Gevoel komt na gedachten. We denken ons angstig, we horen iets en worden angstig. We lezen iets en worden bang. Het is verschrikkelijk ongezond en toch doen wij er zelf aan mee, we consumeren het nieuws met grote gretigheid.
De hele dag worden we geconfronteerd met zaken die juist heel slecht voor ons zijn. Het is een soort gif. We zitten ons de hele dag op te winden en de stresshormonen in onze lichamen draaien overuren.
Ingegeven door angst kun je mensen gewillig iets laten doen, iets laten kopen bijvoorbeeld. Het houdt de schijn op dat het de angst wegneemt, wat vaak niet het geval is.
Er is geen verzet mogelijk tegen het onvermijdelijke. Het heeft dus geen zin om jezelf in een soort verzetsmodus te plaatsen. Als je zit te stressen, verdrietig wordt of boos raakt, stel jezelf de vraag: waarom voel ik dit? Ga je gedachten na. Vaak komt de achterliggende (verkeerde, ongezonde) gedachte op angst neer. Stel jezelf vervolgens de vraag: waarom zou ik mij angstig voelen? Of beter: waarom denk ik mijzelf angstig?
Er zijn mensen die op een zonnige dag zeggen: “Ja leuk maar morgen zal het vast gaan regenen.” Dit is dus het gevolg van verkeerd denken en niet het gevolg van echt reëel angst (lees: gevaar dat een directe bedreiging vormt).
Het tegenovergestelde van angst is liefde. Het is vrij van verzet, vol overgave geef je je daaraan over. Je geniet van wat er te genieten valt en accepteert het onvermijdelijk. Wat ook een teken van liefde is.
Niet dat dat zo eenvoudig is, ben je mal zeg! Maar het is deze waarlijke eenvoud van de liefde die ik koester.
Geef een reactie