Sommige dingen aan Ubuntu Linux zijn erg wennen. Het gebruikersgemak kan beter. Zo wilde ik een poos geleden een Blue Tooth verbinding met mijn telefoon opzetten. Dat leek heel eenvoudig (gewoon op Blue Tooth icoon klikken) maar nadat de telefoon gevonden was en ik een bestandje wilde kopiëren, kreeg ik alleen opties te zien om opnieuw een verbinding te leggen. Maar die had ik toch zojuist toegevoegd? En wat bleek? Om mijn verbinding met de telefoon te openen moest ik rechtsklikken op het icoon. Niet logisch: rechtsklikken zou voor het instellen of het kiezen voor opties moeten zijn, ‘normaal’ linksklikken voor wat je het meeste gebruikt. En wat je het meeste doet is het raadplegen van een apparaat dat je al toegevoegd hebt. Dat hebben ze bij Linux/Ubuntu dus precies omgedraaid. Zo zitten er meer van die dingen in Linux, die je maar net even moet weten, of onlogisch zijn.
Ik mailde dat ook naar Max Heijndijk. Iemand die vaker op mijn blog te vinden is en mij heeft geholpen met het goed instellen van audio onder Ubuntu.
Als jij er al moeite mee hebt zal die gebruikersvriendelijkheid misschien beter moeten. Maar hou wel even in de gaten dat je zelf de boel geïnstalleerd hebt nu. Als je een Windows of Apple computer koopt is die klus al geklaard.
Ik heb al ontelbare keren Windows opnieuw moeten installeren bij mensen omdat er niets meer mee aan te vangen was, vanwege virussen en registry problemen. Dat tunen van zo’n windows systeem en het bij elkaar zoeken en installeren van applicaties kost veel tijd, zoals het jou nu ook tijd kost om Ubuntu onder de knie te krijgen. Vraag de gemiddelde computergebruiker eens wat het verschil tussen een virusscanner en een firewall is en ze raken de draad al kwijt, laat staan dat ze dat kunnen configureren.
Dat is waar. Voor het grootste deel van de wereldbevolking is het installeren van Windows veel te lastig. Sterker nog: dit laat iedereen over aan een expert. Ook firewalls en virusscanners worden onder Windows vaak geïnstalleerd door experts. Gebruikersgemak is ver te zoeken.
Dit geldt voor Apple ook. Ik ken veel Apple gebruikers die de hulp van anderen nodig hebben bij het installeren van dingen. En Apple heeft ook zijn eigenaardigheden. Bijvoorbeeld de ondersteuning van Windows audio en video formaten en open source formaten is gewoon rot te noemen. iTunes speelt alleen maar eigen Apple formaten af. Van alle bedrijven probeert Apple het meeste af te dwingen. Een zeer groot nadeel naar mijn idee. Bij de iPhone zie je dat nog duidelijker. Het staat zeer ver af van de openheid die een open source systeem zoals Linux in zich heeft. Dat voelt ouderwets bij een bedrijf dat innovatief roept te zijn. Innovatie bij Apple zit hem met name in de look-and-feel. Qua audio-performance blijft Apple nog steeds achter, om maar iets te noemen.
Ik heb 2 vrienden van mij al jaren geleden op Linux heb overgezet, en zij waren destijds totale digibeten. Ze hebben toch weinig problemen gehad met Linux, en zijn er tevreden mee, maar ik heb toen natuurlijk wel wat voor-configuratie verricht, precies zoals een Windows computer wordt geleverd dus.
Gebruikersvriendelijkheid betekent ook:
– Eenmaal geconfigureerd blijft het systeem super stabiel draaien, dus geen steeds langzamer draaiend systeem zoals onder Windows.
– Nooit meer dagenlang software bij elkaar zoeken op het net voor een installatie (als je windows installeert heb je eigenlijk alleen het
OS). Bijna alles is te installeren vanuit synaptic en je hebt een compleet systeem incl applicaties.– Geen antivirus en antimalware tools nodig.
– Geen cleanup programma’s nodig zoals CCleaner onder Win.
– Snelle updates. Door het open source karakter worden bugs meestal snel verholpen.
– Een programma dat vastloopt kun je eenvoudig killen zonder dat het systeem vastloopt.
– Live CD om evt een gecrashed systeem te repareren.
– Geen reboot nodig na het installeren van software.
– Compatibility met andere besturingssytemen is goed. Je kunt zelfs windows applicaties draaien onder wine. Windows en mac partities zijn eenvoudig te benaderen vanuit linux. Omgekeerd is dat allemaal veel lastiger.
Al die dingen bij elkaar betekenen uiteindelijk een behoorlijke tijdwinst.
Mijn vader draait al een tijd Ubuntu en Windows XP op 1 en dezelfde machine. Zijn Windows is retetraag geworden maar Ubuntu niet. Toch durft mijn vader nog niet helemaal over te stappen. Ik zal hem eens vragen om precies uit te leggen waarom. De broer van mijn vader vind Linux zelfs eng, omdat iedereen die source code kan veranderen. Microsoft heeft miljoenen aan boetes opgelegd gekregen vanwege oneerlijke concurrentie, heeft ontelbare beveiligingslekken, maar toch is het gevoel daarbij betrouwbaarheid? Al sinds Windows 95 ontbreekt bij mij dat gevoel. Een wrak systeem. Ook Microsoft NT4 was verschrikkelijk slecht. Toen al, dacht ik: Linux! Toch heb ik heel wat af zitten pielen op Windows. Ook op Apple.
We zijn nu wat jaren verder. En wijzer.
Geef een reactie