Vandaag geen rant. Ga zelf maar ranten! Een eigen mening vormen is goed voor je.
Eerst ff oefenen in de woonkamer. Druk de TV uit, hijs je broek omhoog en tik met je trouwring op het aquarium om de aandacht op te eisen. Lul je eigen maar lekker in het zweet. Voelt goed toch? Gewoon lekker van je afblaffen, wat gezegd moet worden, moet gezegd worden.
“Pap, je bent een held!”
Soms vraagt iemand mij waar ‘ie over zou moeten podcasten. Helaas, ik ben niet helderziend. Daarom kick ik altijd die vraag terug: “welk verhaal MOET jij vertellen?” Alles wat je kunt afdoen met een half tam “wel aardig” of “eventueel” valt af. Het is een kwestie van moeten of anders gewoon niet doen.
Daarom volg ik de wereldwijde demonstraties rondom racisme ook met grote bewondering. Dat komt immers voort uit een diep innerlijk moeten. Je moet zoiets koesteren als het zich aandient. Fight the powâh!
Playlists voor podcasts aanmaken in Spotify? Doe het in de browser!
Spotify biedt al een tijdje de optie om playlists voor podcastafleveringen aan te maken. Dit werkt niet in de desktopversie van Spotify maar wel in de mobiele versie. Dat komt omdat Spotify, wat ze zelf het Spotify Model noemen, met autonome teams werkt. Team Desktop en Team Mobile werken zodoende compleet langs elkander heen.
Innovatie….
Maar nu is er ook een team Browser en die lijken dus op goede voet te staan met team Mobile. Tenminste dat vermoed ik want ik kwam er bij toeval een paar weken geleden achter dat je in de browser wel een podcastaflevering naar een playlist kunt slepen. Handâg!
Podcastfestival 2020, hoe dan?
Het Podcastnetwerk is op zoek naar de hamvraag ‘hoe moet het Podcastfestival 2020 eruit komen te zien?’ In verband met De Corona zal het festival dit jaar grotendeels een virtueel programma hanteren om ‘de Nederlandse podcastcultuur te vieren.’ Dat klinkt goed. Voor input hebben mijn podcastvrienden een Google Form opgezet:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdZ_A5Gcy7wrXfaL64Fc8ishI_dd3v-hlEE9rThN-zaeeqBoQ/viewform
Klinkt lekkâh menselijk
Zeg eens hoe dit klinkt:
Welnu, dit is de computerstem van de Noord Hollandse Radio. Als zijnde een experiment laat men aldaar de nieuwsbulletins niet door een mens maar door een machine voorlezen. Opdat het mens gewoon lekker kan uitslapen. Bovendien is het nog hartstikke Coronaproof ook.
Het klinkt behoorlijk goed. Velen zullen het niet eens in de gaten hebben vermoed ik.
Blendle wil platform voor betaalde podcasts worden
Dit klopte Emerce van de week:
Commercieel directeur van Blendle Willem Jan Lems, licht het een en ander toe:
“De podcasts zijn nu nog geclusterd rondom artikelselectie, maar we willen naar een situatie waarin we podcasts hosten die niet per se met onze artikelen zijn geproduceerd. Blendle is een abonneedienst, dus we gaan geen reclame bij die podcasts zetten. We delen onze abonneegelden met de podcasters.”
(…)
Om het bereik van Blendle Audio in die situatie te optimaliseren, als een soort uithangbord, zou die ‘nieuwe generatie’ podcasts ook op Apple, Google en Spotify kunnen verschijnen.
Aangezien men ook denkt Apple, Google en Spotify te bedienen lijkt het erop dat dit een echte podcast gaat worden met een RSS-feed. Hoe Blendle dat precies met het geldverdienen gaat combineren is mij buiten de Blendle-app niet duidelijk. Komt er dan een Blendle-advertentie in de RSS-feed of zo? Krijgen de makers daar dan ook geld voor? Het grote bereik zit immers op Apple Podcast, Google Podcasts en op Spotify. En niet op Blendle.
De Laatste Dans
De NTR maakt een hele mooie podcast. Of eigenlijk maakt muzikant Frans Pollux hem in samenwerking met de NTR. Na de Brand in het Landshuis schiet men wat mij betreft opnieuw raak. Het is een spannend verhaal, prachtig verteld en liefdevol geëdit. De eerste 6 afleveringen staan nu online. Het slotdeel volgt nog deze maand.
https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-laatste-dans
Jellie Brouwer had onlangs een leuk vraaggesprek met Pollux. Het is een muzikant naar mijn hart. Hij woont in Venlo en vind het wel best zo om voornamelijk in Limburg te spelen. Heeft weinig zin om helemaal naar een zaaltje in Groningen te moeten afreizen. Duidelijk iemand die goed weet wanneer het genoeg is en een mooie balans slaat tussen eigen ambities en het gezinsleven.
Hoe hard gaan met die LUFS?
Mijn artikel over ‘Hoe hard moet die stem klinken?’ heb ik voorzien van een paar aanvullende paragrafen. Nog beter nu, zeg maar gerust: alles wat je altijd al wilde weten.
En ik poepte er nog een stuk uit van de week:
STEREO of MONO?
Auphonic schreef een interessant stuk over het verschil tussen STEREO en MONO in verband met de panning law die soms wel of soms juist niet geldt. Hogere wiskunde voor de nerds:
https://auphonic.com/blog/2020/06/09/loudness-normalization-mono-productions/
Wat doe jij als je niet kunt lezen in de trein?
Van zo’n mondkapje beslaat je bril dus wat doe je dan? Juistum: je gaat podcasts luisteren!
Hieronder het bewijs van mijn Haagse collega in de podcastenarij: Peter de Ruiter.
Audiomass, editing in de browser
Een tip van Podnews: Audiomass, een editor die je in de browser kunt gebruiken. Je kunt er audio inslepen en aan de gang gaan. Die audio wordt overigens niet geüpload, de editor wordt geladen met effecten en de rest wordt lokaal, dus op jouw bakkie vol communistische chips, in de browser afgehandeld. Ik riep al jaren geleden dat dit de toekomst is, toch zie je de browser nog niet zo heel veel voor dit soort zaken gebruikt worden. Maar Audiomass is een stap in de richting van het Modernisme. Zijn we straks af van het concept dat je een programma eerst moet installeren voordat je het kunt gebruiken? Wie weet.
Podnews over het nut van transcripts
Een goed betoog van Podnews over transcripts:
https://podnews.net/article/podcast-transcripts-why-and-when
Nep-rus met nep-link
Bijdehand toch zo’n vodkastoker? Maar goed…
Tot zover. De mazzel! Rant!
Geef een reactie