Een lezing van max 18 min

Yolanthe Smit is initiatiefnemer van TEDxTheHague. Zij is speech & presentatiecoach. En ik geloof dat ze dat goed kan.

Vandaag stuurden we daarover een paar emails heen en weer. Omdat we het vertellen van verhalen zo leuk vinden. Of noem het storytelling, of een lezing.

Verder nog, hoe korter hoe beter. Laat je verhaal nooit langer duren max 18 min (TED Tijd!) Dat betekent dus snoeien. Je kunt niet alles wat jij weet en vindt van een onderwerp in 1 sessie vertellen. Mensen verliezen hun aandacht.

Zo had ik het nog niet bekeken. Een lezing van een uur, zelfs van 2 uur ben ik gewend om zelf te geven. Of een training/masterclass van 3 uur voor de School of Audio Engineering (SAE, Amsterdam). Toch lijkt mij een format van 18 minuten krachtiger.

Daarom ga ik het ook zelf toepassen. Een goed verhaal in maximaal 18 minuten vertellen. En daarna openen we de groep. Ruimte voor vragen, discussie wellicht. Gegarandeerd binnen 1 uur klaar, kort en krachtig.

Referenties

  • Yolanthe Smit
  • TEDxTheHague

Abonneer je op mijn berichten

Bepaal zelf de frequentie waarin je mijn artikelen wilt ontvangen (direct, dagelijks of eens per week). De link om dit in te stellen vind je in de bevestigingsmail.

Reacties

16 reacties op “Een lezing van max 18 min”

  1. Raaphorst avatar

    Een lezing van max 18 min | Melodiefabriek http://melodiefabriek.nl/2010/09/een-lez… via @Raaphorst

  2. Yolanthe Smit avatar
    Yolanthe Smit

    Juist ja Raaphorst. Zet hem op!
    Aan de slag ermee. En wie weet word jij dan wel de tweede TEDxTheHague live speaker. (bij ons vooralsnog 10 m. max)
    Let me know when you are ready!
    En dan doen we een coaching sessie om de puntjes op de i te zetten.

    Zorg ook dat er nog veel is wat mensen van jou willen weten. Misschien betalen ze wel voor jouw expertise ;-)

  3. Y. avatar
    Y.

    Dat was ik nog vergeten te zeggen: Your students will LOVE you!

  4. Stan Lenssen avatar
    Stan Lenssen

    Ik grijp de kans nu die voor me ligt ;-)

    Proficiat Yolanthe met die mooie weergave van jouw werk en leven in de rubriek “De geboren ondernemer” in NRC-next 7-9-10.

    Authentiek en indrukwekkend!

  5. Peter de Kock avatar

    Om thuis vanachter de computer te bekijken vind ik de 18 min. dan TED prima. Maar voor het live werk ligt het volgens mij aan het onderwerp en de spreker hoe lang iets kan boeien. Een paar maanden geleden zag in Seth Godin in Antwerpen en geloof me, die anderhalf uur vlogen voorbij. Had van mij nog wel wat langer mogen duren.

  6. Yolanthe avatar
    Yolanthe

    Hallo Peter de Kock.
    Niet iedereen is een Seth Godin, guru van de nieuwe marketeers. Heeft al vele malen gesproken all over the world. Meestal is hij kort en bondig. Gebruikt ook korte zinnen. Houdt niet van lange lezingen dus ik ben nogal verbaasd over jou mededeling.

    Ken je deze van Goethe:
    Goethe (1749-1832).

    Wer Grosses will, muss sich zusammenraffen;
    In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister,
    Und das Gesetz nur kann uns Freiheit geben.
    

    Het is slechts weinigen gegeven om langer dan 18 minuten (sommige zelfs maar 2, 5 of 10 minuten) te boeien.

    Less is more is een variatie op dit thema.

  7. Raaphorst avatar

    @Yolanthe: leuk interview trouwens in NRC!

  8. Peter de Kock avatar

    Hoi Yolanthe, ik merk dat naarmate ik meer om me heen kijk, en vooral in mijzelf kijk, ik steeds minder goed uit de voeten kan met algemene stellingen. Less is more zal vast en zeker in veel gevallen werken maar als ik de keuze heb me 18 minuten te laten inspireren door Seth of anderhalf uur, dan is die keuze snel gemaakt. Zoals ik het zie en ervaar is elke situatie weer anders en uniek. Wat mij bijvoorbeeld zo raakt in Seth’s blog is dat zijn boodschappen zo kort zijn. En wat Goethe betreft: zijn werken waren ook aanzienlijk van omvang :)

  9. Erwin Blom avatar
    Erwin Blom

    Dus omdat TED het doet is 18 minuten ideaal? En als TED 30 minuten had gekozen was dat in Den Haag de norm geworden? Is dit de @raaphorst die lak aan regels heeft ;-) ?

  10. Raaphorst avatar

    @Erwin: ja en nee. Ik geloof wel in het kiezen van een format, puur voor mezelf. Bv Pecha Kucha (erg leuk!).

    Volgens mij werkt alles als je er maar in gelooft. Elke regel kan inderdaad omgedraaid worden. Maar kort en krachtig, ik vind het een goeie. En ga het doen.

  11. karin r. avatar

    Dat is helemaal mijn formule! Als er iets is wat ik NIET goed kan is ellenlange verhalen aan elkaar praten. Ik BEN juist kort en bondig! ;-)

  12. Yolanthe Smit avatar
    Yolanthe Smit

    Erwin Blom: Iedereen moet doen wat hij niet laten kan. Het punt is dit: Wat en wie wil je bereiken met je verhaal? En hoe ze je het neer.TED.com heeft niet voor niets een limiet van 18 min. Het is een ‘proven format’. Sommige sprekers doen het in veel minder tijd, zeg 3, 4 of 8 m. Enkelen gaan over de tijdslimiet heen.

    Peter de Kock: Tja, zelfs bij Seth Godin vind ik 18 min genoeg http://www.ted.com/talks/lang/eng/seth_godin_on_the_tribes_we_lead.html Maar fijn dat je zo hebt genoten.
    Voor de sprekers onder ons: Experimenteer en kijk wat voor je genoor het beste werkt, dat werkt dan ook voor jou.

  13. Michael Minneboo avatar

    Ach, 18 min., 20 min of 30 min. Streven naar kort en bondig lijkt me goed. Waarom zou je iemands tijd onnodig verspillen met een lang verhaal, als het ook korter KAN. En nee, je moet niet al je kennis willen proppen in een lezing. Dat snap ik best. Dat kan simpelweg niet.

    Ik hou zelf ook niet van te lange lezingen, mijn gedachten gaan afdwalen. Dat komt ook omdat maar weinig mensen zo lang kunnen boeien. Het valt mij op dat veel Amerikaanse sprekers op congressen je aandacht makkelijker vasthouden. Ik denk dat dit komt omdat ze beter getraind worden, en simpelweg een betere show weten neer te zetten. Sommige sprekers kunnen dat zo goed, dat je inderdaad 90 min. lang geboeid naar ze zit te luisteren. Soms zonder powerpoint of wat voor presentatie dan ook. Vakwerk is dat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.