De opwinding van een haperende Mastodon-feed

Het is fijn om te merken dat de server van mastodon.social het zwaar heeft. De bedenker van Mastodon, Eugen Rochko, probeert vanuit Berlijn de deutsche Gründlichkeit hoog te houden maar de paniek die door het aantreden van Elon Musk is ontstaan vergt wat grondige maatregelen zoals een nieuwe server:

Vijf jaar geleden dacht ik dat de doorbraak van Mastodon nabij was maar ik juichte te vroeg. Inmiddels is het op Mastodon een drukke boel aan het worden. Alleen al de server van mastodon.social die Eugen beheert bevat op het moment van schrijven een kleine 1 miljoen gebruikers (817.400 om precies te zijn). Naast die van social zijn er diverse andere servers. Het fraaie van Mastodon is namelijk dat het een decentraal systeem is, net als dat voor email geldt. Hierdoor kunnen verschillende servers wereldwijd met elkaar communiceren.

Vanmorgen las ik dat er nu 5.766.157 Mastodon-accounts zijn en dat de progressieve stijging (26,847 in 1 dag tijd, 135,226 in 1 week tijd) wordt veroorzaakt door het aantreden van Musk:

De fediverse (een porte-manteauwoord van “federatie” en het Engelse woord voor “universum”: “universe”) is een collectie van federatieve (ofwel onderling verbonden) servers voor webpublicaties (zoals sociale netwerken, microbloggen, bloggen of websites) en bestandshosting. Alhoewel deze servers onafhankelijk worden gehost, kunnen ze met elkaar communiceren. Gebruikers kunnen op verschillende servers (instantiaties) identiteiten aanmaken. Communicatie via deze identiteiten kan verder reiken dan alleen binnen de instantiatie omdat de software die op de servers draait één of meer communicatieprotocollen ondersteunt die een open standaard volgen. Gebruikers kunnen als een identiteit op de fediverse tekst en andere media plaatsen of berichten van andere identiteiten volgen. In sommige gevallen kunnen gebruikers zelfs data weergeven of delen (zoals video, audio, text en andere bestanden) in het openbaar of voor een geselecteerde groep identiteiten. Andere identiteiten kunnen soms ook met toestemming de gegevens van andere gebruikers bewerken (zoals een agenda of een adresboek) .

Wikipedia

Er is nu ook veel aandacht voor Mastodon in de media. Er is echt iets aan de hand. Het laat zien dat grote commerciële bedrijven zoals Twitter of Facebook echt niet op hun lauweren kunnen rusten. Bij Twitter rent men weg nu Musk zijn gekkigheid aan het uitrollen is. En ook Facebook, of eigenlijk moet ik Meta schrijven, gaat niet lekker en heeft te kampen met een gigantische winstdaling.

Bedrijven zoals Twitter en Meta wekken de schijn dat het logisch is dat je online weinig keuzevrijheid hebt. Het tegenovergestelde is waar. Internettechnologie is namelijk gebaseerd op de decentrale techniek. Allerlei open source-technieken zorgen ervoor dat servers/computers met elkaar kunnen communiceren. Zo maakt mijn blog marcoraaphorst.nl onderdeel uit van het wereld wijde web dat gelezen kan worden niet alleen via een webbrowser maar ook middels een feedreader/RSS.

Mastodon werkt precies zo. Het is een communicatieprotocol, net zoals email dat is. Elke tool die de taal van Mastodon verstaat kan gebruikt worden om ermee te communiceren. Dit biedt dus keuzevrijheid. Mastodon levert eigenlijk precies dezelfde functionaliteit als Twitter. Je zou het ook microblogging kunnen noemen. Er is alleen een heel groot verschil met Twitter want Mastodon is software die iedereen kan installeren, net zoals iedereen een mail- of webserver kan configureren. Mastodon kan dus niet door één persoon of bedrijf geclaimd worden maar is in handen van het universum, van iedereen. Dit is de kracht van open source software.

Mastodon laat zien dat de fediverse-techniek een belofte voor de toekomst is. Zo is er bijvoorbeeld ook een Instagram-tegenhanger die Pixelfed heet. Ik geloof dat dit de toekomst is en dat Twitter en Meta, net als toen met MySpace, net als toen met Hyves, ooit zullen ophouden te bestaan. Ze misbruiken het open karakter van het internet en dat is misschien even te doen, maar op de lange termijn niet.

Leo Fabriek deed een toekomstvoorspelling die wat mij betreft de spijker op de kop slaat:

Voorspelling: uiteindelijk zullen media hun eigen instance gaan draaien: https://volkskrant.social, https://trouw.social, etc.

Een journalist mailt immers ook niet vanaf een gmail-adres.


Abonneer je op mijn berichten

Bepaal zelf de frequentie waarin je mijn artikelen wilt ontvangen (direct, dagelijks of eens per week). De link om dit in te stellen vind je in de bevestigingsmail.

Reacties

2 reacties op “De opwinding van een haperende Mastodon-feed”

  1. terrebel avatar
    terrebel

    Interessante materie, Marco! En ja, we dachten ooit dat wij voor altijd Ask Jeeves zouden gebruiken en uiteindelijk iedereen op de wereld een Hyves account zou hebben. Ben benieuwd wat de toekomst ons brengt! Een alles-in-een app zoals het Chinese WeChat?

    1. Marco Raaphorst avatar
      Marco Raaphorst

      Ik hoop dat dit soort decentrale open systemen de toekomst zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.