De Universiteit van Alberta, Canada heeft in samenwerking met het National Institute for Nanotechnology een nieuwe toepassing gevonden om met behulp van nanotechniek (ook wel kwantummechanica genoemd) een geluidssignaal te veranderen. Gitaristen zijn de eersten die van deze nieuwe techniek gebruik kunnen gaan maken want de eerste praktische toepassing ervan is een gitaarpedaal. Hoe COOL is dat!!!
Dankzij de nanotechniek is de vervorming die het prototype van het gitaarpedaal voortbrengt (een elektrisch gitaargeluid kan niet zonder vervorming, het zorgt voor de prettige klank) minder schel van karakter, iets dat middels de transistor-techniek met diodes niet eerder mogelijk was. Het geluid is hierdoor warmer en lijkt meer op het ronde karakter van een buizen-versterking. En het is precies dat buizen-karakter waar gitaristen bij zweren.
De reden waarom wij gitaristen de eer krijgen om met deze techniek te werken is overigens eenvoudig: Adam Bergren, een van de onderzoekers van het National Institute for Nanotechnology speelt zelf gitaar. Een gitaarpedaal leek hem de beste testcase. Nou en of ‘ie gelijk heeft gekregen!
Bekijk onderstaande video met uitleg over hoe het prototype werkt en klinkt. Ik ben om en ik denk met mij elke gitarist.
https://www.youtube.com/watch?v=9EJIihaLV9g
(met dank aan de Facebook-groep Die andere Gitaarjongens!)
Geef een reactie