De Stop Online Piracy Act (SOPA), ook bekend als H.R. 3261, is een Amerikaans wetsvoorstel dat op 26 oktober 2011 werd ingediend door het Republikeinse lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Lamar Smith en een groep van twaalf Republikeinse en Democratische medestanders. Het wetsvoorstel geeft de Amerikaanse justitie en auteursrechthebbenden meer mogelijkheden om online uitwisseling van auteursrechtelijk beschermde bestanden en online handel in namaakproducten tegen te gaan.
De wet zou het Amerikaanse ministerie van Justitie en auteursrechthebbenden de mogelijkheid bieden websites die auteursrechtschending faciliteren voor de rechter te dagen. Een en ander zou kunnen leiden tot het opleggen van een verbod aan advertentienetwerken en online betaalsystemen als PayPal om met dergelijke websites zaken te doen, het verbieden van zoekmachines om naar die websites te linken en de verplichting van internetaanbieders om de websites te blokkeren. Volgens de nieuwe wet zou het aanbieden van beschermd materiaal in de vorm van streaming media een misdrijf zijn.
Een wet die online censuur in Amerika volledig zou legitimeren. Gelukkig is de weerstand in Amerika nogal groot. Zo zijn felle tegenstanders het überhippe blogsysteem Tumblr, Wikipedia en Mozilla. En bedrijven als Google, AOL, Yahoo, Facebook, Microsoft en zelfs het Witte Huis steunen het protest tegen het wetsvoorstel in de huidige vorm. Sommige websites gingen onlangs uit protest op zwart. Google censureerde zijn logo op de Amerikaanse website. In Nederland deed ook GroenLinks, mee met het protest.
Helaas, zijn er genoeg bedrijven die er anders over denken. Die weten niet hoe snel ze een soort tweede China in werking kunnen stellen. Door hun aangespoord haalde de FBI in januari van dit jaar de site Megaupload offline omdat er naast legale content ook illegale content op Megaupload gedeeld werd.
Gelukkig zijn we in Nederland wat frisser van verstand:
Speeding is illegal too: but you don't put speed bumps on the motorway #SOPA
— Neelie Kroes (@NeelieKroesEU) January 20, 2012
Glad tide is turning on #SOPA: don't need bad legislation when should be safeguarding benefits of open net.
— Neelie Kroes (@NeelieKroesEU) January 20, 2012
Neemt niet weg dat mijn generatie die aasgieren keihard moet aanpakken voor dit staaltje machtsmisbruik. In Amerika gaat daarom komende maand een hele concrete actie van start die de bedrijven hard in de ballen trapt: 1 maand stoppen met consumeren. Onder de noemer de Black March. Zij willen consumenten censureren. Goh, dan stoppen wij toch gewoon die shit te kopen! Ons machtigste middel. Zonder onze aandacht en geld sterven ze uit.
Geef een reactie