Weet wie je klanten zijn

Hoewel het begrip klant simpel en eenduidig is, blijkt de praktijk vaak complex. Vandaar dit blogje. Ik ben ondernemer (op het moment van schrijven al ruim 10 jaar) en heb klanten. Alleen dankzij hen kan ik bestaan.

Een klant is de afnemer van een goed of dienst van een leverancier. In principe is het zo dat hier betaling tegenover staat. Voor veel organisaties zijn klanten een belangrijke bron om – direct of indirect – inkomsten te verwerven. Het woord ‘klant’ is ontstaan vanuit de betekenis: geïnteresseerde.
bron: Wikipedia

In bovenstaande uitleg kan ik mij helemaal vinden. Direct aan de persoon wordt het product of dienst geleverd. De persoon koopt de producten of diensten bij jou op locatie of je brengt ze naar hem of haar toe. De persoon in deze kan natuurlijk ook een bedrijf of organisatie zijn.

Kortom: je weet wie jouw klanten zijn.

Stel nu dat je een iPhone-app via de iTunes Store verkoopt. Zijn de afnemers van die app ook jouw klanten? Nee! Apple levert de app bij deze klanten af. En de contactgegevens van de klanten levert Apple niet aan jou maar slaat zij voor eigen gebruik op. Kortom: dit zijn niet jouw klanten maar die van Apple.

Het lijkt mij vrij essentieel dat je van een klant de contactgegevens hebt. Met name het email-adres is heel belangrijk.

Heden ten dage kun je prima via een eigen online shop producten en diensten verkopen. Of via een webservice die als shop fungeert. De klantgegevens moeten echter wel voor jou zijn wil je kunnen spreken van jouw klanten.


Ontvang mijn blogposts per e-mail

Je kunt de frequentie hiervan zelf instellen.


Reacties

2 reacties op “Weet wie je klanten zijn”

  1. Hoi,

    Wat vind jij dan van de verhouding Kunstenaar<Galerie?
    Zijn de klanten die werk kopen in de galerie van de eigenaar of van de kunstenaar.
    Ik vind dat de Galeriehouder wel de mensen naar zich toe trekt.

    Sommige muzikanten zullen waarschijnlijk ook wel gegroeid zijn door een bedrijf zoals I-tunes of misschien Spotify.

    Groetjes,
    Rob

  2. De relatie tussen Galerie en afnemer is puur commercieel denk ik. De afnemer is de klant van de Galerie die op zijn beur weer een klant van de kunstenaar is.

    Spotify werkt eigenlijk net zo als iTunes. Als band heb je fans maar via Spotify kom je nooit te weten wie dat zijn. De klanten van Spotify blijven onbekend bij de labels begreep ik.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.