foto onder Creative Commons BY: David DeHetre  bewerking: Marco Raaphorst
foto onder Creative Commons BY: David DeHetre
bewerking: Marco Raaphorst

Je kunt er lang en breed over lullen maar internet is toch echt een verlengstuk van wie we zijn. En die techniek, het internet dus, is niet eng. Techniek die niet veel abstracter is dan een fiets, een auto, een boek of ga zo maar door. Een fiets en een auto zijn verlengstukken van onze benen en enorm praktisch. Over het nut van het geschreven woord hoef ik het ook niet te gaan hebben lijkt mij. Toch moet ik het nut van een blog nog regelmatig hard zien te maken. Met name voor bedrijven. Nog geen 25% van alle Nederlandse bedrijven heeft een blog, zo schat ik in.

We leven in tijden dat alles compleet op zijn kant ligt. De wereld is radicaal aan het veranderen mede door internet. Al eerder heeft de overgang van handmatig naar machinaal vervaardigde goederen, ten tijden van de industriele revolutie, de wereld veranderd. De digitale revolutie gaat verder dan dat want alles dat te automatiseren valt zal geautomatiseerd gaan worden komende jaren.

Het handelen van webservices gaat steeds meer op menselijk gedrag lijken. Google geeft antwoord op al onze vragen. Inmiddels geheel gebaseerd op jouw gebruikersprofiel. Reisplanners vertellen je welke verbinding de beste is. En afgaande op jouw smaak maakt een online computerprogramma suggesties welk boek je zou moeten lezen, welke muziek je zou moeten beluisteren en met welk cadeau je jouw geliefde een plezier kunt doen. Het zal de komende jaren nog veel verder gaan dan wat ik nu schets. Computers gaan zelfstandig kunnen leren. En internet zal gekoppeld worden aan onze auto’s, koelkasten, straatcontainers en ga zo maar door.

De computers doen het (saaie, geestdodende, lopende band) werk en wij doen de rest. Maar wat is die rest? Ook in de muziek is gebleken dat computers voor gevoel kunnen zorgen. Drumcomputers hebben de drummers vervangen en wij dansen erop. De techniek is een verlengstuk geworden voor musici in haar zoektocht naar perfectie. Zelfs de niet-muzikalen kunnen op een iPad muziek maken. En een Autotune zorgt ervoor dat niemand meer vals hoeft te zingen.

Wat kunnen wij bloggers daar tegenover gaan stellen, tegen die nieuwe wereld die zo vergaand geautomatiseerd en geperfectioneerd is? Moeten wij op zoek gaan naar onze meest persoonlijke kant? Dat wat ons echt menselijk maakt? Menselijker dan een drumcomputer, menselijker dan een nieuwsaggregator, menselijker dan geaggregeede suggesties en tips online. Het is een uitgelezen kans om terug te keren naar het echte. Dat wat we een computer nooit zouden kunnen vergeven. Dat we direct een #FAIL noemen. Maar ergens o zo menselijk is.

(bovenstaande is mijn gastblog voor iBlogBuddy die op 18 december 2012 is verschenen)


Ontvang mijn blogposts per e-mail

Je kunt de frequentie hiervan zelf instellen.


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.