Hacken heeft een zonnige kant. Waarom? Simpel, omdat hackers de zwakke plekken in systemen blootleggen zodat je maatregelen kunt nemen om nog veel grotere problemen te voorkomen. Zoals Brenno de Winter het bijvoorbeeld aanpakt met zijn hackervrienden. Die toonde aan hoe slecht de beveiliging van bijvoorbeeld de DigiD, cheaptickets.nl en de OV-chipkaart geregeld was. Maar in plaats van respect voor deze ethische hackpogingen (puur bedoeld om onze eigen veiligheid te garanderen) zat het Openbaar Ministerie een tijd lang achter Brenno aan. Het heeft hem 10.000 euro uit eigen zak gekost en het OM weigert Brenno dat bedrag terug te betalen, zo las ik gisteren in Vrij Nederland (09 / 3 maart 2012).
In Amerika snappen ze het een heel stuk beter, zo lijkt het want onder de titel ‘The Bright Side of Being Hacked‘ klopte de The New York Times 2 dagen geleden een goed artikel over de hackerbeweging Anonymous.
Anonymous bestrijdt het kwaad vanuit een ethisch oogpunt. Maar gaat nog veel verder dan hacken alleen.
Anonymous is a wake-up call
Als je het mij vraagt zijn deze bewegingen noodzakelijk om internet vrij te houden. Ze toetsen systemen en mensen op hun zuivere werking en gedrag. Ze zijn sterk moralistisch en proberen machtsmisbruik aan te pakken.
Ook onze nieuwsmedia is zo lek als een mandje. Alle persberichten worden letterlijk overgenomen zonder wederhoor te plegen. En dan heb ik het niet alleen over de APN-berichten (waar Anonymous ons trouwens, terecht, op aanspreekt) maar over alle (!) persberichten. Kwestie van copy and paste en het staat online of gaat met de gedrukte versie mee. Zoals je gisteravond in een uitzending van het VARA-programma RamBam kon zien. Opvallend overigens dat het publiek op Twitter deze fake-nieuwsberichten wist te ontmaskeren. Zeg maar kijhard: #nieuwsredacties #fail. Het publiek is soms slimmer dan de gevestigde orde.
Geef een reactie