Vergankelijkheid van het blog

vergankelijkheid

Op de meeste blogs wordt de publicatiedatum bij de blogpost afgebeeld. Soms is de datum zelfs een onderdeel van de URL. Heb jij er weleens over nagedacht waarom dat is? Vast wel. Ik ook.

Ik loop me al jaren te verbazen over het vermelden van die datum. Wij bloggers brengen toch geen nieuws? Wij schrijven toch niet over de waan van de dag? Waarom zouden we het dan zo’n stempel geven?

Jaren geleden bedacht ik dat voor Hofstijl.nl de datum overbodig is. Juist omdat Hofstijl zich niet op de actualiteit wilde richten en artikelen publiceerde die 5 jaar later nog steeds even waardevol zouden blijken te zijn. Als streven. Ik zwichtte voor de kritiek van een journalist van NRC en liet de datum op de site bij elk bericht zien.

Medium, het hippe nieuwe blogplatform van de uitvinders van Blogger en Twitter laat de datum achterwege. En dat doe ik sinds een tijdje nu zelf ook. Ik heb er nog niemand over gehoord. Het was jou misschien nog niet eens opgevallen. Hier niet en bij die andere blogs niet. Toch is Zonder Datum het nieuwe ding voor ons bloggers. Tegen de vergankelijk.

Update: Ik heb besloten om toch de datum onderaan de post te vermelden. Kan daar geen verwarring meer over ontstaan.


Abonneer je op mijn berichten

Bepaal zelf de frequentie waarin je mijn artikelen wilt ontvangen (direct, dagelijks of eens per week). De link om dit in te stellen vind je in de bevestigingsmail.

Reacties

17 reacties op “Vergankelijkheid van het blog”

  1. karin r. avatar

    niet opgevallen inderdaad. maar ik vind het wel lelijk in de url trouwens, dat was me wel al opgevallen. bij mij dan.

  2. DixitQuote avatar
    DixitQuote

    Juist vanuit geschiedkundig oogpunt (als we het dan hebben over schrijven voor de eeuwigheid) is het vermelden van de datum straks eerder een aantrekkelijk gegeven dan de afwezigheid van de datum. Denk hierbij aan foto’s. Er zijn heel veel kiekjes die je kunt vinden in familiealbums of op sites ed. Juist als er een datum bij staat wordt de foto meer het bestuderen waard. Zo ook lijkt me is dat met een mening of een beschrijving. Juist de tijdsaanduiding geeft over enige tijd het reliëf.
    Over ‘nieuws’ is nog weer heel wat anders te zeggen: Het nieuws bestaat niet.

    1. Marco Raaphorst avatar

      Ik zeg ook niet dat die informatie verloren moet gaan. Maar het is meta-informatie die niet sterk visueel zichtbaar hoeft te zijn. Weet niet wat de gedachtegang van Medium is, maar die zal soortgelijk zijn vermoed ik.

  3. madbello avatar

    Ik zie de datum als een vorm van transparantie en informatie van het item. Maar het weglaten van de datum voorkomt dat een oud stuk als gedateerd woord gezien door de datum dat het draagt, dus dat is zeker een punt.

  4. Arnoud avatar
    Arnoud

    Ik ben het geheel eens met DixitQuote. Een weblog heeft dikwijls ook de functie van kroniek, waardoor het tijdsbeeld op microniveau bewaard blijft. Natuurlijk is het belang ook wel afhankelijk van de onderwerpen, als je vooral over tijdloze zaken schrijft is een datum minder relevant. Maar als ik terugkijk in mijn bijna twaalf jaar bloghistorie vind ik datering onmisbaar.
    Ik houd mij naast mijn blog veel bezig met historische teksten en foto’s en ik kan je verzekeren dat het waanzinnig irritant is wanneer foto’s niet gedateerd zijn. Wat dat betreft is de komst van de digitale camera een zegen.

  5. Michael avatar

    Interessante kwestie. Ik ben ook fan van een datum bij stukken. Prima dat je die weglaat op je blog natuurlijk, maar ik schrijf als journalist nu juist wel vaak over de waan van de dag. Ook op mijn blog. En voor mezelf vind ik het makkelijk om te weten wanneer ik wat deed en wat ik toen publiceerde. De datum bij mijn stukken is er dus ook voor mezelf.

    1. Marco Raaphorst avatar

      De datum blijft wel bij mijn stukken staan, op de achtergrond. WordPress houdt dat prima bij. Daarbinnen kan ik ook zoeken. Ik voorzie ook alle media objecten (foto’s en dergelijke) van aanvullende informatie, voor mijzelf. Maar de vraag is of je bezoek er iets aan heeft. In mijn geval niet. Hoewel vele blogposts die ik schreef allang vergankelijk zijn geworden.

      1. Michael avatar

        Ik denk dat je er als bezoeker wel wat aan hebt. Stel dat iemand voor het eerst op je blog terecht komt via Google, dan kan hij of zij aan de datum zien of je blog nog actief is, of je recent hebt gepubliceerd of dat het een ‘slapend’ blog is.

        1. Marco Raaphorst avatar

          Maar moet dat bij een blogpost staan? Ik mag hopen dat ze de blogpost eerst lezen voordat ze zich dat soort vragen gaan stellen.

          Als je een tijdloos stuk schrijft hoeft er niet heel duidelijk een datum boven te staan. In een boek staat dat ook niet op elke bladzijde, alleen het jaar van uitgave. Blogs zien er in mijn ogen vaak niet uit. Ze zijn voorzien van allerlei toetsers en bellen die nauwelijks iets met de tekst te maken hebben. Sites als Medium zetten naar mijn idee de toon. Minimalistisch en heerlijk leesbaar.

          1. Michael avatar

            Boeken en blogs zijn heel verschillende dingen vind ik. Maar dat even terzijde. Ik denk dat je te veel hamert op de eeuwigheidswaarde van blogposts en dat je een beetje verliefd bent op de cleane look van sites als Medium. En dat is prima natuurlijk. Ik stoor me alleen niet aan een datumvermelding. Zeker niet zoals het bij mij staat, gewoon klein onder de kop van het stuk. Dan vormen al die buttons onderaan voor meer beeldvervuiling maar ja, die zijn wel weer handig om mensen op een makkelijke manier te laten verwijzen naar je blogpost. Kortom, ik stoor me er minder aan dan jij.

            1. Marco Raaphorst avatar

              Waar. Als ik me eraan stoor moet ik er wat aan doen. Ik ros alles eruit desnoods.

              1. Michael avatar

                Dat is je goed recht natuurlijk maar ben je je niet veel te druk aan het maken over vorm in plaats van de inhoud?

                1. Marco Raaphorst avatar

                  Ik wil gewoon meegaan met de tijd, iets doen dat past bij onze moderne techniek. De inhoud moet natuurlijk ook goed zijn, maar de presentatie daarvan is zeker een belangrijk onderdeel. Althans voor mij. Daarom kies ik voor een responsive blog. Daarom lees ik nu ook veel blogs via Pocket omdat dat echt veel beter leest. Dat format, die vorm, dat is een verschil van dag en nacht voor mij.

                  Het ziet er gewoon kicken uit op een moderne browser, maar ook op een iPhone of Android app.

  6. Michael avatar

    Eens, hoe je iets presenteert, hoe je blog eruit ziet, is belangrijk. Maar puntje bij paaltje wil ik mijn energie vooral steken in de blogposts zelf en niet te veel energie kwijt zijn aan nadenken over hoe te bloggen en te lang stilstaan bij hoe het blog eruit ziet. Ik hoef dus niet per se met mijn tijd mee, als het allemaal maar goed werkt en duidelijk te lezen is. Ook op nieuwe apparaten.

    1. Marco Raaphorst avatar

      Doe je ding. Als we het allemaal hetzelfde zouden doen zou het saai worden.

  7. Marco Raaphorst avatar

    Zie ook update onder de post. Ik heb besloten om toch de datum onderaan de post te vermelden. Kan daar geen verwarring meer over ontstaan.

    1. Michael avatar

      Ja is toch handig. Vooral voor mensen die via google op je tekst binnenkomen. De datum geeft vaak ook aan hoe relevant iets nog is. In ieder geval geeft het die lezers meer houvast om je tekst op waarde te schatten.
      Als ik research doe en eerdere interviews tegenkom met degene die ik ga interviewen, vind ik het altijd fijn om dat interview in de context van wanneer het is afgenomen te kunnen plaatsen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.