Nieuwe Beatles-song Now And Then dankzij machine learning-geluidsonderdrukking

coverart bestaande uit de woorden: now and then

Gisteren kwam de allerlaatste single uit van The Beatles. Hè, hoe ken dat nou? Welnu, in 1995 probeerden Paul, Ringo en George een paar demo’s van John om te bouwen tot een stel volwaardige Beatles-songs. In 1980 is John overleden (doodgeschoten door een wappie) maar dankzij deze demo’s van hem konden de heren toch als voltallige Beatles samenspelen.

Het leverde Free As A Bird en Real Love op die op het Anthology album te vinden zijn. Met de welbekende aalgladde ELO-sound (😖) omdat Jeff Lynne de nummers produceerde.

Maar er was nog een derde nummer: Now And Then. Ook die had Lennon net als de andere twee songs op cassette opgenomen in zijn New Yorkse-appartement terwijl hij er piano bij speelde. Alleen vormde in dit nummer de piano een probleem, het zat teveel zijn zang in de weg. Lang verhaal kort: het nummer belandde op de plank.

Inmiddels is het 2023 en is het wegfilteren van achtergrondgeluiden dankzij de machine learning-techniek een koud kunstje. Zelf maakte ik er recentelijk ook dankbaar gebruik van in de podcast De zwembadclub. Vrijwel alle stemmen haalde ik door de modernste voice separation-plugins om zo de achtergrondgeluiden beter te kunnen balanceren, of soms, in het geval van de voice-over van Annegriet, zelfs helemaal te verwijderen.

Hetzelfde is gedaan met de demo van Lennon. Zijn piano is uit de opname gefilterd waardoor zijn stem vervolgens perfect samen kon vloeien met het nieuwe arrangement.

Ik vind het een aardig nummer met een breekbaar klinkende Lennon (wie zingt er nog zo vandaag de dag?). Wel vind ik het jammer dat het nummer topzwaar is gemaakt door teveel violen. Het nummer heeft juist geen epische toestanden nodig.

Over het maakproces van het nummer is een interessante korte documentaire gemaakt waarin gelukkig het woord AI niet valt maar de juiste term: machine learning.

Filmmaker Peter Jackson was een van de eersten die de techniek van het filteren middels een neuraal netwerk heeft toegepast in de filmserie Get Back uit 2021. Dit is een methode om middels een computer de conversie van alle mogelijke vormen van input naar output vast te leggen in een neural network. Het bekende ChatGPT gebruikt eenzelfde methode en kan op basis van input (tekst die je via de prompt invoert) een output voorspellen. Laten we dit geen intelligentie noemen omdat de computer geen intelligentie kent. Het kan slechts output voorspellen op basis van input omdat het beschikt over enorm veel data op dat vlak. Bij ChatGPT is het ook nog eens zo dat niet het meest voor de hand liggende antwoord (100% match) wordt voorgeschoteld waardoor mensen de fout maken deze stochastische uitkomst als menselijk te zien.

Maar goed, ik had het dus over muziek…


Abonneer je op mijn berichten

Bepaal zelf de frequentie waarin je mijn artikelen wilt ontvangen (direct, dagelijks of eens per week). De link om dit in te stellen vind je in de bevestigingsmail.

Reacties

2 reacties op “Nieuwe Beatles-song Now And Then dankzij machine learning-geluidsonderdrukking”

  1. Martijn Frazer avatar

    @blog Ik vind persoonlijk de strijkers juist wel mooi eigenlijk!

    1. Marco Raaphorst avatar
      Marco Raaphorst

      Moet kunnen! :)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.