Apple kon natuurlijk niet achterblijven en heeft in navolging van Spotify haar app Apple Podcasts ook voorzien van een meeleesmodus die op het scherm toont wat er gezegd wordt. Deze automatisch gegeneerde transcripties lopen sync mee met het gesprokene als een soort ondertiteling.
Waarom?
De reden die Spotify aangeeft:
Making transcripts richer and easier to follow: We’re launching auto-generated and time-synced transcripts to more creators and shows so you can read along with an episode, making the transcripts more visually and textually accessible.
Snap ik niet. Wat is het nut van het sync meelezen met hetgeen er ook je gehoorgang ingaat?
Of nee, wacht, ik begrijp het wel. Heel veel podcasts hebben een beroerd geluid en het is dus handig om mee te kunnen lezen als de boel als onverstaanbaar gemoppel je gehoorgang binnendringt.
De auto-transcriptie als soort een vangnet.
Dit geldt overigens voor online video en televisie ook. Ondertiteling is er niet alleen voor de anderstaligen, het is er ook omdat de dialogen vaak slecht te verstaan zijn. Zo publiceerde VOX vorig jaar het artikel ‘Why we all need subtitles now’ – It’s not you — TV dialogue has gotten harder to hear.
Apple geeft als reden voor de transcripties op:
In de transcripties staat de volledige tekst van een aflevering, zodat podcasts toegankelijker en completer zijn dan ooit.
(…)
Terwijl een aflevering wordt afgespeeld, verschijnt de bijbehorende tekst gemarkeerd in beeld. Zo kun je alles goed blijven volgen.
Wat is er incompleet aan een podcast?
“Misschien handig voor doven!”, zegt u? Nee hoor, doven hebben vaak juist moeite met lezen omdat spreektaal en schrijftaal een en dezelfde taal zijn. Wat doven nodig hebben is een andere taal: gebarentaal. Met ondertiteling of transcripties doe je de meeste doven dus geen plezier.
Toch wel handig
Ik hoop niet dat deze automatische transcripties als een soort vangnet gaan funderen met meer slecht klinkende podcasts tot gevolg.
Toch biedt deze nieuwe functionaliteit ook een aanvulling op de bestaande functionaliteit. Zo stelt Apple:
Met transcripties kun je de volledige tekst van een aflevering lezen, de aflevering doorzoeken op bepaalde woorden of zinnen, of op de tekst tikken om de podcast vanaf dat punt af te spelen.
Dit is heel handig. Als voorbeeld, open onderstaande podcast in Apple Podcasts en je zult zien dat je middels de tekst kunt skippen naar specifieke onderdelen in de aflevering. Ook het zoeken binnen de tekst werkt goed.
Spotify biedt deze zoekfunctie niet, wel kun je in Spotify ook vanuit de tekst naar de fragmenten binnen de aflevering springen.
De automatische transcripties zijn verre van perfect. Wij mensen hebben een beter gehoor omdat wij emoties voelen en de context van een tekst begrijpen. De computer daarentegen heeft geen flauw benul waar ‘ie mee bezig mee is. De computer weet niet eens dat ‘ie iets doet. Bewustzijn, geen.
Apple biedt ook de mogelijkheid om via RSS te linken naar een eigen transcript of te uploaden middels Apple Podcasts Connect. Spotify mist ook deze mogelijkheid.
Dialogen goed mixen is een kunst
Sta mij toe om nog even door te gaan met mijn kritiek op het vaak slechte geluid van podcasts.
Het valt mij regelmatig op dat wanneer ik in de auto luister er enorme volumeverschillen tussen podcasts onderling zitten en de stemmen binnen een aflevering schommelen ook vaak teveel. Nu heb ik niet de meest moderne auto (lees: benzinemotor). Dit heeft tot gevolg dat ik soms tijdens het rijden de volumeknop op orkaansterkte moet afstellen om het gesprek het te laten winnen van het ronkende geluid. Tel daar een filemelding bij op en mijn gehoor zal het met een fluittoon beantwoorden.
Midsommar
Gisteren keek ik naar de Netflix-film Midsommar. Het is een regelrechte afrader. Echt een van de allerslechtste films ooit qua verhaal maar ook qua geluid. De muziek en geluidseffecten staan knalhard terwijl de dialogen fluisterzacht in de mix staan. Nu is het een Engelstalige film met ondertitels maar toch voelt het raar als de dialogen zo zacht klinken. Van opgaan in de film is hierdoor geen sprake.
Kortom, wij podcastmakers moeten ons best doen voor Goed Geluid. Alleen dit getuigt van respect voor luisteraar.
En dan nog dit
- Via de podcastenarijende brief van Lieven kwam ik erachter dat de VPRO een verkiezing voor de beste podcast aller tijden online heeft gezet. Het gaat hierbij om het verhalende genre. HINT: De Zwembadclub waarvoor ik het sounddesign en de audionabewerking heb verzorgd staat er ook tussen.
- Aanstaande zondag is het NPO Luister Podcast Festival. Ga jij er ook heen? Hoop je daar dan te spreken!
Geef een reactie