De do’s and dont’s van Twitter

Gisteren schreef Karin een post over volgen en ontvolgd worden op Twitter. Daarin een onderzoek van het Amerikaanse bedrijf WhiteFireSEO die als belangrijkste reden om iemand te ontvolgen teveel tweets geeft. 36 berichten per dag is volgens hun de kritische grens. Ik gaf in een reactie aan dat Maria Popova van het populaire blog Brain Pickings daar ruim boven zit. Zij plaatst automatisch (via planner) om de 15 minuten een tweet van ’s ochtends 8 uur tot ’s avonds 11, dus dat zijn er 60 per dag. En alleen in de weekenden doet ze ze om de 20 minuten.

Geheel geautomatiseerd dus. Van te voren zorgvuldig uitgekozen en ingepland voor haar bijna 210.000 volgers op dit moment. Kortom: wat WhiteFireSEO zegt, snijdt geen hout.

En in tegenstelling tot wat die goeroes allemaal roepen “wat zou moeten” praat Maria ook helemaal never nooit terug. Twitter is voor haar een kanaal om interessante links te vinden en die vervolgens te delen met haar publiek, maar het is voor haar geen conversatie-kanaal (bron). Haar populaire blog is dat overigens ook niet, je kunt er niet reageren.

It’s a content discovery tool for me, not a conversational one.

Voor Twitter worden allerlei do’s and dont’s verzonnen maar ze zijn vaak op gebakken lucht gebaseerd door non-experts. Daarvoor is Twitter en haar publiek te grillig. Het laat laat zich dus vrijwel niet in regeltjes dwingen. Gelukkig maar en laat het onze grenzeloze creativiteit maar aansporen.


Ontvang mijn blogposts per e-mail

Je kunt de frequentie hiervan zelf instellen.


Reacties

4 reacties op “De do’s and dont’s van Twitter”

  1. he gatver, volledig geautomatiseerde tweets. lekker spontaan zeg. …

  2. @Karin @Marco: Ja, van volledig geautomatiseerde tweets word ik ook niet vrolijk. Dat je nieuwe blogposts automatisch aankondigd vind ik prima, maar ik wil verder wel graag met een mens praten en niet met een bot. Verder ben ik het wel met je eens, Marco, al die regels… lekker negeren. En dat uit zo’n onderzoek blijkt dat je maximaal 36 tweets per dag moet versturen. Onzin. Het hangt er toch helemaal van af wat je te zeggen hebt en hoe je dat doet. Als je boeiend bent mag je van mij wel 100 tweets de wereld in sturen, als je 36 keer zit te vertellen dat je aan het hardlopen bent of dat je zo lekker gaat met je freelance praktijkje mag je wat mij betreft je kop wel weer houden.

  3. RSS is ook automatisch. da’s dan toch weer anders, maar het is ook tekst op een scherm tenslotte :D

  4. Wow, die vrouw is een machine! Bizar. Wel een boeiend stuk(Atlantic),

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.