Gemakzuchtigen podcasten niet

Fuck gemak!

Onlangs sprak ik iemand die het bloggen weer wilde gaan oppakken, moe geworden van de meuk die hij op Facebook de hele dag door aantrof. Dat activeerde een schepende wens bij hem. Iets op Facebook plempen dat kan iedereen namelijk, maar een goed blogje tikken op je eigen domeintje dat is een heel ander verhaal.

Of misschien ging hij wel podcasten, want podcasten was toch wat eenvoudiger dan bloggen? 

Gemak dient de mens is een oud cliché dat maar ten dele waar is. Een persoon die in alles voor het gemak kiest en nooit een tegenslag tegenkomt, het is te saai voor woorden. Zo iemand kiest in alles voor de veilige weg en voor gemakzucht. Daar zit geen verhaal in. Dat is gewoon een fakking suf bestaan!

De echt goeie dingen ontstaan pas als we iets weten te overwinnen. Als we iets nieuws proberen. Iets leren. Fouten maken, vallen en opstaan. Iets scheppen vanuit niets. Dat kost tijd, moeite, volhouden, vertrouwen hebben in jezelf. 

De persoon die wilde gaan bloggen vertelde me dat hij altijd zo zit te worstelen met de Nederlandse taal. Vandaar dat ‘ie dacht dat podcasten gemakkelijker is. Ik haalde hem uit de droom: met een podcast heb je dat ook. Met grammatica hoef je geen rekening te houden maar je moet wel goed kunnen spreken en goeie zinnen verzinnen. Da’s niet iedereen gegeven, of lees: niet iedereen heeft er het geduld voor.

Een podcast kost heel veel werk om te maken. Want na het schrijven van de teksten moet je ze ook nog eens gaan opnemen en gaan editen.

Podcasting kan zelfs complexer zijn dan video. Bij video is goed geluid ook van belang, dus naast beeld zul je ook de audio zorgvuldig moeten opnemen. Maar video is wel veel meer vergefelijk als het aankomt op het geluid. Wat kleine schommelingen in de geluidssterkte tussen stemmen vallen “op beeld” veel eerder weg dan bij een podcast.

Wie weleens een podcast heeft ge-edit weet dat het balanceren van stemmen, muziek en geluiden een heidens karwij is. En er zijn vrijwel geen trucjes om dat proces te versnellen. Ik ben een audionerd en gebruik de modernste tools voor het behandelen van geluid, maar een goed klinkende podcast bouwen kost gewoon een hoop hand- en luisterwerk.

Sure, je kunt je zeker afvragen: hoe perfect moet het klinken? Welnu, in Amerika zie je hoe de norm omhoog is geschoten. Het publiek accepteert simpelweg niet een podcast waarvan het geluid slecht is. Of een podcast waarbij de editing als een tang op Dirk slaat.

Neem het podcasten serieus als je ervan houdt! Accepteer dat alle goeie dingen tijd en moeite kosten.

De mate van perfectie is overigens wel een interessant vraagstuk. Ik ben een groot perfectionist maar het geheel moet ook niet te glad worden naar mijn idee. Dat levert dus een interessante worsteling op waarover ik een volgende keer misschien wat zal neerpennen.

Archor maakt het makkelijk?

Anchor levert een app die het ons juist wel makkelijker maakt om te gaan podcasten. Ze hebben onlangs hun app totaal vernieuwd om zich totaal te richten op podcasting. Eerst was het meer een soort Twitter voor audio.

Introducing the all-new Anchor: Podcasting for everyone.

De experimentele players van de Guardian

Wat is de beste manier om audio online af te spelen? Naar mijn idee levert SoundCloud al jaren de beste player. De Guardian zoekt naar een eigen oplossing en experiment daar op dit moment mee.

Uncovering the potential of mobile audio: a new experimental player, and a new show

Het groeimodel

De podcastingboom, die hier in Nederland nog maar net begonnen is, is misschien zelfs in Amerika ook maar net begonnen. Althans dat stelt dit artikel:

Listen up — again! The podcast boom is still just getting started – Chicago Tribune

Hoofdstukken/chapers

Tig nieuwsbrieven terug heb ik het weleens gehad over hoe je hoofdstukken/chapters kunt toevoegen aan een podcast. Zo kun je een podcast opdelen in stukken waar de luisteraar naartoe kan springen/skippen. Dat vergt een paar technische handelingen.

Podcast Chapters: Explained — Sonics Podcasts

Chapters toevoegen heeft niet altijd veel zin. Ik kan me voorstellen dat het voor informatieve podcasts handig is maar voor verhalende podcasts juist averechts werkt. Maar goeds, misschien is het handig om de mensen die optie te geven. Hoewel, gemak…

We leven in tijden dat men het de mensen zo gemakkelijk mogelijk lijkt te willen maken. Omdat het geld oplevert natuurlijk. Maar kinderen worden er zo narcistisch van als de hel.

Ongemak, zoek naar ongemak! 😜

99% Invisible over de Bijlmer

Nu ik zelf intensief aan het podcasten ben hou ik weinig tijd over om andere podcasts te beluisteren. Het houdt me bij de feiten. Maar eentje die ik nog wil checken is de aflevering over de Bijlmer van de megapopulaire 99% Invisible podcast. Waarbij de Hollander Chris Bajema (Man met de Microfoon) werd ingeschakeld als co-reporter.

Bijlmer (City of the Future, Part 1) – 99% Invisible

De open deuren bij de NPO

Dat de NPO enorm achterloopt op het gebied van internet en grossiert in een totaal gebrek aan visie, dat wisten we al jaren. Toch is het raar dat die baasjes bij de NPO er nog altijd mee wegkomen.

Dus wat de Raad voor Cultuur onlangs concludeerde mag geen verrassing heten. Maar zal er ook iets door gaan veranderen?

Internetstrategie NPO is achterhaald, vindt de Raad voor Cultuur – Media – Voor nieuws, achtergronden en columns

De reissue van Maternité

Van de week scoorde ik weer de nodige aandacht met mijn podcast VERVORMER. Vet! Zo verscheen er van de week een artikel in Brabants Dagblad en AD Tilburg. En er kwam aandacht vanuit België. Het programma Wonderland op Radio 1, VRT, schonk dinsdagavond ruim aandacht voor mijn podcast dat het kantellied Maternité als onderwerp in een podcastreeks behandelt. Een soort Serial maar dan voor 1 liedje.

Luister terug: Wonderland op Radio 1 (VRT) over Maternité en VERVORMER – VERVORMER

Dit niet voor de hand liggende lied van mijn oude band MAM (lees: een ongemakkelijk lied) was helaas niet te vinden op Spotify en dergelijke. Maar vanaf deze week is dat wel het geval.

https://twitter.com/vervormer/status/965862222948978688

Check het maar. Dit ongemakkelijk lied uit 1986 zal door mijn podcast in ene een stuk gemakkelijker in het gehoor komen te liggen… da’s de magie van Het Verhaal.

Tot zover! Volgende week praten we verder…


Abonneer je op mijn berichten

Bepaal zelf de frequentie waarin je mijn artikelen wilt ontvangen (direct, dagelijks of eens per week). De link om dit in te stellen vind je in de bevestigingsmail.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.