zeker ook kunnen?


Abonneer je op mijn berichten

Bepaal zelf de frequentie waarin je mijn artikelen wilt ontvangen (direct, dagelijks of eens per week). De link om dit in te stellen vind je in de bevestigingsmail.

Reacties

10 reacties op “Waarom durft niemand video zonder geluid te maken?”

  1. Gurdonark avatar

    I like the video movement known as “lumiere”. In that style, one uses a single, fixed-view camera.
    There is not sound. There is a single take. In other words, one shoots exactly like an old-style lumiere movie,
    a single moment experience, no editing, no trickery, nothing, just moving picture.

    1. Raaphorst avatar

      Good one! Like this one (they put music under it):
      http://www.youtube.com/watch?v=1dgLEDdFddk

      I heard a story about that film when it was shown for the first time for an audience. People felt it was too scary, like the train was about to hit the viewers in the room. We now know better :D

      1. Michael Minneboo avatar

        I tried something like that with a short series called Zen moments on my photoblog. But I did allow myself to move the camera, also there is realtime sound, but you can view it with the sound off if you like. http://dailywebhead.blogspot.nl/search/label/Zenmoment

        But the series wasn’t a big viewing succes…. :(

  2. Michael Minneboo avatar

    Ik zie daar wel brood in hoor, video zonder geluid en de integratie van verschillende media in één blogpost.

    1. Raaphorst avatar

      Ik zie wat mogelijkheden. Even zien of ik dat eens wat kan gaan uitwerken.

  3. Dema Vahi avatar
    Dema Vahi

    Interessant blogje.
    Ik denk dat men video met geluid maakt, omdat het kan en men zoveel mogelijk info tegelijk wil pushen of aandacht wil trekken.

    Overigens vind ik “The Artist” een van de sterkste films van 2011. Een moderne stomme film. Dus er zit wel degelijk markt in.

    1. Raaphorst avatar

      Ik moet The Artist eens gaan zien. Ben ook benieuwd hoe ze het met de muziek gedaan hebben.

  4. pauladamdj789 avatar
    pauladamdj789

    Hello
    Yes that is absolutely right that is the different way presented the video. I think that the people also thinking about the Video Maken without the sound in the future.

  5. Steven avatar

    Een stille video is zeker te verdragen, als je er de tijd voor neemt. Of geïnteresseerd bent in stille films zoals “The Artist”.
    Een video op internet heeft, denk ik, altijd de bedoeling om de aandacht van de kijker vast te houden, en een video moet daar dan meteen alles voor doen. Want de kijker van tegenwoordig is een multitasker. Na 2 saaie of stille seconden zit de kijker op een andere website of tv kanaal.

    Zoals je zegt, als er muziek klinkt bij het openen van een site vindt men dat verschrikkelijk. Dit komt m.i. omdat men daar niet voor kiest. Men wil een site zien, geen muziek horen.
    Als je een video wilt zien, klik je uit eigen beweging op de play button en verwacht je niet anders dan audio. Een goede video bestaat over het algemeen voor 80 % uit audio.

    1. Raaphorst avatar

      Als ik erover nadenk dan is geluid en beeld best een vreemde combinatie. Jarenlang waren films dan ook ‘stom’. En heden ten dage moet het beeld en geluid sync gehouden worden omdat de media totaal niets met elkaar te maken hebben, behalve dat ze op tijd lopen en wellicht op hetzelfde moment opgenomen zijn.

      Met beeld en geluid zullen we de komende jaren meer gaan doen, als losse onderdelen. De interactieve documentaire is daarvan een goed voorbeeld. Dat kan beeld en geluid sync leggen, muziek van Soundcloud instarten, dynamische teksten van bv wikipedia laden enzovoorts.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.